neděle 15. listopadu 2015

Dlouhé zimní večery #4 | Mé oblíbené vánoční filmy

Projekt pořádaný mnou. 
Úvodní článek naleznete zde.

S Vánoci si spojím mnoho filmů, na které se každoročně koukám a nedokáži si představit, že bych je letos vynechala. Typickou pohádkou, kterou zajisté všichni znáte je Tři oříšky pro Popelku. Dávají ji vždy o Štědrém dnu, a i když jsem si na ní vypěstovala trochu averzi, stejně se na ní ráda podívám. K Vánocům totiž neodlučitelně patří. 

Popelka: Kdepak, v celém lese, kam jen dohlédneš, je jenom jedna cácorka, pískle.
princ: Pojď dolů.
Popelka: Pojď ty nahoru.
princ: Povídám ti, pojď dolů.
Popelka: Povídám ti, pojď nahoru.
Zdroj: kfilmu.net


Jako malá jsem brečela u filmu Grinch. Zelená potvora, jenž chce všem zkazit Vánoce a ukrást dárky. Jim Carrey je skvělý herec a postavu Grinche zahrál přímo božsky. Vždy se válím smíchem po zemi, culím se jako blázen a reptám, že už by konečně měl "cítit." Další z mých oblíbených filmů je Polární expres. Jo, mám ráda animáky a tenhle patří k mým nejoblíbenějším. Pamatuji si, že mi ho pouštěl jako malé strejda a od té doby se na něj koukám v televizi. Koncept filmu je velmi povedený a není to ledajaká pohádka beze smyslu. Naladí Vánoční atmosféru a zaujme menší děti i dospělé. Co víc si přát. 

Sám doma. Tahle komedie je naprosto famózní a mohla bych se na ní koukat celoročně. Opravdu, čemu se víc smát, než-li geniálním pastím a nástrahám, co dokáže vymyslet malý kluk, jenž zůstal na Vánoce sám doma? Přiznám se, že čím sem starší, tím mám tento film raději. Další z animáků je Vánoční koleda. Poprvé jsem film viděla minulý rok, ale stačil se zařadit do mého vánočního to-watch listu a těším se až se na něj znovu podívám. 

Srdcervoucí příběh ukrývá film Jack Frost. Když jsem byla o něco mladší a viděla film poprvé, brečela jsem. Hodně. Film mě opravdu dostal, a i když to bylo velmi pěkně zpracované a přímo tragický konec to není... dost mě to vzalo. Ale dost bylo slz. Rolničky kam se podíváš s Arnoldem Schwarzeneggrem dokáží ihned zpravit náladu. 

Při psaní tohoto článku jsem projížděla internet a zjistila jsem, že mnoho vánočních filmů neznám a ráda bych to napravila. Například Ukradené Vánoce z roku 1993. O filmu jsem už hodně slyšela, stále jsem si však nenašla čas se na něj podívat. Letos to musím rozhodně napravit! Komedie Santa je úchyl vypadá jako vtipná oddechovka, u které nemusím přemýšlet a můžu si v klidu vychutnat nenáročný film. Dost mě také láká film Strašidelné Vánoce. V hlavní roli Bill Murray, to rozhodně musím vidět! I když je to film z roku 1988, ráda bych ho letos zkoukla a utvořila si na něj vlastní názor. Snad mi to vyjde! Letos, jako každé Vánoce, se vidím u televize a nonstop sledování všech filmů, co budou dávat. Přes rok televizi skoro vůbec nezapínám, tak si to musím vynahradit! 

Znáte některé z výše uvedených filmů?
Jaký vánoční film byste mi ještě doporučili? 

15 komentářů:

  1. Miluji Grinche, to je můj nejoblíbenější vánoční film. Sám doma je klasika a Jacka Frosta mám také moc ráda. Také zbožnuji Sněhovou královnu, ale štve mě, že ji dávají jen málokdy. A Vánoční prázdniny nesmí chybět.
    Strašidelné Vánoce asi neznám, na ty musím mrknout :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Já miluju Grinche, kterému jsem paradoxně přišla pořádně na chuť asi tak rok nebo dva zpět, ale zelený "hater" Vánoc je prostě zlatý. :3
    A samozřejmě Sám doma, Kevin je můj vánoční hrdina, zbožňnuju ho a Vánoce bez něj si nedokážu představit.

    Určitě bych ti doporučila film Stella, to je pro mě velká, velká srdcovka. Vždycky u toho brečím, ne smutkem, ale ten příběh je tak nádherný, hluboký a krásný, že by mi ani slzy nemohly netéct. Nádhera pohledět na Stellu, takové velké přátelství. Prostě krása. :3

    OdpovědětVymazat
  4. Ja mám rada Sam doma a ani Grinch nie je zlý,Jim je tam skvelý. Rada si ešte pozriem komédiu Vianočne prázdniny :)

    OdpovědětVymazat
  5. Přiznám se, že se o Vánocích na moc filmů nedívám. Kouknu se jen vždycky o Stědrém dni na nějakou tu novou pohádku na ČT1, protože i když je Popelka typická, viděla jsem ji už tolikrát, že ji znám nazpaměť, a nechce se mi na ni koukat znovu, takže dávám přednost novinkám.
    Jacka Frosta jsem neviděla, ale znám jeho příběh a osud z animáku Legedární parta, a tam jsem brečela, jak malá, protože mi ho bylo strašně líto :( :D No a Sám doma je fakt typická komedie pro zimní večery, na tu se kouknu ráda kdykoliv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nové pohádky na CT1 jsou super, také se na ně koukám :D
      Legendární parta se mi nikdy moc nelíbila... Viděla jsem ji asi dvakrát a to mi stačilo :D

      Vymazat
  6. Já mnoho vánočních, jako pouze vánočních filmů neznám. Ale třeba Pelíšky jsou klasika. Nebo právě Popelka. Nebo Princezna se zlatou hvězdou. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já miluji hlavně pohádky, většinou ty české. Jinak u mě platí, že se každý rok dívám na to úplně samé. Mrazík, S tebou mě baví svět, Láska nebeská, Vrchní prchni . . . ty patří k těm mým nejoblíbenějším. A potom ten film o továrně na hračky, jehož jméno si nikdy nemůžu zapamatovat. :) A sám doma je taky moc fajn. :) Opravdu mě ale zaujalo, že všichni chválí Grinche a já ho ještě nikdy neviděla, asi to budu muset napravit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrazík. Tak přesně tuhle pohádku nemůžu vystát :D znám ji nazpaměť, ale nikdy se mi nelíbila.
      S tím Grinchem to doopravdy naprav! Doufám, že se ti bude líbit :D

      Vymazat
  8. natuty souhlasím se všema uvedenejma!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Polární expres a Vánoční koleda jsou nejlepší <3 :3 Sám doma je taky super, zato Grinche nemám rád. Rolničky kam se podíváš mě neoslovily a o Jackovi Frostovi jsem už slyšel a chtěl bych se na něj kouknout. Stejně tak i na Ukradené Vánoce, protože prostě Burton ^^
    Jinak, mohl bych se zapojit do projektu, i když jsem se nestihl zapsat?

    OdpovědětVymazat
  10. Jsem asi jedna z mála, která většinu z těch filmů neviděla nebo dokonce nezná. Kdybych neznala Popelku, bylo by to dost divné, ale v posledních letech ji už moc nesleduji, protože ji znám z paměti. Vánoční koleda a Sám doma je klasika, kterou mám opravdu ráda. Ale jinak to znám maximálně podle názvu. Měla bych to napravit :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.