neděle 13. dubna 2014

Recenze: Volání netvora

Třináctiletému Conorovi se do snů vkrádají noční můry. A jakpak by taky ne – jeho maminka je vážně nemocná, táta žije kdesi za mořem v Americe, babička ho pořád jen peskuje a spolužáci jsou tak trochu tyrani. Pak se rozhádá se svou nejlepší kamarádkou a zůstane na všechno sám.
Tedy, skoro sám. V noci, vždycky chvíli po půlnoci, ho totiž navštěvuje netvor – obrovitánský chodící a mluvící starý strom, který roste na kopci za domem. A překvapivě si chce... povídat! Postupně Conorovi vypráví tři starobylé příběhy a učí jej, že věci často nejsou takové, jakými se na první pohled zdají. A že naším největším nepřítelem je náš vlastní strach. Netvor chlapce ponouká, aby povyprávěl čtvrtý, poslední, příběh sám. Vlastně po něm chce tu vůbec nejtěžší věc – podívat se děsivé pravdě do očí. Dokáže to Conor?

Máte noční můry, které se tak strašně moc podobají skutečnosti, že se jich bojíte? Hlavní hrdina prožívá něco podobného až na to, že pro něj to nejsou obyčejné noční můry, ve kterých by ho někdo zabíjel. Probouzí se s křikem z nočních můr, které se pořád dokola opakují.....ale jednou se mu zjeví netvor a všechno začne nabírat na oprátkách.

Proč jsem na tuhle knihu nenarazila už dříve?! To vlastně není až tak pravda, protože o knize už vím od jejího vydání, a i když sem všude četla samé dobré recenze, myslela jsem si, že kniha nebude nic pro mě. Jenže to jsem se pletla. Volání netvora je přesně ten typ knihy, který by si měl každý bez ohledu na věk přečíst.

Ilustrace knihy jsou úžasné a dovolím si tvrdit, že možná i jedny z nejlepších knižních ilustrací vůbec. Černobílé kresby, propracované do posledního detailu zpestřily celý příběh a dodaly mu jedinečný nádech, který nemá ledajaká kniha. Jim Kay je talentovaný ilustrátor a po dočtení knihy mě utvrdil v tom, že bych takovýchto knih měla číst více.

Volání netvora je úžasná, jedinečná a velmi originální kniha, která vypráví o malém chlapci, jehož matka má rakovinu a jedna z největších věcí, co ho trápí je netvor, který se mu zjevuje ve snech.... nebo to nejsou sny? Netvor mu chce vyprávět tři příběhy, ale za to si žádá pouze jednu věc - čtvrtý příběh, který mu má malý Conor říct.

Hledáte napínavý příběh plný zvratů a nečekaných okamžiků? Jestli Vaše odpověď zní ano, doporučuji Vám přečíst si knihu Volání netvora a jestli nemáte rádi napínavé knihy, stejně si Volání netvora přečtěte, protože ilustrace jsou úžasné, příběh je dojemný a celá kniha je naprosto úžasná.

Conor je z netvora celý nesvůj, ale myslí si, že on by mohl pomoct vyléčit maminku. Příběhy zpočátku nechápe, protože ne v každém vítězí dobro nad zlem a ne v každém je všechno tak, jak se zprvu zdálo být. Čtvrtého příběhu se Conor bojí nejvíc. Bude schopen čelit jeho nejděsivější noční můře a podívá se pravdě do očí?

Tahle kniha by nemohla vzniknout bez tří osob, které dali dohromady tento jedinečný příběh. Autorkou námětu je Siobhan Dowd, autorem je Patrick Ness a ilustrátorem je úžasný Jim Kay.  Bez těchto osob by nemohla vzniknout kniha Volání netvora, která je oblíbená po celém světě a vychází v 16. zemích světa.

Conor ve škole není nijak oblíbený a jedinou kam, kamarádku, kterou měl, odežene pryč. A proč ne, když všem ve škole pověděla o jeho matce a všichni se na něj dívají jako na chudáčka. Když se to s maminkou začne zhoršovat, učitelé ho nechají být a nevšímají si ho. Celé hodiny nedává pozor, a když má nějaký průšvih, zůstane bez trestu.

Jak už jste mohli dávno poznat, jsem z knihy celá mimo a ještě pořád se mi hlavou honí pár otázek, na které bych ráda znala odpověď. Knihu jsem hodnotila jenom kladně, ale když se zamyslím nad zápornými stránkami knihy - Volání netvora žádné nemá! Za mě plný počet hvězdiček!
Volání netvora

Název: Volání netvora
Originální název: A Monster Calls
Autorka námětu: Siobhan Dowd
Autor: Patrick Ness
Ilustrace: Jim Kay
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2012 
Počet stran: 216 

Patrick Ness (*1971) je americký spisovatel, novinář a lektor, žije v Londýně. Narodil se na armádní základně Fort Belvoir poblíž Alexandrie ve Virginii, kde jeho otec působil jako výcvikový instruktor americké armády.

