čtvrtek 5. června 2014

RC recenze: Složka 64

Případ Složka 64 znamená pro Oddělení Q velmi tvrdý oříšek. Vyšetřování bude snad nejtěžší ze všech případů, které Carl Morck pamatuje. Jak zjistit, co doopravdy skrývá minulost Nete Hermansenové?

Krimi román Složka 64 je dalším dílem ze série Carl Morck, kterou má na svědomí známí autor Jussi Adler Olsen. Pro mě to bylo něco nového, přeci jen jsem nikdy nečetla krimi román a nemyslela jsem, že by mě to mohlo bavit. Omyl. Autor mě u knihy dokázal udržet napnutou jak strunu a čekat na to, co se bude dít dál.

Ze začátku jsem se trochu ztrácela v minulosti a přítomnosti, ale stačilo jen přijít na chuť autorovu stylu psaní a hned jsem byla v knize až po uši. Jelikož je toto čtvrtý díl a já nečetla ty předchozí, nemůžu knihu s ničím srovnávat, ale autorův jedinečný styl psaní mi napověděl, že přečtený dalších jeho knih nebude žádnou chybou.

"Není tady příšerné vedro?" zasténal a pokoušel se zhluboka nadechnout, ale plíce odmítaly spolupracovat. A když odešla pro vodu, chytil se za srce a věděl, že umírá. 
str. 313

Trojice detektivů zapáleně řeší případ Nete Hermansenové, která unikla z pekla. Carl Morck, Asad a blonďatá Rose se snaží přijít na kloub podivnému případu, který rychle nabere na oprátkách a vyšetřovatelé se nestačí divit, kam je důkazy zavedou. Dánský ostrov Sprogo odhalí svá tajemství a ukáže se, že do bývalého ústavu pro mentálně zaostalé dívky byly deportovány i zdravé ženy, mnohdy proti své vůli.

Obálka je podivná a zakrvácené nůžky, které jsou vidět už na první pohled, mě trošku děsí. Ke krimi-románu se však obálka skvěle hodí a nemyslím si, že její tvůrci mohli vybrat lépe. Já jsem zastánce pevné vazby, proto jsem trochu zklamaná z paperbacku, protože vím, jak to většinou dopadá (ohnuté růžky), ale ani to mi celkový pohled na knihu nedokáže zkazit.

Nahoře na jednom z černých odpadkových pytlů, do kterých byly stále zabaleny části lidského těla, ležela lebka. Podle velikosti temení kosti, stop na čelistech a srostlého zlomeného kořenu nosu šlo o muže, který toho v životě zažil víc než dost. 
str. 81

Autor mě svým talentem opravdu ohromil a já celou knihu přečetla jedním dechem. Dokázal mě tápat v mých myšlenkách celých 537, kdy jsem přemýšlela, o co všechno půjde a jak to dopadne. Knihu bych doporučila fanouškům severských detektivek, kteří příběhem zajisté nepohrdnou.

Mně se kniha líbila, jak už jste si mohli všimnout, a proto moje hodnocení odpovídá přesně tomu, co si o knize myslím. Možná knize dávám moc vysoké hodnocení, ale já to prostě tak cítím a nemyslím si, že by si kniha zasloužila méně. Za mě čistých 5 hvězdiček.

Složka 64Název: Složka 64
Série: Carl Morck
Díl: 4#
Autor: Jussi Adler Olsen
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2013
Počet stran: 544

Jussi Adler Olsen (nar. 1950 v Kodani) vystudoval politologii a filmovou vědu. Pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. Ve své tvorbě se zaměřuje na témata psychických poruch (jeho otec byl psychiatr) a mezinárodních konspirací. Svou literární kariéru zahájil bestsellerem Alfabethuset (1997), následovaly romány A děkovala bohům (2003) a Washingtonský dekret (2006). Poté se věnoval tématům spojeným s jeho rodným Dánskem. Jeho kriminální série o kodaňském policejním oddělení Q dosud zahrnuje tři knihy: Žena v kleci (2007), Zabijáci bažantů (2008) a Vzkaz v láhvi (2009), díky nimž dosáhl mezinárodního věhlasu. Celkově už se knih ze série o oddělení Q prodalo přes tři miliony výtisků a například v Německu se román už déle než rok drží na předních místech žebříčků bestsellerů časopisu Spiegel. Druhý díl série chystá Host k vydání v příštím roce.

!Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum.cz - knihu si můžete zakoupit zde! 

Zdroje:

2 komentáře:

  1. Složka 64 vypadá opravdu zajímavě. Do knihy jsem se pouštět nechtěla, ale teď o tom uvažuji. Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyby si měla chuť, tak na tomhle blogu probíhá knižní maraton, tak to pojď vyzkoušet, bude to stát za to a můžeš i něco vyhrát :)
    http://books-films.blog.cz/1406/letni-knizni-maraton

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.