úterý 8. září 2015

To je život | Je smysl života tam, co by kamenem dohodil?

Obálka titulu To je Život!To je život!
Dan Rhodes
Leda
Goodreads 3.80 | Databáze knih 80%

Když studentka pařížské akademie Aurélie vrhne v rámci svého uměleckého projektu mezi spoluobčany kámen, zákon schválnosti se už postará o to, aby zažila týden divotvorných kalamit. Co si počít s batoletem, které trefila a dostala za trest na hlídání? Poradí jí s tím nadělením ztřeštěná kamarádka? Nebo dívku konečně spasí princ na bílém koni, který doteď ne a ne dorazit? 

Nejlepší kniha vyhlášeného britského satirika se v rozevláté atmosféře města nad Seinou vysmívá všemu a všem: trefuje se do našich strachů a tiků maskovaných sebejistou existencí, do opičáren a pofiderních mód, do francouzsko-anglické řevnivosti, do mediálních nafoukanců, ba i do prvního muže státu s chotí. A jako v každé správné gogolovské frašce lze i v Rhodesově světě spoléhat na prorocký „smích přes slzy“. Stačí zajít do kina nevalné pověsti, kde nahý performer na výstavě nazvané Život zodpoví nejtajuplnější otázku ze všech: Jaký má naše pinožení smysl? 

„Je to, jako kdyby Samuel Beckett vstal z mrtvých a mohl se nad námi uchechtat.” THE GUARDIAN 

Okouzlující obálka a zajímavý námět. Neviděla jsem důvod, proč nezkusit něco trochu jiného než jsou YA a science fiction. To je život jsem vzala trošku jako výzvu, abych zase okusila nový knižní žánr a uznávaného britského satirika. A víte co? Je to ujetý. Nikdy jsem nečetla tak vtipnou a zároveň trhlou knihu. 

Líbí se mi, že se na scéně střídá více postav a příběh není pouze z Aureliina pohledu. Další zajímavou věcí je, že všechno je propojené, a i když autora nechápu, jak to mohl skloubit, obdivuji ho za to. Mnoho vět jsem musela číst dvakrát, ne že by byly nesrozumitelné, jen jsem si nebyla jistá, zda-li čtu správně. 

Aurélie, studentka umělecké školy, vrhla omylem kamen na malého Herberta, jehož matka přišla na brilantní řešení tohoto případu. Nechala Aurélii Herberta na jeden týden, ať se o něj postará a policie nebude muset vyšetřovat, proč hází kamínkem mezi lidi. Ze začátku to znělo dobře, jenže postarat se o malé dítě není žádná hračka.

Le Machine je uznávaným umělcem a do Paříže přijel se svojí výstavou Život. I když by to mohlo znít normálně, obyčejná výstava to není. Výstavu dominují především lidské výměšky ve všech možných podobách. Lidé skandují i nadávají. Někdo protestuje, jiní jsou nadšeni a na výstavu se rozhodně chystají. Jaký je však jeho důvod, proč to všechno dělá?

Dan Rhodes propojil tenkým provázkem každou osobu z knihy a všechno dávalo smysl. Někdy jsem se nestačila divit, kam až jeho fantazie zachází. Autor se vysmívá dnešním lidem a dává najevo, co si o moderní společnosti myslí. Pokud je člověk pozorný a čte mezi řádky. zjistí, že kniha srší ironií.

Mou nejoblíbenější postavou je kupodivu Aurelie. Její smysl pro humor mě mnohdy dostával do kolen a talent na lhaní či zamlžování věcí? O tom ani nemluvě. Nakukat lidem, že se stará o gumové dítě, jež pouze testuje, zda-li bude dobrou matkou, mě opravdu odrovnalo.

To je život! doporučuji především lidem, co se chtějí pobavit. Pokud hledáte příjemnou knihu, jež se velmi dobře čte, tak Dan Rhodes je pravým autorem, kterého byste měli vyhledat. Zaručuji Vám, že se zasměje od srdce a budete stejně jako já uvažovat nad tím, jak moc je kniha trhlá.

Mé hodnocení je kladné, nemám, co bych knize vytkla. Nečekala jsem od ní nic a velmi mile mě překvapila, i když jsem si ze začátku nebyla vůbec jistá, do čeho jsem se to zase pustila. Ode mne si kniha odnáší pěkné 4 hvězdičky.
!Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji nakladatelství LEDA. To je život si můžete zakoupit zde

2 komentáře:

  1. Jééé, tak na tuhle knihu jsi mě vážně nadchla! Nikdy jsem o ní neslyšela, ale už samotná anotace mě dostala. Taky takové knihy moc nečtu, ale tohlee by se mi mohlo líbit!
    Nádherná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se k ní dostaneš a bude se ti líbit stejně jako mně! Děkuji^^

      Vymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.