sobota 23. března 2013

Recenze: Temná horečka

Temná horečka
Horečka
Karen Marie Moning
Jota
Goodreads 4.18 | Databázek knih 75%

 První díl z pětidílné řady od mimořádně úspěšné autorky. Otevírá se svět plný tajemství a záhad, napětí a vášně, těžko definovatelný prostor mezi realitou a snem, současností a dávnými legendami. 

Mac je obyčejná holka z malého jižanského města, která se stará především o nehty a dokonalé opálení. Její bezstarostný život ale trvá jen do chvíle, kdy najdou tělo její mrtvé sestry, která jí stačila v hlasové schránce zanechat podivný vzkaz...

Ve snaze přijít tajemství na kloub vyráží do Dublinu, kde nachází sestřin rozházený byt a množství stop. Postupně se zaplétá do přediva klamu a lží a zjišťuje, že je stejně jako její mrtvá sestra obdařena zrakem, jímž dokáže nahlédnout do světa, který zůstává ostatním lidem utajen. Zajímá ji jediné: najít knihu, která možná stála její sestru život a může přivodit zkázu celému lidstvu


Hlavní hrdince Mac zemřela sestra. Ještě než umřela zanechala Mac hlasovou zprávu, kterou si bohužel naše hlavní hrdinka poslechla až po její smrti. Stručně v ni řekla, že musí najít a uchránit ši-sadu. Jestliže se dostane tato věc do špatných rukou, se světem je ámen. Její rodiče ji však nechtějí pustit. Už přišli o jednu dceru a nechtějí přijít i o tu druhou. Mac je svérázná a paličatá, když si něco umane, tak to udělá. A proto se vydává do Dublinu. 

Všechno, co si zatím doposud Mac myslela, byla lež. Celé to vlastně začalo, když vstoupila do knihkupectví, ve kterém se ptala na Sinsar Dubh. Tak se nevědomky stala něčím potřebným pro Jericha Barronse. Smrt její sestry Aliny zůstala nevyšetřená a policie ji prostě uzavřela. Neměla důkazy, a tak to nechala plavat. Mac chce najít vraha a pomstít se. Proto také začne spolupracovat s podivným Barronsem.

Nevěřili byste, jak je těžké ignorovat stvůry, jež se chovají - nebo se o to alespoň snaží - jako lidé. Mac je vidoucí a její "dar" zahrnuje to, že umí odhalit každou nestvůru. A také vycítí Sinsar Dubh a artefakty. Jak Mac sama o sobě říká, slouží Barronsovi jako detektor. 

"A co všechno víte o tom Sinsar Dubh, prostě jenom Mac?"
"Vůbec nic. Proto se taky ptám. Co to je?"
"Už si nevzpomínám. Záleží na tom?"
Muž si zkřížil ruce na prsou.
Já udělala totéž. 
str.51

Sinsar Dubh - posvátná kniha, kterou všichni chtějí a nikdo neví, kde je. Barrons na ní má zálusk už hodně dlouho a pomocí Mac je konečně možné, že ji objeví. On ví, kde ji hledat. Ona ji vycítí. Něco za něco, jak se říká. Barrons obchází sliby, zákony a vesměs všechno, co může. Může Mac věřit záhadnému muži, o kterém nic neví? 

Knihu jsem četla dvakrát a musím uznat, že se mi na podruhé líbila o dost více. Celou tu záležitost s Danany a keltskou mytologií jsem si úžívala o 100% víc a samozřejmě se těšila na všechny slovní přestřelky mezi Mac a Barronsem. Už u slov šlehaly blesky, co by se teprve stalo, kdyby se spolu vyspali! I SHIP IT! 

Obálka není špatná, sice se mi nijak zvlášť nelíbí, ale svým způsobem není zase tak špatná. Na obálce bych určitě ocenila více růžové či nějakou duhu na zpestření - to by se Mac zajisté líbilo! Darkfever alias naše Temná horečka byla přeložena hned do několika jazyků a jsem opravdu ráda, že vyšla i u nás. 

Temnou horečku bych doporučila všem, co mají ráda hodně akční a napínavé knížky, jelikož v téhle knize se pořád něco děje a nestačíte se nudit! V jedné chvíli jde všechno jako po másle a v té druhé se všechno zkazí a nic nedává smysl. Autorce tleskám, povedlo se ji napsat jednu z nejnapínavějších knižních sérií, co jsem kdy četla. 

Jak už to bývá, shrnu, co se mi na knize líbilo - a mně se líbilo všechno! Jelikož mám rozečtený i druhý díl, dávám knize o hvězdičku méně než jsem měla v úmyslu a doufám, že mě další díly ještě  něčím  překvapí. Takže za mě krásné 4 hvězdičky. 

4 komentáře:

  1. Nebít toho, že je do příběhu zapleteno Irsko bych to hned zavřela a zapoměla, ale takto si knihu dávám do seznamu četby :) Díky.

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knihu si chci taky už delší dobu přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak takéto knižky ja silno môžem! Vyzerá to skvelo tak dúfam, že mňa to pri čítaní upúta od začiatku do konca :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.