sobota 11. dubna 2015

Cinder&Ella | Moderní popelka, co Vás dostane do kolen

Cinder&Ella
Kelly Oram
2014
e-book
Goodreads 4.29 


Už je tomu skoro tok, co osmnáctiletá Ella Rodriguez byla součástí autonehody, která ji zanechala zmrzačenou, zjizvenou a také bez matky. Po opravdu těžkém zotavení byla nucena opustit svůj rodný domov a jet se svým otcem, jenž ji jako malou opustil, když si našel jinou ženu. Jestliže chce Ella uniknout své nové „rodině“ musí přesvědčit doktory, že je na tom psychicky dobře, aby zvládla žít sama. Jenže problémem je, ačkoliv se na to cítí, ještě není připravena. Cinder, její anonymní internetový nejlepší kamarád je posledním člověkem, kterému věří a díky němu se zase směje.


Hollywoodskou senzaci Briana Olivera předchází jeho reputace o tom, jak je problémový. Okolo nového filmu The Druid Prince je velký povyk, jenže tým manažerů říká, že nebude schopen přejít z titulu teen idola na vyspělého herce, pokud všem neprokáže, že jeho divoké dny má za sebou a nestane se dospělým. Aby bylo možné uhasit reputaci bad-boye je nucen vejít do falešného zasnoubení s jeho spoluherečkou Kaylee. Brian není nadšen, ale jestliže to znamená šanci mít jméno na nominaci Oskarů, udělá to. Potom mu přijde překvapující e-mail od staré internetové kamarádky a všchno nabere jiný spád. 


Knížky od Kelly jsou naprosto úžasné a vždycky se u nich směju z plných plic. Autorka však předvedla, že mě dokáže i rozbrečet. Opravdu jsem nečekala, jak bude Cinder&Ella senzační čtení, které si natolik užiji. Ellamara vyrůstá se svou matkou a je blázen do knih. Ráda bloguje nebo si píše s jejím nejlepším internetovým kamarádem, s Cinder. Nejlepší na tom je, že se doopravdy neznají. Neví, jak ten druhý vypadá a jak se ve skutečnosti jmenuje. Poznali se přes Elly blog, načeš si začali psát.

“Say car for me” 

Jednoho osudového dne jede Ella s mámou autem a mají dopravní nehodu. Přežije to pouze Ella, jenže má vážné následky. Její otec, ten, který ji jako malou opustil a utekl za jinou ženou se ji ujme. Na Ellu čeká nová rodina. Macecha a její dvě zákeřné nevlastní sestry. Lidé dokážou být zlí.

Cinder se ve skutečnosti jmenuje Brian Oliver a je hollywoodskou hvězdou. O Elle neslyšel skoro rok, myslel si, že se něco stalo, jelikož ani na blog nic nepřidávala - a to už něco znamenalo. Blíží se vydání jeho nového filmu The Druid Prince a jeho manažeři dobře ví, že Brian ještě pořádně nedospěl. Hodlají to vyřešit jinak.

“You want to know why you’ve never been able to make me cry?” I asked. “Because you’re trying to tear down someone who’s already hit rock bottom. You can’t make me feel any worse about myself than I already do.” 

Falešné zasnoubení se spolu herečkou Kaylee vyvolá u novinářů mnoho povyku a jeho film se stane očekávanějším. Srdce mu však říká, že Kaylee není ta pravé, se kterou by měl trávit čas. Po tom, co se Ella ozvala si s ní začal volat, jenže nastávají komplikace - as always. 

Už dlouho mě knížka nedokázala takhle odrovnat. Nebrečela ani proto, že by to Elle s Brianem nějak neklapalo, ale spíš kvůlo tomu, jak byli na Ellu všichni zlí. Při jednom z rozhovorů, který měla se svou sestrou jsem to neudržela a mumlala si pro sebe nadávky se slzami v očích.

EllaTheRealHero: You wouldn't know normal if it bit you on your ridiculously good-looking face.
Cinder458: You've never seen my face. How do you know it' good-looking?

