pondělí 31. března 2014

RC recenze: Ztraceni v Shangri-la | Skutečný příběh o přežití a neuvěřitelné záchranné misi


Ztraceni v Shangri-la
Mitchell Zuckoff
Jota
Goodreads

Shangri-La je nádherné a tajemné údolí uprostřed nepřístupných hor, obývané jen domorodci. Při vyhlídkovém letu nad džunglí Nové Guinee letadlo havarovalo. Ze skupiny pasažérů se podařilo přežít jen trojici, seržantce Margaret Hastingsové, nadporučíku Jonu McCollomovi a seržantu Kennethu Deckerovi. Každý se musel s neštěstím vypořádat. Jediný Kenneth byl vážně zraněný - popálený s těžkým poraněním na hlavě. Museli se vydat z hory dolů, aby měli šanci, že je pátrací letouny uvidí. Při jejich cestě na ně však číhaly nebezpečí, zejména ze strany domorodců - kanibalů a japonců.Čeho se obávali se také stalo. Padli do rukou primitivního domorodého kmene...

Všichni víme, kolik si druhá světová válka vyžádala obětí. U nás v Evropě se válčilo s Německem a po kapitulaci se řešilo jeho uspořádání. V té době byla na Nové Guinee menší válka, ve které měly jednu z hlavních pozic i ženy. Řešily papírování a ostatní věci okolo vojáků. Tajemný a nebezpečný ostrov měl však svá vlastní tajemství, o kterých nikdo nevěděl... 

Po přečtení anotace jsem hned věděla, že knihu si musím přečíst. Druhá světová mě zajímá, ale krom Evropy jsem toho moc neřešila. Bylo fajn přečíst si i něco z jiného soudku, než boj východu proti západu. 

Jednou z těch těžších věcí na přežití v džungli byl nedostatek zásob jídla. Všichni musí jíst, aspoň trochu, aby neumřeli a nabrali potřebnou energii. Sprcha, rádio, teplo postele, bezpečí - to všechno jim připadalo pouze  jako sen. Podmínky pro přežití v džungli jsou drsné a musí si dát pozor, co jedí nebo kam šlapou, protože nemocí je tam dostatek a ne na všechny mají lék. 


Margaret se doplazila na mýtinu, zrovna když se McCollom a Decker vrátili z Džungle. "Šklebili se jako opice." V rukou nesli půltucet konzerv, jediné jídlo, které dokázali najít. Byly to konzervy s rajčaty a rajčatovým džusem.
"Pojďte Maggie," vybídl ji Decker. "Chovejte se teď jako velká holka a vemte si pár rajčat." (str. 126) 

Kniha byla psána zvláštní formou a vystřídalo se tam spousty jmen, takže není divu, že si všechny nepamatuji. Oceňuji, že byly do knihy vloženy i fotografie, které knize dodávali tu správnou atmosféru.  Naše obálka je povedená a líbí se mi, že vystihuje děj knihy. Líbí se mi  její design a barevné sladění, které se opravdu povedlo. 
Skutečný příběh o přežití a neuvěřitelné záchranné misi - od knihy jsem si toho slibovala tolik, že jsem tím sama byla překvapena. Naneštěstí to všechno kniha splnila a ještě mi dokázala, že se mi líbí i jiné knihy než jsou dystopie a romány. Autor zbytečně nezkresloval postavy a každá měla nějaké nedostatky, které byly z venku vidět. Příběh byl napínavý, akční a velmi působivý.

Žít uprostřed tajemné džungle, jako v době kamenné není největší výhodou. Tři lidé přežili zřícení letadla uprostřed džungle a jejich životy visí na vlásku. Musí rychle najít pomoc, aby přežili, jenže cestu jim zkříží vesnice plná domorodců.  Líbí se mi, že se celá kniha každou větou dotýká pravdivé minulosti, která se nestala až tak dávno. 


Mitchell Zuckoff je autorem šesti knih a profesorem žurnalistiky na univerzitě v Bostonu.  Žije v Newtonu, Massachusetts. Během své kariéry u novin, byl nominován na Pulitzerovu cenu za investigativní reportáže.

Mitchel Zuckoff příběh sepisoval z rozhovorů, amerických spisů a deníků, které se mu podařilo najít. Nejenže nám umožnil nahlédnout do každodenní rutiny amerického vojáka, ale také nám ukázal, co se v té době dělo na "obyčejném" ostrově. Na konci knihy je spis všech jmen v abecedním pořadí a k tomu je napsáno, kdo co dělal. Kniha mi toho nabídla opravdu hodně a jsem velmi ráda, že jsem si mohla takovéhle dílo přečíst! 
Za poskytnutí RC děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz
Knihu si můžete zakoupit zde. 


1 komentář:

  1. Tahle knížka vypadá vážně hodně zajímavě, asi si ji někdy přečtu :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.