pondělí 23. září 2013

RC recenze: Percy Jackson - Poslední z bohů


Největší obrázek výrobku Percy Jackson – Poslední z bohůNázev: Poslední z bohů
Série: Percy Jackson
Díl: 5#
Autor: Rick Riordan
Překladatelka: Dana Chodilová
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2011/2012
Počet stran: 408
Anotace:  Jmenuji se Percy Jackson… Blíží se mé šestnácté narozeniny. V Táboře polokrevných však nechystáme oslavy, nýbrž výpravu do války. A místo blahopřání jsem si vyslechl dávné temné proroctví, které mi všichni tak dlouho tajili. Bitva, která může znamenat konec světa, začne docela nevinně, když mi přistane na kapotě auta bájný kůň Pegas…

Ukáže se konečně, kdo stojí na straně dobra a kdo se přidal k vládci temnot? Kdo válku nepřežije a kdo z ní vyjde jako hrdina?
Zápas o zachování civilizace začíná!



Můj názor...
PinterestPercyho 16.narozeniny se blíží a ještě k tomu se schyluje k bitvě, která buď zničí Krona nebo zanikne celá civilizace. A tohle rozhodnutí by mělo být na Percym. Jak bude čelit svému osudu? A jakou roli v tom všem vlastně nakonec sehraje?

Percy o svém proroctví ví, teda aspoň si to myslí a je to z části pravda, ale ta část temného proroctví mu byla dosud skryta. Čeká ho spousta rozhodování a musí zajistit, aby Olymp nebyl poražen. Jeho otec Poseidón bojuje vlastní bitvu pod hladinou a ostatní bohové se snaží zarazit Tyfóna. Takže on musí sehnat posily, aby porazili Kronovu armádu.


Vážně už je to poslední díl? Tahle série bych jich mohla mít nespočet, protože mě by nikdy neomrzela, ale všechno dobré jednou končí. Už od prvního dílu jsem byla zvědavá, jakou tu roli Percy v tom všem sehraje. Proroctví bylo dáno, ale nikde nebylo psáno, o kom vlastně je.


Až polokrevného od Velké trojice pozná svět a až nástrahy osudu oslaví šestnáct let...
Vše kolem upadne do spánku hlubiny bezedné a duši hrdiny pak čepel prokletá rozetne...

Grover se už dva měsíce pohřešuje. Naposledy se vydal přesvědčovat přírodu, že Pan sice umřel, ale všichni musí věřit. Musí přírodu ochránit a pomoct jí, to mu Pan řekl. Percymu to nedá, protože nechce jít do bitvy bez nejlepšího kamaráda, takže pošle paní O'Learyovou, aby ho našla.

and that was certainly the best underwater kiss of all A tak se do nebezpečí zase vrhá nám známa trojka hrdinů, kteří toho mají za sebou dost, ale to, co je čeká, jim může celý život změnit. Percy, Annabeth a Grover. Každý z nich přiloží ruku k dílu, aby ochránili Olymp. Do bitvy se ještě přidá Thalia s její družinou lovkyň a pomůže jim i starý nepřítel.


Kron byl poražen už jednou a teď má slabinu a tou je Lukovo tělo. Ještě nenabral své podoby a plné moci, takže pořád je tu naděje, že by ho mohli porazit. Musí si však pospíšit, protože jak se promění, už ho jen tak nikdo neporazí.

Akce, napětí, neznámo, spád a humor. Jak píšu všude a tady to potvrzuji, Rick opravdu umí psát. Nejenže se v knize každou chvíli něco děje, ale nechybí ani Groverovo hlášky, kterým se nedá nesmát. Jeho styl psaní je jeden z nejlepších, protože zbytečně nic dopodrobna nepopisuje tak, že by u toho čtenář usnul a nic dlouho neprotahuje. Mně osobně jeho knihy baví od začátku do konce a brzo se chystám na to-read celé série.



Rick Riordan... 
Narodil se roku 1964. Téměř patnáct let pracoval jako učitel angličtiny a historie na veřejných i soukromých školách v Kalifornii a texaském San Antoniu. Po těžkém rozhodování se povolání učitele vzdal a začal se plně věnovat psaní knih pro děti i dospělé, za které získal řadu cen, mimo jiné i tři nejprestižnější americké literární ceny v žánru mystery. Momentálně žije v San Antoniu se svou manželkou a dvěma syny.


Slovo závěrem..
Nikdo a nic mě nikdy nepřinutí říct, že tahle série je špatná. Percy Jackson je jedna z mých nejoblíbenějších sérií a Rick se vyhoupl v žebříčku autorů také vysoko. Poslední díl se mi z celé série líbil nejvíc a také jsem ho přečetla za nejkratší dobu. Vím, že spin-of série Bohové Olympu je také o polokrevných a Percym, takže k té se v nejbližší době chci dostat. Kdybych mohla dát ještě víc hvězdiček, tak to udělám, ale bohužel už nemůžu, takže jich dávám 5!!



Za poskytnutí RC děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete zakoupit zde. 



1 komentář:

  1. Percy Jackson je naprosto skvělá série! :) hodně lidí teď docela kritizuje Rudou pyramidu, která je také od Riordana, tak se co nejdřív chystám udělat si na ní vlastní názor :) jenže bůhví, kdy se k tomu dostanu :D

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.