Jeho první povídka vyšla roku 1997 v časopise Genre. V roce 1999 se během práce na svém prvním románu přestěhoval do Londýna. Od té doby vydal celkem čtyři romány, za něž získal řadu literární cen – např. Guardian Children´s Fiction Prize, Booktrust Teenage Prize či Costa Children´s Book Award.

Vyučoval tvůrčí psaní na Oxfordské univerzitě a působil jako redaktor v Daily Telegraph, TLS, Sunday Telegraph a Guardian, kam píše recenze dodnes. V Nakladatelství JOTA vychází jeho dystopická série  CHAOS: Hlas nožeTemný ráj a Válka Hluku.
 
Siobhan Dowdová (1960–2007) byla oblíbenou autorkou knih pro děti. Za svá díla získala řadu významných cen. Napsala celkem čtyři knihy pro mládež, z nichž dvě byly vydány posmrtně. Zemřela ve věku 47 let na rakovinu. Byla první, komu udělili roku 2009 prestižní literární cenu Carnegie Medal in memoriam.
 
Jim Kay (*1974) vystudoval obor ilustrace. Pracoval v archívech britské sítě galerií Tate Gallery, posléze též v Královských botanických zahradách v Kew. Zaměstnání ovlivnilo výrazným způsobem grafikovo dílo. V obrazovém doprovodu knihy Volání netvora znázornil zástupce zvířecí říše i moderní městský interiér. Tvoří pomocí otisků prstů a nápaditých povrchových textur.
V noci ležel Conor v posteli, nespal a sledoval budík na nočním stolku. 
 Večer se vlekl jako ještě nikdy předtím. Maminka se přípravou mražených lasagní tak unavila, že usnula pět minut po začátku svého oblíbeného televizního seriálu. Conor ten pořad nenávidí, ale vydržel se na něj koukat až do konce, aby se ujistil, že mámě nahrál video. Potom ji zakryl peřinou a šel umýt nádobí. 
 V jednu chvíli začal vyzvánět maminčin mobil, ale naštěstí ji neprobudil. Conor si všiml, že volá Lilyina máma, a přesměroval mobil do hlasové schránky. Napsal si u kuchyňského stolu úkoly, ale slohovou práci pro paní učitelku Marlovou nechal být. V pokojíčku chvíli brouzdal po internetu, potom si vyčistil zuby a šel si lehnout. Sotva zhasl, přivrávovorala se omluvně maminka, aby mu dala pusu na dobrou noc.
str. 38 

Zdroje: 

Knihu si můžete zakoupit zde. 

13 komentářů:

  1. Tak, a na môj wishlist pribudla ďalšia kniha. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesvědčila jsi mě že si ji musím přečíst :).

    OdpovědětVymazat
  3. No vidíš, na tuhle knihu jsem narazila, protože mi přišly fantastický ty kesby, tak jsem říkala, že bych ji ráda měla. Pak jsem na ni zapomněla :) Jinak od Páti čtu Chaos :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zapomněla? :D Jak si mohla!
      Chaos mám také doma, jen nevím, kdy se k němu dostanu :D

      Vymazat
    2. Nevíš, kdy se k němu dostaneš, jak jsi jen mohla!:D Doufej, že tě ty knihy neslyšely :D

      Já ti ani nevím, ono se o tu knihu kdesi soutěžilo, tak jsem na ni přišla :D A pak ještě bejvalo pár recenzí a tak, no a pak frrr, kamsi to uletělo :D

      Vymazat
    3. Snad ne :x To by na mě byly naštvané! :D
      Samo to uletělo, že? :D

      Vymazat
    4. ono vždycky všechno samo :D když jde o mě :DD

      no to jo :D já jsem si chaos pořídila tenkrát levně v dobrovským :D o té sérii jsem shodou okolností zahlédla nějakou informaci pár dnů předtím na nějakém blogu :D a to jsem si nečetla vůbec nic :D jen jsem možná tak zahlídla, že to má víc dílů a je to série chaos a je to dystopie :DD

      Vymazat
    5. Tak to jsme si hodně podobné... :D :D
      Já si celou sérii také kupovala ve slevě, ale ještě jsem se k nim prostě nedostala... no přečetla jsem kousek prvního dílu... to na mě moc velký dojem neudělalo :D :D Ale pššt! :D

      Vymazat
    6. ne tak pohoda :D mě teda začátek rozesmíval :D furt manchee a todd :D a pak to bylo takový zajímavý, neříkám, že to bylo strhující, ale opravdu se mi to líbilo! :)

      Vymazat
    7. Když se ti to tak líbilo, tak já tomu dám ještě jednu šanci! :)

      Vymazat
    8. tak jako je to moje druhá dystopie :) takže těžko říct, jen nemůžu říci, že by mě to zklamalo nebo tak. je to určitě milý a má to zajímavý námět (pro mě, jako pro dystopii neznalého člověka), plusem pro mě také je to, že to nejsou nějací mladí dospělí, ale pomalu děti, takže se to trochu vyčleňuje

      Vymazat
  4. Na tuhle knihu čtu jenom kladné recenze a myslím, že si tuto knihu musím v nejbližší době přečíst.. Moc pěkná recenze a mě na knihu rozhodně navnadila :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.