pátek 25. prosince 2015

Jonathan Strange & pan Norrell | S magií si není radno zahrávat

jonathan_strange_3DJonathan Strange & pan Norrell 
Susanna Clarková 
Omega 
Goodreads 3.78  | Databáze knih 85%

Na počátku devatenáctého století už v Anglii nikdo na kouzlení nevěří. Dokud se v Hurtfewském opatství neobjeví samotářský pan Norrell, který nechá obživnout sochy v yorské katedrále. Zpráva o návratu magie se brzy rozlétne po celé Anglii. A je to jako na zavolanou: Napoleon dobyl Evropu, začíná pokukovat i po Britských ostrovech a pomoc kouzel může být k odražení zatím neporazitelného agresora klíčová… Světoznámý fantastický román Jonathan Strange a pan Norrell výrazně vybočuje ze standardu žánru. Kromě výtečné zápletky a bohatého děje čtenáři nabízí ojedinělý literární styl, který odborníci srovnávají s mistrovstvím klasiků Jane Austenové nebo Williama Thackeraye.

Když jsem se do této knihu pouštěla, věděla jsem, do čeho jdu. Někoho kniha bavila a i po 900ti stránkách neměl dost a jiné zase příšerně nudila. Byla jsem zvědavý čtenář, kterého zajímalo, jak na tom kniha vlastně je. Mou hlavní otázkou bylo, zda-li knihu vůbec někdy dočtu. Po dvou dnech jsem otočila padesátou stránku a se sebevědomím jsem to řekla; challenge accepted. 

Ze začátku jsem byla lehce skeptická, příběh se táhl a dlouhé monology, jenž příběh neposouvaly kupředu mě nebavily. Poznámky pod čarou byly vyčerpávající a jediné, na co jsem se těšila, byly pasáže, ve kterých se mluvilo o magii. Pan Norrell je lehce arogantní mág, avšak jeho proslovy a narážky na tehdejší dobu mě bavili. Autorka zasadila příběh do Napoleonské doby, která má příběh jistý vliv. Autorku obdivuji za to, co dokázala. Napsala knihu o magii, držela se známe světové historie a poradila si s velmi zajímavou a dle mého i dosti složitou zápletkou. 

V knize se objevilo mnoho postav, některé setrvaly až dokonce, jiné zmizely tak rychle, jako se objevily. Pan Norrell a jeho věrný pomocník, právník, abych byla přesná, Childremass byli v příběhu od začátku až do konce. Kniha je rozdělena na tři části, v té první se vyskytuje zejména pan Norrell, později přijde na scénu i Jonathan Strange a John Uskglass. 

Představte si Londýn bez magie. Yorští rádoby mágové, kteří mají nosy zabořené do knih a hledají odpověď na otázku, co se stalo z magií, proč vymizela. Gilbert Norrell má rád pohodlí svého domova, nerad se vyskytuje na veřejnosti, ale jakmile se dozví o rádoby skupině mágů, rozhodne se jim ukázat, co magie dokáže. Nechá oživnout sochy v yorské katedrále a tím zbaví muže titulu mág. Tedy až na pana Segunduse. S tímto činem se rozhodne přestěhovat do Londýna, kde celý příběh začne nabírat na spádu. 

Jonathan Strange se od pana Norrella liší rovnou v několika věcech. Norrell má všechno o magii načteno a to, co umí, vyčetl z knih. Za to Strange bere magii jako samozřejmost, neví o ni mnohé, ale ví, jak ji použít i bez knih.  Zprvu bere pan Norrell Strange jako učedníka, později však vzroste rivalita mezi dvoumi gentlemany, jež ví, jak tomu druhému pořádně zavařit.

BBC se rozhodlo příběh převést na filmová plátna a od května roku 2015 jste se mohli podívat na seriálovou podobu. Já jsem prozatím seriál neviděla, ale do budoucna se na to rozhodně chystám. Ohlasy diváků jsou více než pozitivní, a proto jsem zvědavá, co mi tato podoba pana Norrella nabídne. 

Pokud přemýšlíte, zda-li je kniha vaším šálkem kávy, na to odpověď nemám. Autorka má velmi specifický styl psaní a ne každému sedne její smysl pro humor. Jak už jsem řekla, kniha se táhne a mnoho odstavců není vůbec důležitých pro děj. A i přes to všechno na mě udělala kniha dojem. Jestli máte rádi historické knihy, které jsou zasazeny do období Napoleona a Krále George III., doporučuji Vám si knihu přečíst. Za zkoušku nic nedáte a třeba mi ještě poděkujete. 

Hrdinové se v knize vyvíjí, stárnou, umírají, mizí a znovu se objevují na scéně. Většinu knihy tvoří jen omáčka, ale jakmile jsem překročila sedmistou stránku, nestačila jsem se divit. Autorka si pro čtenáře připravila nejedno překvapení a konečně mi kousky skládačky začaly zapadat do sebe. Jakožto milovník všeho nového jsem se knihu vážně oblíbila. Sice si nejsem úplně jistá, zda-li dám v budoucnu re-reading, ale přečtení knihy rozhodně nelituji. 

Sečteno a podtrženo; Jonathan Strange a pan Norrell je velmi zajímavá kniha. Mohu říci, že ne každému se zalíbí a ne každý se ponoří do děje. S poznámkami pod čarou se setkávám často, ale u tohoto dílka jsem z nich byla lehce vykolejená. I když jsem si hlavní postavy oblíbila, zejména jejich smysl pro humor, nemůžu říci, že bych měla jednu úplně nejoblíbenější. Knihou jsem se prokousala během několika dní a nebudu Vám lhát, když povím, že je to také nejdelší dílo, které jsem kdy četla. Ode mne si kniha odnáší více méně kladné hodnocení a pěkné 4 hvězdičky.

Za poskytnutí výtisku děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský a Knihy Omega
Knihu Jonathan Strange a pan Norrell zakoupíte v knihkupectvích Knihy Dobrovský

6 komentářů:

  1. Na knížku jsem koukala v knihkupectví, ale nakonec jsem si vzala Rudou královnu. Ale určitě se ke knížce chci někdy dostat, protože vypadá naprosto úžasně. Jinak moc pěkná recenze! :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Táto recenzia ma na knihu naozaj nalákala a rozhodne si ju prečítam veľmi rada :) Vyzerá to super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Doufám, že tě kniha svojí délkou nevyděsí a čtení si užiješ přinejmenším jako já.

      Vymazat
  3. Yeppers. Ja ty poznamky pod carou fakt nemusim :D U Julese Verna me to rozciluje :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věř nebo ne, ale u téhle knihy jsem si na ně rychle zvykla :D

      Vymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.