EllaTheRealHero: Because no ugly person could have an ego as big as yours.


Od Kelly Oram mám knížky velmi ráda. Vždycky se u nich zasměji a ten hřejivý pocit je nezapomenutelný. Jenže její kniha Cinder&Ella je trochu jiný šálek kávy. Neříkám, že jsem se nesmála, to ne, jenže příběh je vážnější a já si autorku oblíbila ještě víc.

Ellamara se stala mojí nejoblíbenější hrdinkou a po dlouhé době mi hlavní hrdinka nelezla na nervy a ani jednou jsem ji nechtěla proplesknout - a to se mi moc nestává. Prošla si peklem, které na ní zanechalo jizvy a její chůze je pomalá. Doktoři tvrdí, jaký je to zázrak, že se znovu postavila na vlastní nohy. 

“Are you blushing right now, Ellamara?”
“I’m pretty sure even my grandmother is blushing in her grave after that visual, Cinder.” 


Víte, co je zvláštní? Na dobré knihy se mi recenze píší skoro sami a na ty, které se mi moc nelíbily, to trvá neskutečně dlouho. Cinder&Ella je naprosto dokonalá kniha, opravdu. Jestli se nebojíte jít do anglické knihy, přečtěte si ji, nebudete litovat.

Knihu hodnotím kladně, jelikož se mi strašně líbila. Takže ji bez mrknutí oka dávám plný počet hvězdiček a těším se na další dílka z pera této úžasané autorky!

10 komentářů:

  1. Veľmi pekná recenzia. :) O tejto knihe počujem prvýkrát, ale už teraz som si ju zamilovala. Tvoje názory ma vážne presvedčili, aby som si túto knihu prečítala. :) A čo sa týka angličtiny, s tou problém nemám, ale dúfam, že nie je veľmi ťažká, lebo potom by som knihu asi nedočítala. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, angličtina opravdu není těžká :)) Jinak děkuju!

      Vymazat
  2. Tahle knížka už mě dlouho láká, na Kelly Oram slýchávám jen dobré názory a tahle kniha mě zaujala asi nejvíc, z těch, co napsala :)) Pěkná recenze, jsem zvědavá, kdy si na knížku najdu čas :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kelly je opravdu dobrá autorka a Cinder&Ella je podle mě nejlepší kniha, kterou jsem od ní četla :D Doufám, že si ten čas najdeš brzy! Děkuju :))

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, knihu si určitě na tvé doporučení přečtu. Jsem zvědavá, zdy se mi bude také tak moc líbit :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) To já jsem také zvědavá, jak se ti bude líbit a těším se na tvůj názor!

      Vymazat
  4. U mě je to zas naopak - lépe se mi píši recenze na hrozné knihy. :D Stále nevím, do jaké autorčiny knížky se jako první ponořit, takže se k nim stále nedostávám. Přitom ji tolik blogerů chválí. Snad si autorky všimne nějaké nakladatelství, to bych už neměla vůbec problém se do čtení pustit. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně když se kniha nelíbí, recenzi jsem schopná psát třeba i týden :D Začni čímkoliv, všechny její knihy jsou určitě skvělé (tohle je moje čtvrtá od Kelly). Ale souhlasím, mohli by u nás vydat její knížky - to by bylo super!

      Vymazat
  5. Souhlasím!!! Na čtení si doteď žive pamätuju. Myslím, že jsem zvenku musela vypadat jako na cracku =D. Vážně. Skákaní po posteli, raz se směju jak blázen a pak brečím a pak křičím a rozprávám se nahlas s postavami ... Úžasný, pohodové ale kvalitní knížka s úžasným spádem. Typický page-turner, ktorý by měl přečíst každý fanda romantiky a komedií ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že sdílíme stejný názor :D Aspoň nejsem jediná, kdo vypadal při čtení jako blázen! Ty náhlé změny nálad byly super no :D

      Vymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.