pondělí 22. září 2014

Recenze: Měsíční kroniky - Cress (3#)

CinderScarlet Cress • 

Proč jsem si chtěla knížku přečíst.... 
Už po přečtení prvního dílu jsem věděla, že chci mít doma celou sérii. Měsíční kroniky je pro mě jedna z nejlepších dystopických sérií a myslím si, že spoustu čtenářů to vidí stejně jako já. Hned obálka Cress upoutala mou pozornost, protože série se na veřejnosti chlubí nejen svou originalitou, ale také svojí grafikou, která je velmi povedená.

"Kapitáne," zamumlala. "Myslím, že vás miluju."
Obočí mu vylétlo vzhůru.  Cress napočítala šest úderů  srdce, než se konečně rozesmál. "Neříkej, že ti to trvalo celé dva dny, než si to zjistila. Asi ztrácím šarm."
Prsty se jí sevřely na jeho hrudi. "Vy jste to věděl?"
"Že jsi osaměla a já neodolatelný? Jo. Věděl."
str. 229 
Děj...
Už víme, co je ve skutečnosti Cinder zač, princ Kai netuší o tom, kdo je, ale pořád doufá, že je Cinder na živu a není zločincem. Královna Levana má geniální plán na to, jak ovládnout Zemi - sňatek s princem ji umožní velet nejen měsíci, ale i planetě, kterou chtěla odjakživa. Bude mít tým Cinder dostatečně velkou sílu na to, aby se jí mohli postavit? Protože jestli ne, planetě Zemi hrozí záhuba.

Cress bydlí od malička v jednom z mnoha satelitů, co se ve vesmíru pohybují. Je oddána královně Levaně, ale nikdo netuší, že se její plán snaží sabotovat.  Je chytrá, vynalézavá a umí to dobře s počítačem, jo a taky je zamilovaná do kapitána Thorna, kterého v životě neviděla. Společnost jí dělá malá Cress, počítačový program, který si sama vytvořila. Po osvobození Cress se začne vyvíjet mnoho věcí a všechno se dá do pohybu. Svatba už je za dveřmi a Cinder ještě pořád nemá dostatečné schopnosti, aby se mohla vydat na pospas Levaně. Jenže, co kdyby jejich plán nespočíval v tom, že půjdou přímo za ní? Stačilo by ji pouze svrhnout z trůnu na měsíci, k čemuž postačí revoluce mezi měsičnani. 
Cinder... 
Kyborg, který neměl zrovna šťastné dětství po boku svých nevlastních sester a macechy, pro kterou byla přítěží. Moderní popelka v podání Marrisi je mnohem zábavnější a napínavější. Není divu, když místo domácích prací opravuje stroje a nebojí se umazat. Rozumí robotům a její nejlepší kamarádkou je Iko, která také není člověkem. Mezi lidi nezapadá moc dobře, ale potom, co na ni bylo vyhlášeno pátrání se stala velmi populárni a hlavně nejhledanější osobou. 

"Jsem průzkumnice," zašeptala, "odvážně se vydávám do divokého neznáma." Nic takového si sice ještě nikdy nepředstavovala, ale ale hned ucítila, jak ji zahaluje známý klid její obrazotvornosti. Byla archeoložkou, vědkyní a lovkyní pokladů. Byla vládkyní země a moře. "Mým životem je dobrodružství," řekla, a když opět otevřela oči, její sebedůvěra sílila. "Tato družice už mě nebude nadále poutat."
Thorne naklonil hlavu na stranu. Čekal po dobu tří úderů srdce a potom jeho ruka vklouzla do její. "Netuším, o čem to mluvíš," prohlásil. "Ale budiž."
str. 159 
Kai vs. Thorne vs. Vlk 
Three hot guys. Whos my favorite? Kai se v knize tolik neobjevoval, ale už od přečtení Cinder si přeji, aby spolu kyborg a princ mohli být. To nebylo by to super? Thorne je vtipný, šarmantní a neodolatelný. Cress má opravdu velké štěstí, co se kluků týče. K ní mám se svým vkusem asi nejblíže. Vlk je ten správný Bad boy, kterého každá knížka potřebuje. Má temnou minulost, je silný a jeho smysl pro humor není moc velký... ale i tak se ke Scarlet hodí. 

