neděle 16. října 2022

Strážce ztracených měst | SOUMRAK

Goodreads 4.58 | Databáze knih 91 % | ČBDB 90 %

Nespatřeni se stále nevzdávají, naopak volí novou taktiku, aby dosáhli svého zlověstného plánu. Jsou vždy o krok napřed, ale nikdo neví, co doopravdy chtějí a co je pouze hra. Černá labuť přišla o svého hlavního člena, Sophiina přítele, ale to Nespatřeným nestačí a chtějí ji vzít mnohem více. Parta přátel tak musí opět odhalit mnohá tajemství, vymyslet plán a pustit se do bitvy. Na cestě vedoucí do Soumraku, zlověstného místa, jehož účel sahá hluboko do elfí historie, budou muset věřit svým nepřátelům. A protože čas běží a chyby z minulosti je dohánějí, musí Sophie a její spojenci spolupracovat způsobem, jakým to ještě neudělali. 

Sophie už není tou mladičkou nerozvážnou postavou, kterou jsme poznali v prvním díle, stala se z ní odvážná slečna, která by se rozdala pro své kamarády a záchranu lidí, kteří jsou jí blízcí. Šestý díl série Strážce ztracených měst nese název Soumrak a autorka Shannon Messenger si opět dokázala, s touto young adult fantasy, udržet svou laťku vysoko. Vydavatelství Ocelot, které spadá pod internetové knihkupectví Megaknihy, posledních pár dílů přeložilo a vydalo rychlostí blesku. U prvních dílů jsme čekali standardně skoro rok, nicméně již po pár měsících mi v e-mailu přistála nabídka spolupráce. A já po ní samozřejmé hned sáhla, protože sérii zbožňuji. 

Pokud o sérii slyšíte poprvé, tak Vás odkážu na konec této recenze, kde naleznete mé recenze na předchozí díly. Následující odstavec obsahuje spoiler na děj šestého dílu, zbytek recenze však může obsahovat spoilery na předchozí díly. 

V šestém dílu se setkáváme s novými i starými postavami. To, že Sophie není vyloženě dobračkou, která nikdy neporušila pravidla, říct nemůžeme. První z postav, kterou na začátku příběhu potkáme, je její mladší sestra - z života před tím než se dozvěděla, že je elf. Na tom by nebylo nic neobvyklého, kdyby Sophie neměla zakázáno se s lidmi ze života před tím vidět a hlavně by si ji oni neměli pamatovat. Ale zoufalé okamžiky si žádají o porušení pravidel - její lidští rodiče byli uneseni nepřáteli. 

Sophie v šestém dílu odhaluje další tajemství o členech Černé labutě a o potenciálních spojencích v bitvě. Ta si vyžádá ale mnoho ústupků a změn plánů s tím. Nikdo nečekal, že spojenectví s nepřáteli bude nutnou součástí plánu. Ale čas jim nehraje do karet, proto musí jednat rychle. 

Silveny pořád jen opakovala POTOM!
Sophie se podrbala na hlavě. Určitě je všechno v pořádku? 
ANO! ANO! ANO!
Než se mohla Sophie zeptat na cokoliv dalšího, Silveny se s ní rozloučila. PRÁCE! MLUVIT! BRZY! 
A vzápětí s ní přerušila spojení. 
Str. 280

V celé sérii se vyskytuje mnoho postav - hodně jmen a příběhů na zapamatování. Autorka však umí skvěle vyprávět, sem tam něco připomenout a postavy napsat tak dobře, že si je určitě nespletete (naopak si je budete díky jejich specifickým charakteristikám pamatovat). Včetně Sofie, kterou zmiňuji často, bych ráda zmínila mého dalšího favorita, kterým je, nečekaně, Keefe. Trochu mě mrzelo, že staré známé tváře, jako je například Dex, neměly v šestém dílu moc prostor, naopak jsme se seznámili s novými postavami. Zajímavé pro mě naopak bylo seznámit se se záporáky. 

Shannon Messenger vystudovala filmovou produkci na Univerzitě v Jižní Karolíně, avšak její výšnní je zejména psaní knih pro děti. Včetně uznávané série Strážce ztracených městk, která má v originále vydaných 8 a plánovaných 10 dílů, má na svém kontě ještě sérii Sky fall. Na obálce šestého dílu jsou vyobrazeny tři postavy. Blonďatá dívka v bílých šatech představuje naši hlavní postavu Sophie, po její levé straně je Keefe. Třetí osobou je poměrně nová postava Linh Song, kterou můžete rozpoznat podle jejích bílých konečků. 

Třeba ze všeho panického strachu a hrůzy ještě vzejde něco dobrého. 
Třeba opravdu bude moct mít svou rodinu zpátky. 
Vneslo by jí to do života zmatek a komplikace - a nejenom do jejího. 
Ale stálo by to za to. 
A Sophie po tom moc toužila. Víc než po čemkoliv jiném. 
str. 69

Nevím, co bych na sérii vyzdvihla víc. Postavy, samotný příběh, okouzlující svět, postupnou a nenucenou vyspělost postav... je toho mnoho, co se mi na sérii líbí. I přes to, že díl od dílu je, co se stránek týká, početnější, ani chvilku jsem se nenudila. Šestý díl mi nabídl akci, napětí, ale i plno šťastných i smutnějších okamžiků. Hlavní hrdinka Sofie mi přirostla k srdci a velmi se těším na další díl, ve kterém se s přáteli vydá na další dobrodružství plné intrik a zvratů. Ode mě si šestý díl série Strážců ztracených měst odnáší plný počet hvězdiček. 

Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy.cz. Šestý díl Strážců ztracených měst si můžete zakoupit zde

Recenze na předchozí díly: 

Strážce ztracených měst (1.) | Exillium (2.) | Věčnoplamen (3.) | Nespatřeni (4.) |
Polaris (5.) 

0 komentářů:

Okomentovat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.