sobota 10. května 2014

RC recenze: Romeo, Julie a tma | Nesmrtelný příběh o tragické lásce

Mladý student Pavel se rozhodl vyrazit na příjemnou večerní procházku. Rozjímal přitom o dospělosti a své myšlenky chtěl okořenit vykouřením cigarety na lavičce v parku. Sice tam seděla nějaká smutná dívka s kufříkem, ale s tou nebyla žádná kloudná řeč. Mírně otrávený Pavel se rozhodne nic neřešit a vykouřit si další cigárko. Škrtne sirkou a … náhle uvidí na jejím kabátku žlutou hvězdu s nápisem JUDE. Jsou časy protektorátu, začaly transporty Židů do Terezína a v Praze byl spáchán atentát na Heydricha. Romeo, Julie a tma je nesmrtelný příběh tragické lásky z nejtemnějších časů naší historie.

Jaké to asi je... Být sama na opuštěném místě daleko od rodičů a ode všech, na kterých ji vždy záleželo. Musí se rychle rozhodnout, co bude dělat dál, protože takhle to nepůjde. Značka na jejím kabátku ji prozrazuje a lidé na ni koukají jako na havěť. Copak na tom záleží? Odkdy se lidé soudí podle náboženství? Ale i na tomto krutém světě se najde pár výjimek, které mají velkorysé srdce, umějí se slitovat a pomoci druhým v nouzi.

Ester je židovská dívka, která má rodiče v Terezíně. Sama tam měla nastoupit, jenže ji v tom něco zabránilo. Doba je zlá a protektorát má striktní pravidla ohledně Židů. Lidi se škatulkují podle víry a vzhledu, nikdo není v bezpečí. Jednoho dne, když Ester sedí na lavičce a bloumá v myšlenkách, ji potká Pavel. Obyčejný kluk, který má před maturitou a rád by poznal tu pravou, která na něj někde čeká. V tu chvíli ještě netuší, že tou pravou bude právě Ester. 

"Je to tak, slečno Kapuletová! Co dělá pan tatínek? Stále se ještě zlobí na Monteky?"
Zřejmě nepochopila narážku, protože hleděla před sebe vážně a přemítavě.
"Ne. Ani nemůže. Je v Terezíně - doufám..."

Od začátku jsem věděla, jak to skončí. Samotný název dává dost dobře najevo, o co v knize půjde, a proto jsem se trošku bála se do knihy ponořit. Co když si hrdiny moc oblíbím? Dobře jsem věděla, co by následovala potom. I když jsem se na to snažila dávat pozor, konec mě dostal. Sice jsem nebrečela, ale donutilo mě to zapřemýšlet nad světem jako takovým, srovnávat jejich a naši dobu. Dumat nad tím, proč to v té době lidé dělali a co z toho měli.

Tragická láska z nejtemnějších časů naší historie. Ester a Pavel na sebe narazili ve špatném životě. Jejich láska hory přenáší, ale k čemu to je, když spolu být nemohou... Ester je schována před lidským zrakem, aby byla v bezpečí a v tu dobu se odehraje atentát na Heydricha. Židé po tomto incidentu nenalézají skrýší a každý byť jen trochu vinný člověk přišel o život. Jak to Pavel udělá, aby schoval Ester, když oni čmuchají všude a nevypadá to pro ně dobře? 
"Máš někdy strach?"
"Z čeho?"
"Ze všeho...z toho, co žijeme."
Zaváhal.
"Někdy..."
"Já - stále."

