sobota 22. dubna 2017

Wonder | August, obyčejně neobyčejný chlapec



Wonder vyšlo v češtině pod názvem (Ne)obyčejný kluk u Knižního klubu již v roce 2013. Abych pravdu řekla, kniha se již dlouho řadila k těm, které bych si moc ráda přečetla - všude jsem slyšela samou chválu a snad každý bloger, kterého znám, Wonder doporučoval. Všichni povídali o neobyčejné knize pro děti, jež zaujme i dospělé, protože skrývá neuvěřitelný příběh o silném hochovi a jeho životě.

My name is August. I won't descibe what I look like. Whatever you're thinking it's probably worse. 

August má touhy jako každý jiný kluk, jenže on není tak úplně obyčejný. Lidé mají mnohdy problém ho přijmout - jeho obličej je totiž zdeformovaný. Jako malý se narodil s kombinací vzácných genů, které způsobily, že je jeho obličej takový, jaký je. I když už podstoupil několik operací, pořád se potýká s tím, že na něj lidé zírají. Žije se svou milující mámou, otcem a sestrou Viou, která na něj nedá dopustit a vždy ho před všemi brání. August nikdy nechodil do normální školy, vyučování se mu dostávalo doma, ale to se mělo právě teď změnit... 

Škola nebude pro Augusta procházkou růžovým sadem, to ví i on. Děti řeknou to, co mají na jazyku, aniž by nad tím přemýšleli a to neděsí jen Augusta, ale i jeho celou rodinu. I když na něj zpočátku všichni ukazují, nikdo s k Augustovi nechová vyloženě zle, dokonce si našel i přátele. Život je pes a s nikým se nemazlí, avšak mnohdy nás dokáže překvapit a ukáže nám, že dobrým lidem se stávají dobré věci.

Autorka se nesnažila napsat příběh plný akce a napětí, ale příběh o desetiletém chlapci, který naráží na různé problémy. Ať už jsou to první školní dny či nacházení přátel a zjišťování pravdy. Wonder je kniha, která se čte sama a těžko se odkládá.

"Like a lamb to the slaughter": Something hat you say about someone who goes somewhere calmly, not knowing that something unpleasant is going to happen to them. 
I googled it last night. that's what I was thinking when Ms. Petosa called my name and suddenly it was my turn to talk. 

Knihu jsem četla v angličtině - a pokud sháníte nějakou jednodušší knihu v anglickém jazyce, rozhodně doporučuji Wonder. I když je to kniha spíše pro děti, myslím si, že ani dospělí nepohrdnout silným příběhem chlapce, který chtěl být obyčejný. Velmi jsem si užila část z Augustova pohledu, ale jeho sestra, Olivia aka Via, měla jiný úhel pohledu a bylo opravdu zajímavé, přečíst si i její část příběhu.

R.J.Palacio žije v NYC s jejím manželem, dvěma syny a dvěma psy. Přes více jak dvacet let byla grafickou designérkou a uměleckou ředitelkou, navrhovala obálky jiným autorům, zatímco čekala na tu správnou chvíli, aby konečně napsala i svou vlastní knihu. A jednoho dne, několik let zpátky, šance se zčistajasna objevila před ní; spatřila výjimečného kluku před stánkem se zmrzlinou, který ji dal příležitost k sepsání Wonder. I když si obálku sama nenavrhla, jistě se R.J.Palacio líbí.

“Courage. Kindness. Friendship. Character. These are the qualities that define us as human beings, and propel us, on occasion, to greatness.” 

Co se obálky týká, myslím si, že pro výjimečnou knihu musí být navrhnuta výjimečná obálka. Wonder má to štěstí, že se pyšní nejen originálním příběhem, ale i originální obálkou, která každého zaujme na první pohled. V knize jsem objevila mnoho krásných metafor a citací, které stojí za to si někam zapsat. I když je kniha určena především dětem, tak jak už jsem řekla, i dospělí si zamilují příběh a jazyk, kterým je kniha napsána.

Auggie se řadí k mým oblíbeným knižníma hrdinům. I přes to, čím vším si prošel se choval statečně a na desetiletého kluka má rozhodně více rozumu, jak leckterý teenager. Avšak není jedinou postavou, kterou jsem si oblíbila. Via, jeho sestra, se musela naučit samostatnosti, protože rodiče měli plné ruce práce s Auggiem. Nikdy nebyla rozmazleným dítětem a nikdy svému bratrovi nezáviděla pozornost rodičů, protože věděla a hlavně chápala, že vším, čím si prochází není něco, co by měla závidět. Ke svému bratrovi měla vypěstovaný milý vztah a jako správná starší sestra se ho ve všem vždy zastala.

“Some things you just can't explain. You don't even try. You don't know where to start. All your sentences would jumble up like a giant knot if you opened your mouth. Any words you used would come out wrong.” 

Sečteno a podtrženo: kniha Wonder se mi dostala pod kůži, hlavně Auggie, kterého jsem si naprosto zamilovala. Nerada přirovnávám knihy, které pojednávají úplně o jiných věcech, k sobě, ale dovolím si přirovnat Wonder ke knize Volání netvora, která v sobě taktéž ukrývá neobyčejný příběh a dospělým se mnohdy líbí více jak dětem. Wonder si ode mne odnáší pěkné 4,5 hvězdičky.

1 komentář:

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.