neděle 31. března 2013

Jak to bylo poprvé

Název: Jak to bylo poprvé
Autorky: Šárka Junková, Lenka Lanczová, Jarmila Dědková, Sandra Lanczová, Jela Mlčochová, Kristýna Pivodová
Nakladatelství: Víkend
Rok vydání: 2005
Počet stran: 222
Anotace:  Řekne-li se "první láska", hned je každému zřejmé, oč jde a na co může s velkým potěšením vzpomínat. Dlouhý pohled, jiskra v oku, nesmělá pusa, nejistý dotek, vytoužená schůzka a po čase možná i něco intimnějšího.
Jak to bylo poprvé, to je lákavý námět pro oblíbené kmenové autorky Víkendu. Každá po svém pozoruje život a vypravuje, co vše se na jeho prahu přihodí. Příběhy povzbudivé i smutné, ale zármutek netrvá nikdy příliš dlouho. Však to znáte, někdo zklame, ale pak se objeví ten pravý, na zklamání je rychle zapomenuto, jak už to v životě chodí. I o tom vás přesvědčí první lásky v šesti podobách.


První povídka, která se jmenuje Džbánek z Porcelánu, písnička durová je od Jarmily Dědkové. Tahle povídka byla podle mě jedna z nejlepších. Mladší holka, která si myslí, že o ní má zájem starší kluk. Všichni o něm ví, že je to děvkař, ale ona mu stejně naletí. V téhle době není o takové případy nouze. Líbilo se mi, jak má příběh blízko k reálnému světu.  Tahle povídka ode mne dostává 4 hvězdičky.

4_largeDalší povídka se jmenuje Kamila a Lukáš. Na svědomí ji má Šárka Junková. Předstírání vztahuje kvůli tomu, že je kluk populární a nechce, aby se kolem něj holky motaly, je trochu sobecké. Hrdinka Kamila už to nechce dál snášet, ale Lukáš ten vztah možná myslí také vážně. Skončí to zlomeným srdcem nebo naplněnou šťastnou první láskou? Téhle povídce dávám 3 hvězdičky.

Jak by tu mohla chybět povídka od mé oblíbené autorky? Lenka Lanczová a její Andělé noci je celkem dlouhá povídka, ve které nechybí napětí. Je to on, není to on? Jaké to je ztratit svoje poprvé a nepamatovat si to? Mariana se den po jejích sedmnáctých narozeninách probudí vedle neznámého kluka v neznámém bytě. Uteče odtamtud, ale má strach. Co když nepoužil ochranu ? Rozhodne se ho najít a zeptat se ho a nebude proto muset moc udělat, protože on jí také hledá. Tahle povídka mě dostala! Ode mne 4,5 hvězdičky.

299182_436143663142737_613350135_n_largeJeden malý, bezvýznamný pokus o report, takhle se jmenuje povídka od Sadry Lanczové. Povídka pojednává o holce, která ještě nezažila první lásku a  neví, co ji čeká. Jela s kamarádkou na festival, kde se seznámila s jedním atraktivním a na pohled milým klukem. První zdání bohužel klame a někdy to pak bolí. Tahle povídka se mi až tak nelíbila a od Sandry jsem četla už lepší knihu, takže ode mne pouze 2,5 hvězdičky.

Jela Mlčochová s jejím Princem u mě uspěla. Nevíš, co si měl, do té doby než to ztratíš. Tohle na povídku celkem sedí. Ve městě je cirkus, ve kterém vystupuje pohledný princ a hlavní hrdinka se tam chce jít podívat. Nakonec to skončí fiaskem a zlomeným srdcem.  3 hvězdičky.

Jako poslední povídku tu máme Hodiny Španělštiny od Kristýny Pivodové. Alice odjíždí na dovolenou, zatímco její kluk je doma. Potká tam velmi zajímavého mládence, se kterým si rozumí. Ale je schopná podvést někoho, koho miluje? Udělá to Jakubovy bez výčitek svědomí? Tahle povídka má ode mne 2,5 hvězdičky.

Jak bych shrnula tuto knihu? Jestli hledáte něco oddechového, co Vám zpříjemní dlouhou chvíli, přečtěte si to, ale nezaručuji, že Vás to dostane. Povídky byly čtivé a já tuhle slabounkou knihu přečetla během dvou dní.  Ohodnotila jsem sice každou povídku zvlášť, ale kniha jako celek ode mne dostává 3,5 hvězdičky. Byl to prostě lepší průměr. 

Zdroje:

2 komentáře:

  1. To vypadá jako dobrá knížka na odpočinkové odpoledne:) Mám ráda povídkové knížky!

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám oddechovky celkem ráda a určitě bych si ji někdy ráda přečetla. Hlavně i kvůli tomu, že to jsou povídky. Dlouho jsem podobný typ nečetla, takže by to byla skvělá změna. Jinak je to vážně hezká recenze. Je fajn, že si ty povídky ohodnotila i zvlášť. :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.