neděle 7. července 2013

Líbání zakázáno


Název: Líbání zakázáno
SérieKISS ME HOST
Díl: 1#
Autorka: Nači Júki
Překladatel: Jan Horgoš
Nakladatelství: Zoner press
Datum vydání: 2012
Počet stran: 183
Anotace: Romantická manga o sladkém středoškolském životě a o tom, co všechno může způsobit zakázaný polibek.
Patnáctiletá Mako se přestěhovala s rodinou do Tokia a nastoupila na střední školu. Ale ne ledajakou – na této škole funguje neobvyklý Klub kavalírů, mladých chlapců, kteří se věnují a dvoří děvčatům, ale nikdy jim nemohou poskytnout lásku a líbání je naprosto zakázáno. Takové věci se Mako nelíbí, nechce mít s Klubem nic společného. Ale jak už to bývá… odříkaného největší krajíc.

Můj názor...
Nemám moc ve zvyku číst shoujo mangy, protože ukřičené a bezbranné hrdinky mě iritují. Tahle manga nebyla o ničem jiném, ale i když to bylo přeslazené, tak mě to bavilo! Četla jsem to jedním dechem a díky krásné kresbě čtení ubíhalo rychle. Mako je zajímavá postava, kterou jsem si i přes všechny ty věci oblíbila.

Mangy čtu v angličtině často, a proto se mi v českém překladu tolik nelíbilo třeba-blik, sklouz, toč. Ano vím, že je to i v originále, ale počeštění mi k tomu prostě nesedlo.

Holčičí škola pouze s jednou třídou kavalírů. Držela jsem se názoru jako Mako, protože mi to přišlo jako kravina. Aby někdo sbíral body a potom je utrácel za takové kraviny.... nicméně všechno je možné a fantazii se meze nekladou a to platí hlavně pro Japonce, protože co oni v mangách vymyslí…k tomu nemám slov.

Velké plus jsou ode mne autorčiny sloupky, u kterých jsem se nasmála. Líbí se mi, že nám čtenářům sděluje průběh vzniku téhle mangy a sem tam nám prozradila něco o sobě, redaktorech a vlastně o spoustě věcech, které ani nejsou podstatné, ale člověk se jim prostě zasměje.

Když jsem v knihkupectví stála u regálku mang, přemýšlela jsem, jakou si vyberu, protože například Naruto není zrovna můj šálek čaje. Host klub ve škole? Proč mi to tak hrozně připomínalo OHSHC? Možná protože se autorka inspirovala nebo to prostě okopírovala.

Autorka se jmenuje Yuuki Nachi a já opravdu nepochopím, proč, ale sakra proč je to u nás Nači Júki. Nelíbí se mi to, ale nebudu kvůli tomu dávat nižší hodnocení než si manga zaslouží, protože tohle je chyba nakladatelství, ne mangy a tuplem ne autorčina.

Slovo závěrem...
Manga má kladné, ale i záporné body. Ta podobnost s OHSHC mě štve a ta uječenost hlavní hrdinky také.  Tohle byl průměr. K dokonalosti to mělo totiž ještě daleko, takže za mě 3 hvězdičky.


Zdroje:

1 komentář:

  1. Taky tohle počeštění jmen nemám ráda :D

    Jinak u tuhle mangu soutěžím, ale pochybuju, že ji vyhraju:D Mangy nečtu, ale zas takovouhle kravinku coby mangu, proč ne :D U knihy by to bylo horší :DD

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.