středa 4. února 2015

RC recenze: Na útěku

Na útěku
Neuvěřitelný příběh Josefa Brykse
Luděk Navara a Miroslav Kasáček
Host

Josef Bryks, válečný letec ve službách britského královského letectva a nositel Řádu Britského impéria, se proslavil odvážnými a riskantními útěky z německého zajetí.

Jednou utíkal v bečce na močůvku, jindy hloubil tunel pro legendární Velký útěk ze Saganu nebo pomáhal Židům při povstání ve Varšavském ghettu. Překvapený čtenář dokonce zjistí, že jeden ze svých legendárních útěků absolvoval v pyžamu.

Bryksův příběh inspiroval britské filmaře, kteří po válce natočili film Srdce v zajetí. Josef Bryks se totiž v Anglii zamiloval a jeho anglická manželka Trudie jej po válce doprovodila do osvobozené vlasti. Bryks se však postavil nejen nacistům, ale později i komunistům a skončil ve vězení. Odtud se mu už utéct nepodařilo: zemřel v srpnu 1957 v Jáchymově. Bylo mu pouhých jednačtyřicet let. Boj za uznání a ocenění svého muže pak vedla Trudie až do konce života.



Josef Bryks. Jeden z mnoha československých letců, kteří sloužili pod anglickou vlajkou. Do nedávna jsem neměla ani ponětí o tom, kdo Bryks je a myslím si, že by jeho jméno mělo být zaznamenáno v každé učebnici o historii naší země. Přeci jen je to ostuda, že o něm lidé moc nevědí.

Na útěku popisuje život Josefa už od jeho dětství a době před tím, než se vůbec do Anglie dostal. V Československu byl doma a už od malička toužil nosit uniformu vojáka. To však ještě nevěděl, co na něj čeká za nástrahy a že o jeho Velkém útěku bude natočen dokonce i film.

Čas od času si přečtu knížku, která svým příběhem zasahuje do dějů 2. světové války. I Bryks přiložil ruku k dílu, když šlo jeho zemi o krk. Jeho příběh je plný zvratů a náhod. Myslím si, že zrovna jemu se povedlo utéct i z největších šlamastik. Bylo to pouze štěstí nebo zázrak?

Na útěku je velmi zvláštní kniha, čekala jsem, že bude v podobě jednoho souvislého příběhu, ale vlastně to není ani tak docela obyčejný životopis. Krátké kapitolky na sebe ne vždy navazují a díky rozhovorům s lidmi, kteří Brykse znali jsem se o něm dozvěděla spoustu zajímavostí.

O milostném životě Josefa Brykse se v knize také dočtete. Doma měl ženu, jenže to byla nešťastná svatba v mladém věku, bez lásky. Tu pravou potkal Bryks až v Anglii. Její jméno bylo Trudie Dellerová. Právě ona sloužila v Ženské pomocné službě letectva. Jejich příběh měl však víc temných stránek. Potkali se ve špatné době.

Komu bych knihu doporučila? Rozhodně ji ocení lidé, kteří se o dějiny našeho státu zajímají a nevadí jim knihy, které jsou psané spíš ve stylu životopisů. Do knihy se však nepouštějte, pokud jste pouze zvědaví a knihy s touto tématikou se Vám nelíbí. Byla by škoda, kdyby na ni měl někdo špatný názor.

A co si myslím o knize já? Na útěku se četlo opravdu dobře a jsem moc ráda, že jsem si tuto knihu mohla přečíst. Odnesla jsem si z ní pár zajímavostí a zjistila jsem, že bych podobné knihy chtěla číst víc. Aspoň si u nich člověk uvědomí, že žijeme v lepší době. Neříkám úplně v míru, ale rozhodně jsme na tom lépe, než tomu bylo dříve.

!Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji internetovému knihkupectvi knihcentrum.cz. Knihu si můžete zakoupit zde

0 komentářů:

Okomentovat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.