sobota 16. března 2013

Pokrevní pouta


Pokrevní pouta (Pokrevní pouta, #1)Název: Pokrevní pouta
Série: Pokrevní pouta
Díl: 1#
Autorka: Richelle Mead
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2011
Počet stran: 330
Anotace: Mladá královna Lissa Dragomirová si netradiční politikou nadělala u morojského dvora spoustu nepřátel, kteří by ji rádi odstranili. Je ale velmi dobře střežena, a tak se spiklenci zaměří na její nevlastní sestru Jill. Vědí totiž, že kdyby Jill zabili, Lissa by musela odstoupit a přenechat trůn někomu, kdo má alespoň jednoho žijícího příbuzného.
Po brutálním útoku na Jill se Morojové a dhampýři rozhodnou uklidit Jill někam do bezpečí. Kam ale? Po dlouhém zvažování dojdou k závěru, že mladou vampýrku by jistě nikdo nehledal ve světě lidí.
Jill má doprovázet a strážit alchymistka Sydney Sageová. Obě dívky se zapíší na lidskou školu, kterou navštěvují i Adrian Ivaškov a Eddie Castile. Kamarádi zpočátku řeší běžné problémy spojené se studiem na lidské škole, ale brzy začnou zjišťovat, že na téhle škole nejsou jediní, kdo potřebuje k životu krev…


Můj názor: 
Tumblr_mgu4tffbrw1r03kaso1_500_large
Spin-off série, která vyšla z pera známé autorky Richelle Mead. Její série Vampýrská akademie je známá a oblíbená po celém světě.  A proto není divu, že se rozhodla napsat pokračování. Tentokrát je hlavní hrdinkou Sydney. Ona není dhampír, ale alchymista. A co by to bylo za Spin-off série, ve které by se neobjevila známá postava. Adrian Ivaškov tu hraje jednu zásadní roli a nejde si ho při tom nezamilovat ♥.

Knihy jsem se bála. Nevěděla jsem co od ní čekat, protože Sydney mi přišla ve VA trochu upjatá a hodně se řídila pravidly.  Lidé kolem mě říkali, že to začínají mít raději víc než VA a já jsem z toho byla trochu vykolejená. Really? As really really? Po dočtení knihy se jim už nedivím, protože to bylo dobré. Co jiného bychom mohli také od Richelle čekat, že.

Sydney má za úkol ochránit Jill, aby se jí nic nestalo. Nebude na to sama a po  jejím boku bude ještě strážce Eddie a alchymista Keith, který nemá Sydney rád a chce jí udělat peklo ze života.  Sydney bude muset žít s Jill na koleji a chodit do školy. Střední sice už vystudovala, ale učili ji doma. Bude znovu opakovat ročník, na který se těší. Výuka doma a na škole je něco trochu jiného.

Tumblr_mfh7kmjnc71qmh5x1o1_500_largeJill, sestra Lissy, mi přišla hrozně uječená. Hraje sice významnou roli v kralování Lissy, jenže ani to mě nedonutilo mít jí ráda. Ze začátku to vypadalo slibně. Byla sympatická, trochu stydlivá a smutná. Kdo by se divil, když se jí v jednu sekundu převrátil život vzhůru nohama. Na královském dvoře se ji potom pokusili zabít, takže z toho také byla hodně rozhozená. A jako třešničkou na dortu ji donutili se přestěhovat do Palm springs. Život se s ní zrovna dvakrát nemazlil.

Palm Springs se zprvu zdá jako mírumilovné město, kde se nevyskytuje nebezpečí.  Jako obvykle zdání klame a tohle město není zrovna mírumilovné. Jill, Sydney a Eddie se vydávají za jednu velkou šťastnou rodinu a chodí na lidskou školu. Adrian je mezitím v domě Clarece. Možná by se zdálo, že si žije svůj vysněný život nic nedělání, ale v tom se mýlíte. Potřebuje se odtamtud dostat.

O milostné pletky není v knize nouze. Podle mě je tam spousty kluků, kteří by mohli potenciálně něco mít se Sydney. Keith k nim však nepatří. Od začátku protestoval, aby tam Sydney vůbec byla. Chtěl tam její sestru Zoe. Podle ní by to nebylo vhodné. Je mladá, a když se dá k alchymistům, už nikdy nebude moci odejít. Bude spoutána a nebude mít vlastní život. Smutné, leč pravdivé.

Kniha se mi líbila víc, než jsem čekala. Byla tam akce, napětí a překvapení na konec. Miluji rozuzlení zapeklitých věcí a potom si říkám, že to tak bylo. Jo, možná se často koukám na Saw, protože mi ten film přijde geniální, ale o tom jindy. Knize dávám 5 hvězdiček.  A jak už to většinou píšu u prvních dílů, které se mi líbily: Těším se na další díl! 

Tumblr_mfndfcskwh1r5h37xo1_500_largeNejzajímavější jméno:  Keith. 
Nejoblíbenější postava:  Sydney.
Nejméně oblíbená postava:  Keith. 
Humor:  Někdy :) 
Akce:  Ale jo.. 
Napětí:  jo.  
Láska:  Potenciální.. 
Nuda:  Ne :P
Překvapení:  Jojo ;)  
Obálka:  Celkem pěkná. 
Originalita:  Ano. 
Konec:  Otevřený. Chaotický. :) 
Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček.


Zdroje:


3 komentáře:

  1. Díky za recenzi, vypadá to hodně zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlas.... v podstatě se vším, až na to, že u mě pořád vede VA. Rose mi sedla víc než Sydney. Ale zase jsem moooc ráda za Adriana. Milovala jsem ho už ve VA :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.