Scarlet... 
I ona má velký podíl na tomto příběhu o záchranné misi. Její milovaná babička byla unesena, a proto se Scarlet vydává na svojí vlastní misi, při které narazí na Vlka, šampiona v zápasech s temnou minulostí. Kdo by takového společníka nebral, že? 

Marrisa Mayer... 
Marisse Meyerové je 26 let. Na svém kontě má novelu „The Phantom of Linkshire Manor,“ která vyšla ve sborníku gotických romancí Bound in Skin (Cats Curious Press, 2007), a je členkou asociace Amerických romantických spisovatelů. Pod jménem Alicia Blade napsala přes čtyřicet fanfikcí, což jí získalo vlastní fanouškovskou základnu. Marissa Meyerová je sympatická autorka s všeobecným přehledem, která si uvědomuje význam blogů i společenských médií a s chutí se propaguje (viz její foto v kostýmu princezny Zeldy!). Marissa má dva vysokoškolské tituly z oboru publikování a kreativního psaní, s důrazem na dětskou literaturu. Žije se svým snoubencem (a dvěma kočkami) v Tacomě ve státě Washington v USA.

"Uvědomuju," řekla Cinder ztěžka a odtrhla zrak od Jacina, aby pohlédla na ostatní. "Jestli uspějeme, rozpoutáme tím válku."
str. 439 
Cress..
Není měsičňan jako měsíčňan. Cress je skořápka, což znamená, že je bezcenný měsíčňan bez schopností. Jako malá byla svým rodičům odebrána a její budoucnost uskutečnilo pouze to, že uměla s počítači a už jako malá byla dobrý hacker. Královnu Levanu neměla nikdy ráda, a proto není divu, že jí nohy podrazila tak brzo, jak to jen šlo.

Obálka... 
Někdo říká, že naše česká verze je strašná, podle mě je velmi povedená a vůbec mi nevadí. Egmont udělal dobře, když se rozhodl změnit obálky, za které jsem ráda - a jak tak koukám na ostatní verze obálek, ta naše se povedla. 
Cress (The Lunar Chronicles, #3) Cress (Měsíční kroniky, #3) Wie Sterne so golden (Luna-Chroniken, #3)
Крес (Лунните хроники, #3)Cress (Chroniques lunaires, #3)

Slovo závěrem... 
Yes, yes, yes! Chci další díly, hned! Cress skončila napínavě a nechala mě dlouho po zavření knihy přemýšlet nad tím, o čem asi tak bude další díl. Někoho by mohlo vyděsit, jak je třetí díl tlustý, jo je to bichle, ale za přečtení to rozhodně stojí!

PLUSY
ü  Děj
ü  Námět
ü  Konec
ü  Vývoj vztahů mezi hrdiny
ü  Obálka
ü  Grafické zpracování
ü  Napínavá zápletka

MÍNUSY 
- Časté opakování  - po dobu xx úderů srdce

♥♥♥♥♥/♥♥♥♥♥

9 komentářů:

  1. Dosť ma knižné blogy namotali na túto trilógiu, teším sa :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona to vlastně není trilogie.. :D Ale jestli budeš mít možnost si sérii přečíst, rozhodně do toho jdi :P

      Vymazat
  2. Cress jsem dočetla nedávno a také jsem z ní byla naprosto unešená :) A obálka je nádherná, i když originál má také něco do sebe. A ta azbukovská... to je typická Máša :D jen se mi strašně moc nelíbí česká obálka Cinder, ale Scarlet i Cress jsou krásné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Česká obálka Cinder se skoro nikomu nelíbí... až na mě, jelikož mi přijde kouzelná a svým způsobem se mi líbí :D

      Vymazat
  3. Zrovna čtu Cinder, ale jsem na úplném začátku, takže zatím jsem jen zvědavá, co se z toho vyklube :)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásná recenze :) Na knihu se těším :D

    OdpovědětVymazat
  5. Tyhle knihy mají především krásné obálky. I když je jejich námět rozhodně zajímavý a poutavý, mezi moje oblíbené žánry zrovna nepatří :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Krásná recenze. Tuto sérii bych si chtěla přečíst :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.