neděle 21. dubna 2013

Všechno bude fajn


Název: Všechno bude fajn (2.vydání)
Autorka: Lenka Lanczová
Nakladatelství:  Víkend
Rok vydání:  (1.vydání) 1997 - (2.vydání) 2009
Poče stran:  230
Anotace:  Hlavní hrdinka příběhu, studentka sportovního gymnázia a sympatická šestnáctka Lenka Knoblochová si užívá studentského života spolu se svými kámoškami a spolužáky, válčí s matematikou i panem ředitelem, co ji v jejich třídě vyučuje, a když se navíc na sportovním soustředění v Krkonoších, kterého se účastní i vyšší ročníky, zamiluje do Vítka, má zavařeno hned na dvojitý malér - sice netuší, že Vítek je matikářův syn, ale zato ví, že se do něj zamilovala i nejlepší kamarádka Jolana... a je jasné, že tohle ji Jolka jen tak neodpustí. Lenka neprožívá jen svou velkou lásku, musí se vyrovnávat s proměnami, jež jí přinese přestěhování ze sídliště na periferii města, s tátovým ne vždy úspěšným podnikáním, s všetečnou novou sousedkou a jejím vykutáleným vnukem, se ztrátami a zisky v osobních vztazích a zejména se změnou, která jí zpočátku připadá až příliš krutá a osudová... Díky Vítkovi, rodičům i přátelům najde ztracený optimismus, aby mohla dál věřit, že všechno bude fajn.


Děj…
Lenka je obyčejná holka, která si užívá života se svými přáteli. Na sportovní gympl šla, protože chtěla školu, kde se nebude muset tolik učit. To udělala chybu, protože se tam učí stejně a ještě po nich šlapou po fyzické stránce. Když mají na matiku supla v podobě jejich ředitele, život se jí promění v jednu velkou katastrofu.  Její kamarádka Jolana se zamiluje do stejného kluka jako ona a její rodiče se chtějí přestěhovat.  Jedna velká katastrofa za druhou…

Vítek je milý a hodný kluk z vyššího ročníku. Mají toho s Lenkou hodně společného. Dobře jim to klape a ve vztahu by neměli problém, ale koho si Lenka vybere? Tohle by jí Jolka dlouho neodpustila, ale srdci se nadá poručit.

Postavy..
Lenka mi byla sympatická a dilema s kamarádkou jsem jí nezáviděla. Muselo to být těžké poslouchat ji, jak o něm básní a přitom o něm vědět víc, milovat ho, ale nesmět jí to říct.  Vítek byl od začátku milý, ale když byl někde s Jolkou, chtěla jsem ho uškrtit. Naštěstí jí nechtěl a měl stejný zájem o Lenku jako ona o něj. Jolka je dobrá kamarádka, kterou by měl mít každý, ale kdyby mi pořád něco říkala o Vítkovi, asi bych jí jednu natáhla nebo jí to řekla na rovinu. Lhaní je ta nejhorší možnost, jakou si Lenka mohla vybrat.

Lenka Lanczová..
Lenka Lanczová je česká spisovatelka románů pro mládež. Od roku 1987 pracuje v městské knihovně ve Slavonicích. Hlavní hrdinou jejích knih je většinou dospívající dívka, která řeší své problémy s mezilidskými vztahy, často protože je nějakým způsobem odlišná od svého okolí. Autorka ve svých knihách píše o mladých nejen pro mladé. Z jejích knih čiší jakési ponaučení, to je však naprosto přirozené. Mladí lidé je tak nevnímají jako pokus o mentorování.

Můj názor…
Tahle kniha patří k těm lepším od Lenky. Chvilkami jsem si smála a snažila se soucítit s hlavní hrdinkou, která měla problémů až nad hlavu. V některých věcech jsem se přímo viděla, protože Lenka píše o obyčejných holkách s obyčejnými problémy. Byla to skvělá oddechovka bez upířích milenců nebo knížek plných erotických scének.

Obálka druhého vydání je o dost lepší než ta první, ale co by se dalo čekat z roku 1997. Líbí se mi, že není přeplácaná a působí svěžím dojmem. Tohle je jedna z knih, která se hodí na léto k vodě. Nemusíte u toho myslet a přitom si stoprocentně užívat čtení.

Od Lenky jsem četla už více knih, takže mám s čím srovnávat. Tohle nebylo zrovna její nejlepší dílo a ani nepatří k těm hodně povedeným, ale kniha se mi líbila. Čtení jsem si užívala a skvěle si u knihy odpočinula. Za mě 3,5 hvězdičky. 



Nejzajímavější jméno: Jolana.  
Nejoblíbenější postava: Lenka ;) 
Humor: Někdy. 
Akce:  ani ne. 
Napětí:  Ne. 
Láska:  Ano♥ 
Nuda: Chvilkami :P 
Překvapení: Ne. 
Obálka:  2.vydání je hodně pěkné. 
Originalita:  Ne. 
Konec:  Ujde. 
Hodnocení: 3,5 z 5 hvězdiček. 



Zdroje:
Obrázky 




2 komentáře:

  1. Já jsem tuhle knížku zkoušela kdysi číst, ale zřejmě to bylo už po éře českých dívčích románů,takže jsem to nikdy nedočetla...:)
    Jinak, píšu, protože jsem u tebe zaznamenala zájem o účast v English Challenge, tak bych tě chtěla upozornit, že šanci zúčastnit se máš jen do pátku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nové vydání má mnohem hezčí obálku! 1. vydání je na můj vkus až příliš kýčovité a dýchá z toho mírně náznak Barbie, 2. vydání je jednodušší :). Co se týče příběhu, dívčí romány moc nemusím a nebaví mě to, takže po této knize asi nesáhnu... :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.