středa 8. května 2013

Les rukou a zubů

Název: Les rukou a zubů
Série: Les rukou a zubů
Díl: 1#
Autorka: Carrie Ryanová
Překladatelka: Alexandra Fraisová
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2011
Počet stran: 312
Anotace:  Mary žije v uzavřené vesnici. Její svět se řídí prostými zákonitostmi: musí poslouchat pravidla církevního Sesterstva, nesmí se přibližovat k plotu, za kterým – v Lese zubů a rukou – žijí „nečistí“, kteří svým kousnutím promění člověka v chodící mrtvolu. Když Sesterstvo rozhodne, že se provdá za muže, kterého jí určili, Mary musí poslechnout,
přestože se zamilovala do zraněného Travise. Pak ale nečistí proniknou do vesnice, a Mary v nastalém zmatku prchá společně s Travisem, svým snoubencem Harrym, kamarádkou Cass i bratrem Jedem a jeho ženou dál do zapovězeného lesa. Touží dostat se k vysněnému oceánu, dál za les a nečisté, do světa, který tam venku přece musí někde být.

Děj…
Vítejte ve světě zombíků. Jestli nechcete být jeden z nich, nechoďte za plot, protože stačí jedno pouhé kousnutí a budete jako oni.
Mary žije ve vesnici a věří, že za lesem něco je. Matka ji vyprávěla o oceánu a o lidech. Tyto báchorky už kolovaly několik generací a Mary jim věří. Když jí matka zemře, zůstane na pospas sesterstvu. Zamiluje se tam do zraněného Travise a doufá, že by mohli být spolu. Sesterstvo ji však za manžela vybere někoho jiného. Harryho, Taravisovo bratra.

Pořád doufá, že má s Travisem šanci, a když do vesnice proniknou nečistí, chtějí utéct. Mary, její kamarádka Cass, Travis, Harry a její bratr Jed a jeho žena utíkají pryč z vesnice. Za plotem je čeká překvapení, protože najdou jinou vesnici. Sice je prázdná, ale aspoň vědí, že na světě nebyli nebo nejsou
jediní lidé.

Carrie Ryanová…
Carrie Ryanová se narodila a vyrůstala v městě Greenville v Jižní Karolíně. Vystudovala práva na Duke University School of Law a chvíli pracovala jako advokát, teď píše na plný úvazek a žije v Charlotte, NC. Odjakživa se bála hororů, zombíků a podobných hrůz. Až její manžel jí tento svět pomohl objevit. Téma zombie a nemrtvých ji zaujal tak, že napsala a v roce 2009 publikovala svůj první román Les rukou a zubů, který se stal okamžitě bestsellerem.

Můj názor…
Knihy se „zombíky“ mě vždycky lákaly a proto mě právě tato zaujala. Líbil se mi námět, a i když spousty čtenářů říkalo, že v ní umře hodně postav a konec je otevřený, knihu jsem stejně chtěla.

První smrt mě nijak nezasáhla, protože jsem si tu postavu nemohla ani oblíbit, ale když skupina uprchla do lesa, tak to začalo být ostré. Cass je nejlepší kamarádka Mary a já jsem jí párkrát chtěla dát co proto. Měla si vzít Travise, ale milovala Harryho a Mary to měla naopak. Ona byla tak blbá a nechtěla se vzdát Travise, protože by to Harryho zničilo. Grrr! Cass mi chvilkami opravdu pila krev.

Obálka je naprosto úžasná. Líbí se font nadpisu a postava, která má ztotožňovat Mary. V knize se mi líbí větvičky, které jsou na každé stránce označující novou kapitolu a design celé knihy je velmi povedený.

Začátek byl nezáživný a nudný. Když utekli z vesnice, konečně se objevilo nějaké to napětí a akce. Do první půlky jsem knihu četla dlouho, ale potom jsem jí na posezení dočetla. Hltala jsem stránku za stránkou a byla zvědavá, jak to skončí.

Mary je obyčejná knižní hrdinka, která nemá žádné nadpřirozené síly. Jediné, co od života chce, je vidět oceán a skončit s Travisem. Někomu se to lehce řekne, ale tohle není kniha s Happy endem, na který jsme u většiny knih zvyklí.

„Hororová romance“- tak na tohle nás láká anotace, ze které vyplývá, že tahle kniha bude hlavně o romantice. To však není úplná pravda, protože tolik romantiky tu zase nebylo. Vztahy jsou tu vážně zamotané a na konec se tu ani tolik neřeší. Přišlo mi, že Meryina láska je hlavně oceán, který nikdy neviděla, ale za každou cenu se k němu chce dostat.

Travis byl takový… nemastný a neslaný. Nevím jak to, ale prostě mě ničím neokouzlil. Možná jednou skoro zemřel, aby zachránil Mary, ale pro mě to bylo spíš šílené, než nějaký hrdinský skutek. Harry byl hodný, poslušný a možná by byl i dobrý muž po boku Mary, ale já ho přála Cass, protože ona ho milovala.

Smrt tady, smrt tam, smrt všude kam se podívám. Ano, v téhle knize zemřelo hodně postav a dokonce i mé oblíbené. Konec byl otevřený a za to knihu nenávidím a zároveň i miluji. Sice jsem to popisovala jako knihu, která nestojí za přečtení, ale to není pravda. Kniha je originální a úžasná. Jestli máte rádi takové knihy, určitě si ji přečtěte. Ode mne dostává 4
hvězdičky.


Zdroje:
(Fakta o autorce jsou z přebalu knihy)  

3 komentáře:

  1. Pěkná recenze ;) četla jsem jí, ale tvůj článek je skvělý a výstižný, kvůli němu jsem si několik věcí uvědomila :))

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle je vážně skvělá recenze a ty obrázky k tomu jsou dokonalé.

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.