středa 27. března 2013

Potížistka


Název: Potížistka
Autorka: Lenka Lanczová
Nakladatelství: Víkend
Rok vydání: 2008
Počet stran:  301
Anotace:  
Většina lidí míří na prázdniny někam, kde může prožít nové zážitky, lásky a dobrodružství. Osmnáctiletá Šárka, hlavní hrdinka nové knihy, to má přesně naopak – přijíždí na prázdniny domů s nepříliš radostnou vyhlídkou a nemá jiný cíl než se psychicky zotavit z předešlého vztahu, nasbírat síly, uklidnit se.
Do Nížan, rodné vesnice, ji nic netáhne. Poslední tři roky strávila víceméně mimo domov a nemá zde ani žádné staré přátele, proto je dost překvapena, když objeví nové. Díky bývalé spolužačce se seznámí s místní partou, a protože do ní patří i někteří velmi zajímaví kluci, prázdniny se nečekaně rozjedou a Šárce se daří zapomínat na staré křivdy, tím spíš, když společně s partou vyrazí na tramp. 
Nic ale není jednoduché – a jak se ukáže, nějakého kostlivce ve skříni má kde kdo! Najít ztracenou rovnováhu a nezavařit si další maléry dá dost práce a ne vždycky se zadaří. Natož když potíže jsou venku i uvnitř a jsou typy, které je přímo přitahují.
Román o lásce a přátelství a také o tom, že není dobré být sám – i když mezi lidmi.
                                                                                                                                                                      Děj....
27620129722771_largeVidina prázdnin strávených doma moc Šárku nenadchla. Nemá tam přátele a rodiče jí štvou. Pořád mluví o tom, co se jí stalo. Šárka chce zapomenout, ale oni to pořád vytahují. Když tu chodila na základku, byla obézní a všichni se jí smáli. Neměla moc přátel a žádné dobré vzpomínky ji sem nepřitahují.  Střední škola nebyla o moc lepší.  Nejedla a byla naopak zase moc hubená. Holky se jí posmívaly a učitelka, která byla celkem mladá, jí v tom nechávala.  Se Šárkou se život hold moc nemazlil.

I když se jí zprvu prázdniny doma nezamlouvaly, nakonec se to všechno pěkně sešlo a ona si začala užívat. Seznámila se s místní partou a začala s nimi chodit ven. Užívali si u vody, táboráku a vypadalo to, že Šárka se zase zamilovala. Ten kluk je oblíbený a má holku. To je právě ten problém.

Postavy…
Tumblr_mi38jcftjr1r6waqzo1_400_large Hlavní hrdinku Šárku jsem si od začátku oblíbila. Někdy  byla na rodiče moc přísná, ale kdo by chtěl vytahávat staré a ještě k tomu špatné časy, na které chce zapomenout, každý den.  Ivana, její nová-stará kamarádka, je celkem fajn. Holka, která se zabouchne do nesprávného kluka, který má holku. A i  když jsou si se Šárkou tak odlišné, přesto drží při sobě.

Jarkem se Šárka seznámí v motorestu a stanou se z nich přátelé. Nejdřív to vypadalo, že by možná něco mohlo být, ale ukázalo se, že on je zamilovaný do někoho jiného. Ben, neboli Benjamín, je Jarkovo bratr. Byl známý sukničkář a  doteď nejoblíbenější kluk ve vsi. Dita je Benovo přítelkyně a jediná holka, která je s ním takhle dlouho. Jejich vztah však začne skřípat, když se ukáže Šárka.
                                                                                                                                                                 Můj názor... 
Klišé neklišé, mě se tahle kniha líbila. Možná už jsou bad boy týpci trochu ohraní, ale já si Bena zamilovala. Tedy někdy bych ho nejraději ukamenovala, protože se choval jako debil, ale vždycky si to nějak vyžehlil.  Šárka byla typická holka, která překonávala smutnou první láskou, ale nad truchlením moc času nestrávila, protože se objevil Ben.

540879_328798217207026_814178323_n_large
Přistoupí těsně ke mně a bez ohledu na mumraj a tlačenici kolem mě obejme. "Miluji tě, příšero."
Pobaveně se usměji. "Hezký vyznání."
"Lepší než si zasloužíš." Políbí mě do vlasů a řekne mi tiše do ucha. "Víš, jak jsi mi celý den chyběla? Nenapsala jsi mi jedinou zprávu!"

Knihy od Lenky Lanczové čtu asi druhým rokem a ještě si živě pamatuji mojí první knihu od ní. Byl to Srdcový kluk a četla jsem ji asi v jedenácti. V tu dobu jsem ráda četla detektivky, a když mi máma přinesla z knihovny tuhle knížku, koukala jsem na ní jako na mimozemšťana. Slaďárna? Vážně? To jsem ještě netušila, že se mi kniha bude tolik líbit. Potížistku jsem četla už podruhé, protože jsem si ji tolik nepamatovala a v blízké době plánu to-read všech jejích knížek co máme v knihovně.

Tahle knížka je jedna z mých nejoblíbenějších od Lenky a bez mrknutí oka jí dávám 4 hvězdičky. Možná se nevyrovná knihám, kterým dávám 4 hvězdičky normálně, ale mně se líbila a to je hlavní. Jenom ten konec je otevřený a autorka nás nechává si to domyslet.


Tumblr_lufidxmqvl1r3qxoeo1_500_largeNejoblíbenější postava:  Šákra. 
Nejméně oblíbená postava:  
Humor:  Ten tam nechyběl :P
Akce:  Chvilkami. 
Napětí:  Ani ne. 
Láska: Áno ^^ 
Nuda:  Moc ne..  
Překvapení: Ano.. 
Obálka:  Celkem pěkná :) 
Originalita:  Ne. 
Konec:  -_-'' Otevřený. 
Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček.


Zdroj:



5 komentářů:

  1. Jsou to asi dva roky zpátky, co jsem Potížistku četla. Sice to bylo fajn čtení, ale byla jsem pěkně naštvaná kvůli tomu otevřenému konci, který u dívčích románů zrovna v lásce nemám. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nejak ma nezaujala na pohľad, ale mohla by obsahovať zaujímavú životnú skúsenosť. Šikana v škole je vždy veľmi aktuálna, bohužiaľ.

    OdpovědětVymazat
  3. Lanczová není rozhodně špatný autor. Píše čtivě a zajímavě. Ani bych ji nevytkla to klišé. Jen podle mě je už jiná doba a před těmi 5,10 lety se četla více.
    Dnešní holky mají v letech, kdy by ji mohly číst, jiné zájmy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já ze školy znám celkem dost holek, které jí ještě čtou a mají ji rádi :D Je pravda, že dříve byla více oblíbená, ale u nás ani nijak neupadá :D

      Vymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.