čtvrtek 20. září 2012

Nebe - Pod nekonečnou oblohou

Název : Pod nekonečnou oblohou
Série : Nebe
Díl : 1
Autorka : Veronica Rossi
Nakladatelství : Knižní klub
Anotace : 
První díl futuristické postapokalyptické trilogie na pomezí fantasy, romance a dobrodružného příběhu. Hlavní hrdinové, Aria a Perry, pocházejí ze dvou radikálně odlišných společenských vrstev a vlastně by se neměli nikdy setkat, natož navázat vztah. Aria patří mezi obyvatele uzavřeného, vysoce technicky rozvinutého a izolovaného města, Perry zase do nebezpečného přírodního světa. Když Ariu vykáží z města za zločin, který nespáchala, domnívá se, že ji čeká okamžitá smrt – ve volné přírodě nemá šanci přežít. „Divoch“ Perry je pro ni jedinou šancí, jak se zachránit. Zakázaná láska a rozpolcená civilizace vzbuzuje mnoho filozofických, morálních a etických dilemat zrcadlících se v neobyčejném vztahu dvou hlavních hrdinů.



Moje hodnocení obálky : 3,5/5
Moje hodnocení : 3/5




Můj názor...
Tahle kniha mě opravdu hodně lákala. Četla jsem různé recenze a každá byla jiná. Někomu se kniha líbila víc někomu méně a někdy vůbec. Já jsem si knihu přesto chtěla přečíst a byla jsem zvědavá jaká je. Měla jsem pár věcí, co jsem od ní čekala a myslela si, že kniha bude to pravé ořechové pro mě. Ne nebyla. Bylo to zklamání na plné čáře.

Zpočátku jsem se do knihy vůbec nemohla dostat a četla jsem spíš z donucení, protože kámoška říkala, že od půlky už je to lepší. A v něčem měla pravdu. Za půlkou se to opravdu rozjelo a mě to začalo bavit. Skoro jsem si myslela, že dám knize i 4 hvězdičky, ale když jsem sečetla plusy a mínusy nemohla jsem. 

Některé věci mě v knize přímo iritovali a já se nemohla zbavit pocitu, že jsem něco podobného četla.
Láska je v knize založena na opravdu velkém klišé. Nejdříve se nenávidí a pak si začnou uvědomovat, že sou do sebe blázni. Začnou se jim líbit věci na tom druhém a přestože se nenáviděli tak se milují nebo se prostě mají rádi. 

Já jsem na tyhle klišé věci zvyklá a i přesto se mi ten příběh líbil.  Nebylo to zase nějaká extra novinka u které by jste seděli než by jste ji přečetli, ale bylo to dobré.  Ještě teď si vlastně v hlavě přemítám celou knihu a snažím se přijít na něco srozumitelného, co si o tom vlastně myslím. 

Hlavní hrdinku Árii nemám ráda. Její jméno si nemůžu zapamatovat a povahově mi vůbec nesedla. Byla ukřičená a hodně hrr. Aby jste mě pochopili správně tak tím myslím, že byla prostě pitomá. Já to fakt řekla?! Konečně!  Toť můj celý názor na Árii. 

Perryho zbožňuji. Je chytrý, vytrvalí a příjemný ( občas ). Ví, co chce a pomůže i nepřítelovi. Jeho jsem si povahově oblíbila a opravdu jsem milovala kapitoly z jeho pohledu. 

Spoiler!
Nejvíc jsem umírala u toho jak řekl Árii, že má měsíčky :') Opravdu se mi tahle scéna líbila a chechtala jsem se u ní na celé kolo. Až jsem vzbudila mamku. Ano tak nahlas jsem se smála. Tohle je pro knihu obrovské plus, protože knihy u kterých se můžu zasmát miluji. 
Konec spoileru! 

Obálka se ve skutečnosti leskne a mě se to nelíbí. Nemůžu tomu přijít na chuť. Prostě ne.  Námět na obálku je vcelku dobrý a je pěkně graficky upravený, ale to lesknutí... Brr.                                                                                                                                                                                                                                 Knize jsem se rozhodla dát pouze 3 hvězdičky, ale určitě si budu chtít přečíst druhý díl a dozvědět se jak to dopadne ;) 

2 komentáře:

  1. Pri tej scéne som sa smiala aj ja 8D
    Mne sa kniha práveže veľmi páčila, klišé-neklišé 8P
    u mňa má 4.5 hviezdičky - proste sa mi to veľmi dobre čítalo, tie rozdiely medzi jednotlivými svetmi a povahami postáv 8)
    každému sa iné lúbi 8)

    OdpovědětVymazat
  2. :D Ano ty měsíčky byly úžasný... :D Mě rozesmálo ještě mnohem více věcí, ale tahle je nejlepší. :D Jinak Árii mám ráda a její jméno se mi líbilo. Pitomá se ti zdála možná proto, že byla hodně nezkušená a měla ty své názory, které jí vtloukali do hlavy od narození. Já byla z knihy taky hodně na rozpacích, ale nakonec převážilo to dobré a všechny nedostatky jsem najednou neviděla. Když tak čtu ty recenze, vidím, že se mi nelíbily většinou stejné věci. Ale hodnocení měnit nehodlám, za tím si stojím. :) Perry je úžasný chlap! Ten existovat, tak se zblázním. :D Kamarádka jednou říkala, že je jako Dimitrij z VA. Já jí tehdy strašně vynadala, jak je může vůbec srovnávat? Teď když se nad tím zamyslím, měla vlastně svým způsobem pravdu. Co se týče děje, nepůsobil na mě nijak okopírovaně. V každé knize je něco, kvůli čemu máme pocit, že jsme už knihu četli. No a já tuhle knihu vážně přečetla za jeden večer. :) Myslím, že druhý díl bude ještě lepší, tedy doufám. :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.