sobota 5. ledna 2013

Železná dcera


Název: Železná dcera
Série:  Železný král
Díl: 2
Autorka: Julie Kagawa
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2012
Počet stran:  355
Anotace:
 Meghan Chaseová, napůl smrtelnice a napůl letní elfka, nikdy nikam pořádně nezapadala. Aby zachránila bratra, uzavřela dohodu se Zimním princem. Ten ji však opustil a odvrhl a ona zůstane se zlomeným srdcem uvězněná na chladném, nepřátelském dvoře Zimní královny. A když začne hrozit válka mezi zimními a letními fériji, Meghan si uvědomuje, že pravé nebezpečí představují železní férijové, ty podivné bytosti, které kromě ní a prince Ashe nikdo nespatřil. Jenže jí nikdo nevěří. A co hůř, Meghan přišla o vlastní magické schopnosti a ve zrádném světě, který ji obklopuje, si musí poradit jen pomocí vlastní chytrosti. Neví, komu může důvěřovat, netuší, kam se obrátit o pomoc. A přestože si Meghan vypěstuje železnou sílu vůle a odhodlání, nedokáže odolávat toužebnému šepotu svého až příliš lidského srdce.


Moje hodnocení obálky: 4/5
Moje hodnocení: 5/5



Moje první věta po dočtení knihy:  OMG! To bylo tak sladký a ten konec... ach ^_^ 

Pozor recenze obsahuje spoilery na předchozí díl!

Můj názor: 

8685612_largeMeghan musí dodržet slib, který slíbila Ashovi. Až najdou jejího bratra Ethana ona se s Ashen vypraví do jeho země. Mezitím se, ale Meghan stihne do Ashe zamilovat, ale on si nepřiznává žádné city. Jeho matka a královna Mab by nebyla šťastná kdyby se něco takového stalo. U jeho dvora to není zrovna lehké, protože je to Zimní dvůr je logické, že tam bude panovat zima a na to Meghan není zvyklá.  Když tam přijdou královna Mab si chce s Ashem o samotě promluvit a Meghan je v pokoji, který ji dali. Pro ní je to jako čekání na popravu než si ji Mab zavolá. 

Když jsem knihu začínala číst prostě jsem vypnula mozek a myslela si, že to bude krásná oddechova. To však nebyla, protože v knize panovalo hodně napětí a neznáma. Když na scéně dlouho neobjevil Ash měla sem chuť to prostě přeskočit a číst jenom pasáže kde je on. Jasně, ale to bych z té knihy moc neměla.  Když na scéně nebyl Ash byla sem nesvá kdy se objevý, protože on je jediný kdo tuhle sérii drží při sobě.. On je prostě ♥

Meghanino chování jsem někdy nechápala. Opravdu bych jí nejraději propleskla, ale musím říct, že už se od prvního dílu změnila. Není už sice taková zbrklá jako v prvním díle, ale někdy se prostě vrhne do akce a nepřemýšlí nad následky.  Z čistajasna se v knize objevil i Puk a já nevěděla, co si myslet. On chce Meghan což se mi nelíbí, ale přeci jenom ho mám také ráda. Když ze scény zmizí Ash on se o Maghan snaží a to se mi vážně, ale vážně vůbec nelíbilo -_-
Železný král je mrtev, ale co se stalo s jeho královstvím? Nemohli si přeci jenom myslet, že jen tak zmizí z povrchu. Na trůn nastupuje nový Železný král, ale je falešný. Všichni ho poslouchají, ale je tu i pár vyjímen a to Oceloř.  Když je ukradeno žezlo, které měla královna Mab je zle. A to, protože v místnosti byla Meghan a jeden z Mabiných synů. Ten je, ale bohužel mrtev a kdo mi věřil míšence jako je Meghan. Musí něco vymyslet a to hned. 

Mab. Tu jsem si opravdu neoblíbila a to protože mělo pořád na někoho kecy a nic se jí nelíbilo.  Vadilo mi jak mluvila na Meghan a chovala se k ní povýšeně a sobecky. Brr opravdu mi nebyl sympatická. I když byl Oceloř před tím na jiné straně stal se z něj docela upřímný a hodný železný férij. Líbilo se mi jak Meghan říkal PRINCEZNO a pomáhal jí. Jo, ale jen pro, že nechtěl poslouchat nového a falešného Železného krále.

Ash chtěl dostat Meghan ze dvora, ale nabyla to zrovna procházka růžovím sadem, protože se mu do cesty připletl jeho bratr Rowan. Ash s ním musel bojovat a smrtelně ho zranil. Věděl, že ho Mab neuvítá, protože odvedl míšenku a zranil bratra. Stal se z něj zrádce.  On se chtěl, ale pořád vrátit. Cestou potkali Puka a on mu doslova Meghan předal a vrátil se do Zimního království. K Pukovi a Meghan se ještě přidal Oceloř a Grimalkin. A tak začala výprava ze které nemusí všichni vyváznout živý a zdravý. Jediné, co ví je, že musí zastavit plánující se válku a získat žezlo nazpět. 


Obálka se mi líbí a je hezčí než předchozí. Jediné, co mě štve je písmo. Na originálních obálkách je více zajímavější a podle mě si s ním mohly o něco více pohrát. Líbí se mi, že u každé kapitoly jsou takové větvičky (spirálky). Obálce dávám krásné 4 hvězdičky.  Do knihy jsem se pouště bez předsudků a nic velkého jsem nečekala. Knihu jsem si vychutnala a čtení si opravdu užila.  U konce mě pálily oči od slz, protože to bylo hrozně dojemné a konec na mě udělal dojem. Prostě bych brala kdyby takhle celá série skončila. Teď se pokračování trochu bojím, ale tak uvidíme. Knize dávám 5 hvězdiček! 





Zdroje:
Anotace a obálka
Obrázky

3 komentáře:

  1. Ja sa chystám ešte len na 1. diel, vyzerá to na skvelú sériu 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná obálka :).. Za sebou mám Železného krále a nějak extra mě to nezaujalo, ale na druhý díl se těším, tak snad to bude lepší :)..

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.