středa 28. listopadu 2012

Dědička

Název: Dědička
Série: Tryll
Autorka: Amanda Hocking
Nakladatelství: Fortuna libri
Rok vydání: 2012


Vstupte do světa Tryllů!
Když bylo Wendy pouhých šest let, matka se ji pokusila zabít. Tvrdila jí, že je monstrum. O jedenáct let později se Wendy začíná obávat, že matka měla tehdy možná pravdu. Dochází jí, že asi není tím, kým si po celý život myslela, že je. Toto poznání jí pomáhá odhalit Finn Holmes. Finn, záhadný spolužák, zprvu Wendy jen neustále pozoruje. Něco na něm Wendy neskutečně přitahuje, ale zároveň děsí. S jeho pomocí se dozví i pravdu o sobě a svém životě: Jako miminko byla zaměněna s jiným dítětem, chlapcem. Ještě v šoku se Wendy vydá s Finnem za svou pravou matkou. Netuší ale, co ji tam čeká... Nový domov Wendy nutí nechat dosavadní život za sebou, zapomenout na školu jí problém nedělá, ale jak se vypořádá se ztrátou svého bratra a tety? Wendy se musí poprat se svým novým údělem a s tím, že ani u své pravé matky nenajde city, které celé dětství tak moc postrádala.


Hodnocení obálky: 5/5
Celkové  hodnocení: 4,5/5

O obálce bych vám tu mohla povídat do nekonečna. Už když jsem viděla knihu v angličtině, pořád jsem váhala nad tím, jestli si ji pořídím. Nakonec jsem odolala.  Doufala jsem, že knížka vyjde v češtině - a naštěstí jsem nemusela čekat dlouho - Fortuna libri knihu vydala. Celá obálka je do červena, což je o de mě pochopitelně velké plus (závislosti na červenou barvu se nezbavím!).

Wendy žije se svojí tetou a bratrem Mattem.  On je ochranářský a pěkně se o ni stará. Na mě je to až moc dokonalý sourozenecký pár. Wendy je od malička problémová. A divíte se jí? Její matka se ji pokusila zabít, když jí bylo pouhých šest let. Pořád se stěhovali sem a tam.... Až teď se Wendy zdá, že by mohla zapadnout, že by se konečně mohla usadit. Něco jí však přijde do cesty. A tím něčím je Finn. Pohledný kluk ze školy, co po ní pokukuje. Pozval ji na ples, na který se velmi těšila. Něco se vždycky musí pokazit a tentokrát to byl ON.

Když ji Finn řekne, že je Tryll, neví o co mu jde. Jsou to vlastně Trollové, ale proč si zrovna myslí, že je Wendy jednou z těchto tvorů? Ona je podvrženec, protože když byla malá, vyměnili ji s jiným dítětem. A jak to tak bývá,  není obyčejný Tryll. Je princezna a nástupkyně Tryllského trůnu. Její matka má srdce z kamene, ale pro její záchranu by udělala cokoliv. Wendy se nikdy nechtěla vrátit tam odkud doopravdy pochází. Jenže se jí někdo pokusil získat a ona neměla na výběr.

Finn je stopař a má za úkol vyhledávat podvržence a přivádět je zpět domů. Tentokrát se stane i ochráncem. Nesnaží se  nic zatajovat, což se mi na něm líbilo a Wendy bych někdy ráda přetáhla židlí přes hlavu, ale každá hlavní hrdinka má nějaké nedostatky. Přeci jenom komu by se líbila dokonalá knižní hrdinka bez jediné chybičky? Mně ne.

Wendy je trochu rozkazovačná a tvrdohlavá. Vše podědila po matce, a proto se od ní čeká, že bude znát zásady slušného chování a vědět před kým se uklánět a před kým ne. Chyba. Ona neví, co se po ní přesně chce. Má být spanilá princezna, která bude jednou vládnou, a jestli všechny svoje povinnosti nesplní na trůn nastoupí jiný vládce. Je těžké vybrat si, co je v danou chvíli to nejlepší.

Obálka mě naprosto uchvátila a prostě jsem jí 5 hvězdiček musela dát. Neměla jsem na vybranou, protože se té obálce nedá odolat.  Jsem ráda, že ponechaly originální variantu. Je přeci jenom kouzelná a oslnivá. K celé knize mi pasuje a není to jedna z pěkných obálek, která nemá s knihou nic společného.

Poslední dobou čtu knihy, které mě buď oslní nebo zklamou, někdy se objeví i nějaká průměrná kniha. Od téhle knihy jsem toho čekala hodně a všechno se splnilo. Sice mě kniha okouzlila, ale nemůžu říct, že je nejlepší, co jsem kdy četla. Knize jako takové dávám 4,5 hvězdičky. Doufám, že další díly budou lepší a budu jim moct dát plný počet.


Za poskytnutí RC děkuji nakladatelství Fortuna libri.
Knihu si můžete zakoupit zde.

5 komentářů:

  1. na túto knihu som veľmi zvedavá :D hádam sa k nej dostanem :D
    a pekne napísaná recenzia :)

    OdpovědětVymazat
  2. Obálka je krásne, mne sa kniha tiež páčila 8) ten nápad je naozaj zaujímavý 8) 2ka by mohla byť vak o niečo lepšia 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Aaa..asi mam dalsi knihu do sveho seznamu to read..
    Jinak diky..:) Ono..vetsinu penez tak nejak utratim za knihy..takze se v budoucnu budu muset krotit..

    OdpovědětVymazat
  4. Tuto knihu mám velmi ráda a patří k mým srdcovkám. :) ♥

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.