pondělí 14. prosince 2015

Pekelné stroje | Mechanický anděl

Mechanický anděl (Pekelné stroje, #1)Mechanický anděl
Pekelné stroje #1
Cassandra Clare
YOLI
Goodreads 4.32 | Databáze knih 90%

Poté, co osiřelé Tesse Grayové zemře teta, která se o ni starala, vyplouvá dívka v dubnu roku 1878 z New Yorku do Londýna za svým bratrem Nathanielem. V přístavu na ni však nečeká Nate, nýbrž prapodivná dvojice žen, jimž se přezdívá Temné sestry. Uvězní ji v jejich domě a připravují ji pro záhadného Magistra, který ji chce získat. Při nezdařeném útěku Tessa zraní jednu ze služebných, ze které se vyklube podivná mechanická bytost. Záchrana přijde z nečekané strany – v Temném domě se objeví Will Herondale, jeden z lovců stínů…

Od Cassandry Clare jsem doposud nečetla žádnou knihu - shame on me! Na Mechanického anděla jsem se proto těšila jako malé díte, a když jsem měla knihu konečně doma, musela jsem se pustit do čtení. Čekala jsem pestrý děj, akci,  dávku napětí a hlavně pořádnou viktoriánskou Anglii. Četla jsem mnoho nadšených recenzí, ale jak tomu bývá, 100 lidí, 100 chutí. 

Hlavní hrdinka Tessa je nezkušená mladá dívka, toužící po rodině a neleznutí svého bratra. Po příjezdu do Anglie ji uvěznili Temné sestry a nutili ji se přeměňovat. Zprvu si myslela, že jsou blázny. Jak by mohla něco takového dokázat? Jak však čas ukázal, není obyčejným člověkem. K tomu aby se přeměnila ji stačí pouze osobní předmět, jenž dané osobě náleží. Dny se pro ní staly stereotypními, přeměňovala se do vyčerpání a nikdy tomu nebyl konec. Když si Temné sestry mysleli, že už je připravená, chtěli ji odvézt jejímu budoucímu manželovi, Magistrovi. 

Na scéně se objevuje záhadný Will Herondale, lovec stínů. Nevěděl, kdo Tessa je, ale pomohl ji utéct a porazil jednu ze sester. Otázkou stále zůstává, zda-li ji on a Institun pomůžou. Dívka, která není tak úplně člověk, ale ani čarodějnice. Tessa neví, co si má o lovcích myslet. Chtejí ji pomoci najít bratra, Nathaniele, jenže co když mají postraní plány? 

První polovina knihy pro mě byla nudná. Autorka nás seznamovala se světem a děj pomalu plynul, nedělo se takřka nic podstatného. Tessa není špatná knižní hrdiny, chvilkami byla však až moc naivní a důvěřivá. Čtenáři se dělí na týmy Will a Jem. Já jsem si popravdě nevybrala, komu fandím. Will má temnou minulost, sarkastické hlášky a neumí dávat najevo city. Jem se za to hodný, důvěřivý a řadí se k nejsympatičtějším knižním hrdinům, co znám. Otázkou stále zůstává, komu buda patřit srdce Tessy. 

Gabriel zburátněl. "Existuje vůbec něco, o čem nežertujete?"
"Nic mě nenapadá."
"Víte, kdysi jsem si myslel, že bychom mohli být přátelé, Wille."
"Kdysi jsem si myslel, že jsem fretka," opáčil. "Nakonec se ale ukázalo, že je to opiem. Věděl jste, že má takové účinky? Protože já ne."


Mechanického anděla bych doporučila všem, kteří mají rádi historické prostředí a napínavé knihy. Cassandra Clare mi dokázala, že její knihy za přečtení opravdu stojí a dělala jsem chybu, když jsem se jim vyhýbala. Její nejznámější sérii Nástroje smrti jsem prozatím nečetla a ráda bych to napravila, jelikož na připravovaný seriál jsem velmi zvědavá. Yoli ponechalo originální obálku, za což jsem velmi vděčná. Celá trilogie Pekelných strojů se pyšní nádhernými obálkami a já se moc těším, až budu mít doma všechny tři díly pohromadě. 

Sečteno a podtrženo; Mechanický anděl se mi líbil. Nebudu z toho dělat velkou velkou věc, prostě jsem si čtení užila a těším se na další díl. Ode mě si kniha odnáší pěkné 4 hvězdičky. 

3 komentáře:

  1. Na Mechanického anděla se chci vrhnout co nejdřív :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já to mám zas naopak: Mám za sebou dva díly Nástrojů smrti, doma čeká třetí, ale na Pekelné stroje jsem si čas ještě neudělala (tajně doufám, že mi knížku nějaký anděl daruje :D). Navíc mě odrazuje fakt, že vím, jak série skončí. Prostě spoilers everywhere a já je přitahuje jak něco.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já například nevím, jak série skončí a teď jak si to zmínila, se začínám lehce bát :D

      Vymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.