Na internetu koluje spousty obálek ke knize Romeo, Julie a tma. Většina z nich je tmavá, a proto vyzařují pochmurnou atmosféru. Mně se nejvíc líbí tato nová verze, která je plna barev, naděje a smutku, který v sobě kniha uschovává. 
Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Romeo, Julia ja pimeys
  
Komu bych knihu doporučila? Všem. Opravdu si myslím, že tuhle knihu by si měl přečíst každý, protože potom pochopí, jak dobře si tu žijeme. Můžeme mít, na co si vzpomeneme a na náboženství nebo barvě pleti nezáleží. V minulosti bylo těžké říct na veřejnosti svůj názor, protože ho mohl dostihnout zákon, který byl tak často obcházen. A co děláme teď? Chodíme po ulicích a vykřikujeme svůj názor, který nám nikdo nebere.

Noviny přetékaly jmény těch, co už mezi námi dávno nejsou. Každou chvíli přišel o život někdo, kdo vlastně nic neudělal, ale byl nepohodlným občanem. Kdepak je spravedlnost? Co udělá Pavel pro Ester, aby ji zachránil? Jestli na ni přijdou, a nebo ještě hůř, když přijdou na to, kdo ji pomohl, zabijí nejen ji, ale i Pavla a celou jeho rodinu. V sázce je hodně. 

"Pavle -" zaslechl ze tmy.
Ten tichý hlas ho nepřekvapil.
Byl dosud v něm. 
"Nu?"
"Co bude dál?"

Ani nevím, kdy přesně mi začalo být tohle téma tak blízké. Není tomu dlouho, co jsem se o druhou světovou válku nezajímala a vlastně jsem o ní skoro nic nevěděla. Jsem strašně vděčná naší paní učitelce dějepisu, jejíž výklady jsou mnohdy velmi poučné a inspirující.  Může o tomto tématu mluvit hodiny a nikdy mě nepřestane bavit. Čítává nám příběhy z protektorátního období, které jsou velmi smutné, ale bohužel pravdivé.

Romeo, Julie a tma je nesmrtelný román, který - doufejme - nebude nikdy zapomenut. Příběh o lásce, která se odehrála ve špatném století. Oba hlavní hrdiny jsem si velmi oblíbila, a i když jsem to nechtěla, oba mi přirostli k srdci. Kniha jako taková se mi líbila a proto moje hodnocení nebude překvapující.
romeo__julie_a_tma_3DNázev: Romeo, Julie a tma
Díl: ---
Série: ---
Autor: Jan Otčenášek
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2014
Počet stran: 168
Goodreads: 3.99

Jan Otčenášek se narodil 19. 11. 1924 v Praze. Vystudoval obchodní akademii (maturoval v r. 1943). Od roku 1944 pracoval v továrně Avia Letňany. Zde se také zapojil do odboje. Vysokoškolského studia estetiky zanechal. Od roku 1952 pracoval v aparátu Svazu československých spisovatelů. Od roku 1960 byl spisovatelem z povolání. Po roce 1973 dramaturgem Filmového studia Barrandov.
Zemřel 24. 2. 1979 v Praze.

Staré domy jsou jako staří lidé: plny vzpomínek. Mají svůj osobitý život a tvář. Jejich puchřející zdi vsákly již snad všechny pachy, které přebývají v blízkosti lidských příbytků. Dávno z nich vyprchala nic neříkající vůně malty a vápna, tak příznačná pro ty moderní a někdy i trochu fádní krabice na předměstských pláních, které se dosud nevzmohly na své dějiny. Zdi starých domů jsou živé. Jsou oživeny osudy, které se mezi nimi odehrávaly. 

!Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji nakladatelství Omega. Knihu si můžete zakoupit zde!
Zdroje:

Poznámka: 
Kniha se stala i předlohou stejnojmenného filmu, kterým jsem sice ještě neviděla, ale rozhodně se na to chystám a velmi se těším :) 

3 komentáře:

  1. Myslím, že tá kniha by ma nebavila, nie je to môj štýl. Zato Shakespearove Rómeo a Júlia sa mi moc páčila :) Inak pekná recenzia :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moje oblíbená kniha :)))

    OdpovědětVymazat
  3. Zboznujem tuto knihu :) a super recenzia :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.