středa 25. září 2013

Měděný jezdec

Měděný jezdec (Taťána a Alexandr, #1)Název: Měděný jezdec
Série: Taťána & Alexandr
Díl: 1#
Autorka: Pullina Simons
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 616
Anotace: Poutavá historická freska je zároveň nezapomenutelným příběhem o lásce vzdorující hrůzám války 
i lidské zášti. 17letá Taťána vyrostla v Leningradě, v městě, kde památníky zašlé slávy kontrastují s šedivou realitou stalinského Ruska. V roce 1941, ten den, kdy Němci napadnou Rusko, se Taťána poprvé zamiluje - vzápětí pocítí trpkost zakázané lásky: nadporučík Alexandr Bělov je vyvolený její sestry Dáši. Navíc má Alexandr temné tajemství - pochází z rodiny amerických komunistů, kterou zlikvidovalo NKVD. Lásce Taťány a Alexandra není přáno: město drtí německá blokáda, hladomor, zima a všudypřítomný strach ze smrti. Ale jindy slabá Táňa se ukáže jako nejsilnější člen rodiny a s Alexandrovou pomocí překonává všechny útrapy. Nejtěžší zkouškou však bude odolat vlastní touze…

Můj názor... 
Úžasná kniha, která se nedá popsat v pár řádcích, ale musela bych na to mít hodně prostoru. Ze začátku jsem nevěděla, do čeho se to vlastně pouštím a u konce jsem byla jako z kamene. Taťána není žádná hrdinka se super silou, ale i přes to je víc než silná. To, co si prožila a kolik toho musela obětovat...

Válka v Rusku nebyla zrovna lehká. Lidé umírali a vojáci se obětovali, aby zachránili to, co ještě zbylo. Bohužel to pro ně vypadalo zle. Německo bylo silný nepřítel, nevzdávalo se a hlavně neustupovalo. Lidé neměli co jíst a pracovali na čemkoliv, na čem mohli. A hlavně čekali na to, až si pro ně skoro nevyhnutelná smrt přijde..

"Co je to za hru?"
"Stejná jako každý jiný den."
"Což je.."
"Vstát, milovat se. Umýt se, milovat se. Uvařit, najíst se, milovat se. Zaplavat si, milovat se. Zahrát si kopanou, domino či slepou bábu a milovat se."
 "No ano, ale teď se jdeme rovnou milovat. Kde je nějaká legrace?"

Kniha plná emocí, která vás dostane do kolen. Dost dlouhou chvíli jsem knihu nenáviděla, potom jsem ji milovala, protože se stalo něco, co jsem chtěla a v poslední řadě jsem byla totálně mimo. Za posledních 30 stran se toho stalo tolik nečekaného, že jsem nestačila zírat.

Táňa měla četnou rodinu, se kterou si bydlela v klidu a pohodlí Ruska. Její sestra Dáša mi od začátku lezla hrozně na nervy a nemohla jsem jí vůbec vystát, ale nakonec mi jí bylo líto. Paša, její dvojče, odjel pryč, když válka odjela a Taťána na něj pořád vzpomínala. A v neposlední řadě její rodiče, kteří byli nechápaví a pořád říkali "Taťáno udělej tohle a Táňo udělej támhleto". Ona byla tak hodná, že opravdu skákala, jak oni pískali. Jediní její prarodiče jí chápali a brali ji takovou, jaká doopravdy je.

Navrhl jí, že ji vezme do jednoho z vojenských obchodů pro důstojníky, zvaných Vojentorg, kde si bude moci nakoupit spoustu věcí, které potřebuje. 
"Ale já přece nejsem důstojník," namítla.
 "Vy ne, ale já ano." 
"Opravdu?" 
"Ano," odpověděl. "Nadporučík Alexandr Bělov. Udělalo to na vás dojem?"

Taťána byla silná. Nedokážu si něco takového představit. Lidé kolem ní umírali, ale ona žila život dál, a když jí skoro už nic na světě nezbylo, byla silná a překonala všechny nástrahy, co jí život připravil. S Alexandrem se Taťána seznámila úplnou náhodou a to tak, že když jela městskou dopravou, čekala, až vystoupí on, ale dojeli na konečnou a pořád nic. Od té doby se ti dva začali vídat čím dál tím častěji.

Jenomže nic není tak jednoduché, jak se zprvu zdá být. Dáša miluje Alexandra a doma o něm pořád básní. Táňa si to nechává líbit, protože nechce její sestře ublížit. Co oči nevidí, to srdce nebolí a Taťána se s ním stýká dál. Potom tu hraje ještě důležitou roli Dimitrij, kamarád Alexandra, který se nešťastnou náhodou zamiluje do nevinné Taťány.

"Na co čekají?" zeptala se.
 "Na vlak. To jsou ti prozíraví.
„Opouštějí město," vysvětlil Alexandr.
"Odjíždějí?"
 "Ano." Odmlčel se. "Táňo... stejně jako byste měli odjet i vy."
"Kam ale odjet?"
"Kamkoli. Pryč odtud."

Obálka není žádná síla, protože se mi na ní nelíbí ten obličej. Nejvíc mě dostala kamarádka ze školy, která řekla: „Dej ten obličej pryč! Děsí mě!“ Já jsem se jí musela smát, protože měla pravdu. Ty dívčí oči jsou prozíravé a nahánějí husí kůži. Ke zbytku obálky nemám žádné výtky, protože se mi líbí.

Tahle kniha mi toho dala hodně. Ještě nikdy jsem nebyla tolikrát šťastná, naštvaná, smutná nebo vykolejená ze žádné knihy jako z téhle. Tolik pocitů a emocí jsem v sobě už dlouho neměla. Musím přiznat, že asi na pěti sté stránce jsem se sekla a asi čtyři dny jsem se nehnula dál. Věděla jsem, že všichni byli z knihy mimo a ty gify na GD mě děsily. Ale nakonec jsem se odhodlala to dočíst. 

Pullina Simons...
Narozena v roce 1963 v Leningradě. V deseti letech se odstěhovala s rodinou do USA. Autorka několika knih. Do češtiny byl přeložen pouze Měděný jezdec.
Je autorkou deseti románů, přičemž největšího úspěchu dosáhla Měděným jezdcem z roku 2001 (česky 2004, 2013), který se stal mezinárodním bestsellerem.. Závěrečný díl trilogie o osudech Taťány a Alexandra The Summer Garden vyjde v nakladatelství Euromedia na konci roku 2013.

Slovo závěrem...
Úžasná kniha plná zvratů a nečekaných okamžiků. Četla jsem ji jedním dechem a byla zvědavá na to, co se stane. Každou chvíli kniha dostala nový spád, stačilo, aby umřela jedna postava a všechno bylo vzhůru nohama. Téhle knize nemůžu dát nic jiného než 5 hvězdiček.



5 komentářů:

  1. Já knihu četla v létě a také jsem si jí zamilovala!

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna jí dočítám. Do konce mi chybí asi tak 50 stránek. Bojím se číst dál :) Dokonalá kniha! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to měla stejně... :D Prostě jsem se sekla a dál se mi nechtělo :D V poličce už mě naštěstí čeká druhý díl!

      Vymazat
  3. Souhlasím, tuhle knihu naprosto miluji, ale zároveň nějakým způsobem ji musím i nenávidět.

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.