neděle 15. června 2014

RC recenze: Cizí slovo láska

Hlavní hrdinka neřeší žádné závažné problémy – i když trochu světového míru by si ke svačině určitě dala. Má úžasnou rodinu, miluje své rodiče, zbožňuje své sestry a na milost vzala i švagra (musel však na tom tvrdě pracovat). Teď je na obzoru druhý švagr. Josiina zatím neprovdaná sestra Kate se nezadržitelně žene k oltáři a z nastávajícího člena rodiny Geoffa se budoucí švagrové zvedá žaludek. Co takhle udělat vetřelci ze života peklo? Naštvaná Josie by to možná zvládla, ale rozptylují ji upištěné spolužačky, zlatí hoši všude kolem a zejména to, že každý, zdá se, mluví úplně jiným jazykem.

Mladí lidé nechápající, co je to láska. Hlavní hrdinka Josie je na tom podobně. Ráda má přehled o všem, co dělají její sestry, ale je na ní, jestli jim schválí přítele. Jedna sestra už je zadaná - podle Josie je to super chlapík. A druhá, Kate si našla nového kluka Geoffa. Josie se nelíbí už podle jména - rozhodne se, že se ho musí zbavit. Ale povede se ji odtrhnout dva milující lidi?

Pááááni. Nad některými výrazy a slovy jsem kroutila hlavou, smála se a čekala, co se bude dít dál. Jako oddychovka je kniha super, takže jestli hledátě něco podobného, doporučuji. Já jsem se u knihy pořád smála a culila, jelikož to jinak ani nešlo. Sice mi bylo od začátku hned jasné, jak to skončí, ale bylo to super čtení.

Sklapni je lingvistická jednotka, kterou poznamenám do projektu Jazykové vyriace. V závislosti na situaci to znamená:
1. Přestaň mluvit. 
2. Děkuji.
3. Nejsem.
4. Dělám si legraci.
5. Máš pravdu a pro mě není návratu. 

Josie jsem si hned oblíbila, a i když je velmi chytrá, někdy se chovala jako pitomec. Její hlášky a hádky se sestrou jsou vždy vtipné a její přezdívka pro Geoffa - Geoffuj mě taky dostala. Stu je bratr Josiiny kamarádky ale je také jejím dlouholetým kamarádem. Spolu řeší různé trable a pro Josii jsou jeho holky pouze "pomiluj a odkopni" protože to tak u něj vždy vypadá.

Obálka není špatná a určitě na první pohled zaujme, to se nakladatelství povedlo. Jinak design nic moc, ale co už, kniha sama o sobě je super, tak proč řešit nepovedenou obálku, ne? Originální na tom není moc lépe a nedivím se nakladatelství, že ji chtěli změnit.

Jednou seberu odvahu a řeknu ti to osobně. Zatím jsem ale blažená, že o tobě můžu tiše snít a dnes večer si říct, že tě možná miluju. Nebo budu milovat, jednou v budoucnu. 
Josie 

Knihu bych doporučila spíš náctiletým dívkám, které knihu jistě ocení a bude se jim líbit. Ale tím nemyslím to, že i starším čtenářům by se nemohla líbit. Autorka má zapeklitý styl psaní a některá slova jsem si musela hledat na internetu, jelikož jsem nevěděla jejich význam, takže román si může přečíst takřka kdokoliv, ale je pouze na vás, jestli se vám autorky styl psaní zalíbí nebo ne. 

Cizí slovo láska je poutavý příběh s vtipnými hláškami a puberťákem v hlavní roli. Na pár odpolední k vodě je to skvělý příběh, a proto vám ho vřele s čistým svědomím doporučuji. Za mě 3 hvězdičky. 

!Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji nakladatelství FortunaLibri. Knihu si můžete zakoupit zde!

3 komentáře:

  1. Ahoj :) Dlouho čteš knížky a máš s tím nějakou zkušenost.. :) Chci se tě zeptat jestli si mám pořídit knížku : Hvězdy nám nepřály :) Četla jsem o tom .. Mooc krásná knížka.. Ale chci slyšet názor od tebe ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to mě těší, ale asi tě zklamu, jelikož jsem Hvězdy ještě nečetla :/ Ale určitě si knížku pořiď! Všude ji jen chválí, takže to bude určitě super čtení!

      Vymazat
  2. kniha vypadá zajímavě :) hlavně mě zaujaly významy slova sklapni :D

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.