neděle 9. prosince 2012

Trójská maska


Název: Trójská maska
Autor: David Gibbins
Nakladatelství: Metafora
Anotace:  Podmořský archeolog Jack Howard má neodbytný pocit, že legendární objevitel Tróje, Heinrich Schliemann, neprozradil světu všechno, co na svých vykopávkách našel. Zdá se, jako by dávné zlo, jež smetlo kvetoucí civilizaci, nezemřelo s padlými králi, ale hnalo lidstvo dál, do dalších krvavých, ničivých válek. Nacistická posedlost neomezenou mocí se nezastaví před ničím, ani když od konce druhé světové války uplynulo už kolik desetiletí. Jenže co má společného koncentrační tábor blízko Belsenu s podivným „klíčem“ z podzemí Tróje? A co viděla tajemná dívka s harfou? Úplně jiné dívce jde ale o život. A Jacku Howardovi je tak drahá, že si kvůli ní ochotně potřísní ruce krví zabijáků…
„Co dostanete, když zkřížíte Indianu Jonese s Danem Brownem? Odpověď: Davida Gibbinse.“

- Mirror



Moje hodnocení obálky: 2/5
Moje hodnocení: 3/5

Můj názor:
 Když jsem knihu začínala číst měla jsem obavy, že se mi nebude líbit.  Po dočtení nemůžu tvrdit, že se mi nelíbila, protože příběh byl poutavý a někdy i napínaví, ale tenhle žánr není zrovna můj šálek kávy.  Na knize se mi líbilo, že není zcela fiktivní, ale některé věci ohledně Trójské masky ( např. legendy ) byli známé. Nechyběla tu akce, napětí a hlavně spoustu novinek.

Příběh se odehrával ve více stoletích. Byli tam kapitoly za doby objevení Tróji a také za druhé světové války.Pro mě byla kniha hodně naučná, protože jsem o Tróje a celkové o druhé světové válce moc nevěděla. Teď když se mě někdo na něco zeptá určitě mu odpovím. No snad mu odpovím :)

Obálka se mi moc nelíbí. Na počítači jsem se na ni moc nekoukala a zajímal mě spíš obsah, ale když jsem ji doma držela v rukou nemohla jsem se vynadívat. Je na ní spoustu detailů, kterých jsem si nevšimla. Například jsem nevěnovala moc velkou pozornost listí a té ještěrce. Písmo se mi už líbí, protože je takové originální a velmi zajímavé. Obálce dávám dvě hvězdičky. 

Co si představíte, když někdo řekne Trója? Mě se vybaví trójský kůň a film s Bradem Pittem. Také bájná kráska Helena kvůli které vypukla válka, ale nakonec to nebylo ani díky ní. V tom filmu hrál ještě jeden můj oblíbený herec a to Orlando Bloom, které ho mám ráda z filmové série Pán prstenů a také Piráti z Karibiku.

Kniha nebyla špatná, ale na mě až moc  podrobná. Všechno se dlouho táhlo a já se do knihy nemohla dostat. Kniha je podle mě určena lidem, kteří se o historii zajímají, nebo je baví tajuplné prozkoumávání světa. Nic méně já dávám knize pouze 3 hvězdičky. 



Děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí RC
Knihu si můžete zakoupit zde.

1 komentář:

  1. Proč byl můj původní komentář odstraněn?
    Nicméně i přes smazání odstatvce o romantice neromantice si myslím, že takhle recenze člověku nic moc neřekne
    Celkově si myslím, že to neodpovídá úrovní recenze na recenzní výtisk, což je podle mě škoda, když dokážeš psát mnohem lepší recenze.

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.