úterý 12. března 2013

Rváč


Název: Rváč
Autor: Niall Leonard
Nakladatelství: Fortuna libri
Datum vydání: 2013
Počet stránek: 318
Anotace: Sedmnáctiletý Londýňan Finn Maguire je dyslektik se záznamem v rejstříku trestů. Žije se svým nevlastním otcem, neúspěšným hercem a živí se jako prodavač v restauraci s rychlým občerstvením.
Finnovi se ve vteřině obrátí celý život naruby, když jednoho dne najde svého otce brutálně zavražděného. Najednou je na všechno sám. Policie ho považuje za hlavního podezřelého, a tak musí svést souboj s časem, aby očistil své jméno a zjistil, kdo a proč otce zabil. Odpovědi hledá v nemilosrdné džungli londýnského podsvětí, odhaluje temná tajemství a zjišťuje, že člověka dokážou nejvíce ranit ti, kterým věří...


Můj názor....
Tumblr_lzg8m9f9eo1qjoummo1_500_large
Mladý Finn Maguire žije poklidný život se svým nevlastním otcem. Jeho matka od nich odešla, když byl ještě malý. Od té doby to s ním šlo z kopce. Má záznamy v trestním rejstříku a  jeho práce v Max Snax stojí za houby.  Nevlastní otec je bývalý herec a momentálně se snaží napsat scénář o Londýnském podsvětí. Má rád, když jsou některé věci pravdivé, a proto se potuluje po městě a různě se vyptává. To ho však stojí život, alespoň si to Finn myslí. Někdo ho zabil a odnesl si všechny jeho zápisky i s notebookem. Policie si myslí, že ho zabil Finn, ale ten to odmítá přiznat. Rozhodne se, že najde vraha svého otce a pomstí se mu.


"Tak jo," podřídila se pokorně. Nebyl jsem si jistý, jestli se jí ulevilo, nebo jestli se urazila.
"Chceš tu peřinu?" zeptal jsem se. 
"Ano prosím."
"A co kartáček na zuby?"
"Bude i pohádka na dobrou noc?"
Odfrkl jsem si. Byla tak drzá, až to bylo obdivuhodné.

Autor Niall Leonard je manžel známé autorky E.L.James, která napsala jeden z nejslavnějších erotických románů, 50 odstínů šedi.  Byla jsem zvědavá, co mi kniha nabídne a jakým stylem bude napsána. Byla jsem překvapená z toho, jak se mi líbila. Finna jsem si hned oblíbila, ale přišlo mi divné, že nad smrtí svého otce moc netruchlil. Obálka se mi líbila i na počítači a ve skutečnosti je ještě lepší. Jsem ráda, že nakladatelství ponechalo originální obálku, jenom změnili font nadpisu, který se jim náramně povedl.

NIALL LEONARD se narodil v Severním Irsku, žije v západním Londýně se svou manželkou E. L. Jamesovou, autorkou mezinárodního bestselleru Padesát odstínů šedi (Fifty Shades of Grey), s dvěma dětmi a se psem. Působí jako scenárista a režisér, na kontě má spoustu televizních filmů a seriálů, spolupracuje například s BBC. Rváč je jeho první román, v současnosti pracuje na jeho pokračování

Detektivové Amobi a Prendergast vyšetřují  vraždu a zatím je jediným podezřelým Finn, který by svého otce nikdy nezabil. Na jeho pohřbu ho čeká překvapení v podobě jeho matky. Není z toho zrovna nadšený, protože ji nenávidí. Opustila ho.  S vyšetřováním otcovi vraždy to nebude mít nejlehčí. Detektiv Prendergast mu jde tvrdě po krku a nevzdá se, dokud neusvědčí Finna. Ten se mezitím stačí zaplést s jedním z největších grázlů města McGovernem. Život hold někdy dokáže být hodně rozmanitý.

Co by to bylo za knihu bez rozuzlení na konci, které vás donutí otevřít pusu a po dočtení se ještě na knihu nejméně pět minut koukat? Kdybych měla knihu vystihnout třemi slovy: akční, napínavá a strhující.  Ačkoli se mi kniha velmi líbila, ode mne dostává pouze 4 hvězdičky. Jsem zvědavá, jestli se do budoucnosti dočkáme ještě nějaké knihy od Nialla Leonarda.
Nejzajímavější jméno:  Prendergast.
Nejoblíbenější postava:  Finn.
Nejméně oblíbená postava:  Prendergast. 
Humor:  Jojo. 
Akce:  Skoro pořád! 
Napětí:  Ano. 
Láska:  Ale jo :) 
Nuda:  Ne.
Překvapení:  Ano. Ten konec!! 
Obálka:  Úžasná! 
Originalita:  Podle mě ano. 
Konec:  Překvapivý :D 
Hodnocení:  4 z 5 hvězdiček.


Za poskytnutí RC děkuji nakladatelství Fortuna libri.
Knihu si můžete zakoupit zde. 


Zdroje: 

6 komentářů:

  1. Ale to oni sú manželia? Sranda :) Vyzerá to ináč celkom fajn, ak na túto knihu natrafím, určite si ju prečítam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo oni sou manželé. Mě to vyrazilo dech, když jsem se to dozvěděla. Opravdu jsem to nečekala :D Určitě si knihu přečti! Stojí za to :P

      Vymazat
  2. Vyzerá to dobre, mňa ešte kniha čaká na poličke, ale určite sa do nej čoskoro pustím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za recenzi :), rozhodně to zní zajímavě, pokud tu knížku uvidím a nezapomenu,tak po ni chnapnu :):D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji, že sis recenzi přečetla a knížka se ti zalíbila :D

      Vymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.