neděle 17. května 2015

Já knihomol #5

Každému knihomolovi se to už určitě stalo.

Přečetl nějakou knihu a podíval se na film.

Potom si vyčítal, proč, ale sakra PROČ se na ten film koukal.

Neříkám, že všechny filmy podle knih jsou špatné, to ne, ale jen některé se opravdu povedou. Já sama jsem u několika z nich kroutila hlavou. Například u Hobita - i když jsem nejdřív viděla filmy, po přečtení knihy jsem z těch tří skoro dvouhodinových filmů nebyla už tak mimo. Ba naopak! Některé scény byly úplně zbytečné nebo do příběhu moc neseděly. A hlavně všechno to, co tam nebylo...

Nechápu, jak někdo může říct, že knihu číst nebude a raději se podívá na film. Přijde o všechno napětí a akci, kterou mu kniha může nabídnout. Potom se mu třeba film líbí a nechápe nás knihomoly. Proč se Vám ten film nelíbí?


"Četli jsme knihu."

Jak prostá odpověď,  po které by následovala něco takového:


Ano, i já někdy dokážu být výbušná a když se jedná o knihy... kdo by nebyl! Potenciál, jež ve filmech mohou využít jim jakoby protéká mezi prsty. Teď mluvím zejména o Vampírské akademii. Jak já tuhle sérii od Richelle Mead miluji. A oni z toho udělají takovou... slátaninu.

Přiznám se, že je pár filmů, které jsem viděla, ale jejich knižní předlohu nečetla. Například 50 odstínu šedi. Film mě nijak neohromil a kniha, řekněme, není zrovna mým šálkem kávy, a proto jsem se rozhodla, že ji číst nebudu.

Každý na tohle máme zajisté svůj vlastní názor. Já miluji Narnii, jak filmy, tak i knihy. Je jasné, že knihy jsou mi bližší, jenže ani filmy nejsou úplně špatné. Už od malička jsou mojí srdcovkou. Teď mám v plánu konečně dočíst sérii HP a pustit se do LOTRa. Miluji filmy, jako malá jsem denně každý díl mohla vidět klidně 3x. Jsem zvědavá na jejich knižní předlohy.

A co Vy, jaký na to máte názor? 

15 komentářů:

  1. Já většinou nemám s knihami a filmy problém. Možná proto, že chápu, že do filmu se prostě celá kniha nacpat nedá, takže je pochopitelné, že tam bude spousta scén chybět a není nutné se kvůli tomu rozčilovat. Když ale udělají z filmu něco úplně jiného, než je kniha, tak už mi to potom vadí. Třeba ten Hobit, jak jsi psala. Ani jsem ten třetí film nedokoukala, jak mě to strašně nebavilo, ale knížka se mi líbila moc. Ale například u Pána prstenů to mám zase opačně. Do filmů jsem nesmírně zamilovaná, u knížek jsem se nudila. U HP je mi to asi jedno. A Vampýrská akademie... ano, knížky opravdu zbožňuju, ale film se mi taky docela líbil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pána prstenů si chci přečíst ze dvou důvodů - láká mě to a máme ho v povinné četbě. Snad se u knížek nebudu nudit :D VA... mně se film vůbec nelíbil, hrozně mě zklamal, ale každý na to máme svůj názor.

      Vymazat
  2. Mňa takto nehorázne sklamal a nasral Percy Jackson a Labyrint, no ale neskutočne. Pri Hobitovi mi napríklad vynechané scény až tak nevadili, dokonca ani tie pridané, ani tá Vampýrska akadémia nebola najhoršia, ešte aj Love, Rosie alebo HP sú filmy s ktorými som spokojná...no ale tie dva vyššie spomínané ma fakt naštvali. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. PJ a Labyrint mám ráda, i když filmy mají dost much, koukat se na to dá. Za to VA mě hodně zklamala. Máme to přesně naopak :D

      Vymazat
  3. V 99% percentách je kniha lepšia ako film. Jednoducho kniha vždy ukrýva niečo viac. A je na vás ako si predstavíte hlavné postavy, akú máte fantáziu a aké to pre čitateľa je. Vo filme môžu byť herci, ktorí tam ani nesedia a tak pokazia celý film. Čo sa týka mňa, tak prečítam každú knihu a potom si kuknem aj film. Vždy je lepšia kniha. Stalo sa mi už, že som videla film podľa knihy, ale samotnú knihu som nečítala. Lebo to buď nie je môj žáner alebo jednoducho asi tú knihu ani moc čítať nechcem. :)
    Ale kto povie, že film je lepší ako kniha... no jednoducho povedané, mýli sa. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím souhlasím. Jenže to, aby se trefili a vybrali herce odpovídajícího knižní postavě, se vetšinou nestává. Hlavně je na nic jak vybírají starší herce, kteří mají hrát mladší postavy...

      Vymazat
  4. Tak jaksi s tebou souhlasím. Knihy jsou ve většině případech (95 %) lepší než filmy.
    Nejvíce mě zklamal film If I Stay - největší romanťárná se smutným dějem.
    Labyrint jsem zkoukla v naprosté pohodě, protože od knihy neměl tolik daleko. Casting udělali skvěle, přesně tyto herce bych na role s největší pravděpodobností dosadila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. If I Stay jsem nečetla ani neviděla, nějak mě to neláká.
      S Labyrintem souhlasím.... hlavně Dylan O'Brien ♥

      Vymazat
    2. Aňo, aňo... =3
      Ale musíš uznat, že Newt je tam strašně cute =D :)

      Vymazat
    3. S tím naprosto souhlasím :D I Minho se mi popravdě dost líbí ^^

      Vymazat
    4. Mně se moc líbil ten jeho účes (á la tsunami) ^^
      Prostě ti tři jsou k sežrání :3

      Vymazat
  5. Když jde do kin film podle knihy, který mě zaujal, tak knížku si chci přečíst první, vždycky.. Co se týče Hobita, tak knížku jsem před filmama četla dvakrát a filmy.. No, ten třetí jsem ještě ani neviděla.. Popravdě mě vůbec neoslovily a udělali z toho digitální.. romanťárnu.. nic moc.. Nebo když si vzpomenu na Eragona, jeden z nejhorších filmů všech dob :D Ale některé filmy vůbec nejsou špatné, vlastně je jich hodně dobrých.. Ale člověk si spíš zapamatuje tu špatnou zkušenost..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eragon... na toho jsem zapomněla :D Tenkrát jsem viděla jako první film - ještě jsem tolik nečetla - a moc se mi nelíbil, proto jsem čtení knih odkládala. Oproti knize je film břečka, s prominutím :D

      Vymazat
  6. a pak se mi divíš, že se nedívám na filmy :D jako třeba u the host anebo the mortal instruments jsem trochu naprdnutá, že jsem dopředu znala filmovou předlohu. a to jen proto, že toho bylo všude hodně

    OdpovědětVymazat
  7. JÁ mám podobný jako ty. Jediný film, který se mi líbil víc, než kniha, byl film The Scorch Trials, původně od Jamese Dashnera.

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.