čtvrtek 7. prosince 2017

POSELSTVÍ JEDNOROŽCŮ | MICHAELA BURDOVÁ



Vydejte se za dobrodružstvím do Lilandgarie, země posvátných jednorožců! Jednorožci jsou ztělesněním dobra, a dokud drží pohromadě, nemá zlo šanci. Černý čaroděj se však chce zmocnit jednoho z nich a ovládnout celou zemi. Di Lilandgarie se proto vracejí elfové, aby pomohli zachránit dobro. Elfská princezna Aranis se musí spojit s nevyzpytatelnými draky, aby temné síly přemohla. Skryté tajemství však ohrožuje i soudržnost záchranné výpravy elfů. Podaří se království zachránit a nastolit opět rovnováhu světa? 

Strážci dobra (Poselství jednorožců, #1) Zrádné hory Dragor (Poselství jednorožců, #2) Záchrana Lilandgarie (Poselství jednorožců, #3) Snížkova dobrodružství (Poselství jednorožců, #4)

Prvotina české autorky je právě série Poselství jednorožců, která se skládá ze tří knih a jedné dodatkové o Snížkovi. Už je tomu nějaký pátek, co jsem sérii četla, ale pamatuji si, že se mi velmi líbila. V té době jsem ještě o fantasy moc nevěděla a četla jsem převážně knihy pro náctileté slečny (např. Lenku Lanczovou). Michaela Burdová si hned po prvním díle získala místo v mém srdci a věděla jsem, že se o budoucnost jejích knih bát nemusím.

OCENĚNÍ: Záchrana Liladgarie získala 3. místo Ceny dětí a anketě SUK za nejoblíbenější dětskou knihu 2009.
Vítejte v Lilandgarii, zemi, kterou stvořili sami elfové. Avšak to už je dávnou minulostí. Skutečnost se změnila v legendu a nyní Liandgrarii obývají lidé, jenž už ztratili víru v pradávné bytosti. Za to jednorožci, tvorové dobra, stále setrvávají, a i když jsem oku pouhého člověka skryti, sami se nedokáží ubránit. Proto byli povoláni elfové, aby pomohli navrátit rovnováhu a přemoci zlo. Nikdo nečekal, že nebezpečí bude tak velké. Stoupenci Valraga jsou na každém rohu a dobrodružná výprava má za úkol jednu jedinou věc - přemoct zlo.

NOMINACE: celá trilogie i autorka nominována na Zlatou knihu 2010.
Elfové dorazili se svou princeznou Aranis, ta však byla po příjezdu unesena. Její pomocníci Lavri a Eleas ji měli býti po boku a udělají všechno, aby svou princeznu zachránili. V tom jim má pomoci princ Falien a Veragin se Snížkem. Všichni mají svá tajemství a minulost, o které raději nemluví. Ale i navzdory tomu, sdílejí jeden společný cíl. Prostředky světí účel, každý má trochu jiné plány, co se bitvy týká, stojí na straně dobra a to je to nejdůležitější.

ÚSPĚCH: Strážci dobra se stali 4. nejoblíbenější dětskou knihou v anketě SUK 2008. 
Michaela Burdová je ve svých 28 letech vyhledávanou autorkou fantasy knih pro děti a mládež. První knihu publikovala v 19 letech a od té doby prodala přes 40 000 výtisků. Nyní se chystá vydat svou 13. knihu s názvem Dcera hvězd. Míša ráda maluje, vystavuje své obrazy, dělá ilustrace, zbožňuje svoje zvířata a miluje svoje dva pejsky. Jak sama o sobě říká, je na půl vegetariánka, napůl veganka a snaží se angažovat v ochraně zvířat. Více se toho o Míše můžete dozvědět v rozhovoru.

ZAHRANIČÍ: Celá trilogie byla přeložena do srbštiny a slovenštiny. 
Komu bych sérii o mýtických postavách doporučila? Především fanouškům fantasy, kteří si potrpí na bojích zla proti dobru a kapka té romantiky jim nevadí. Míša má poutavý styl psaní, a pokud se do děje ponoříte, budete prožívat příběh společně s Aranis a Veraginem. A ty kouzelné obálky?! Nejde se do nich nezamilovat na první pohled. Na mě osobně zapůsobila tato série velmi kladně.  Zápletka byla sice trochu předvídatelné, ale i tak jsem si čtení užila. Abych pravdu řekla, Poselství jednorožců není mou nejoblíbenější sérii od Míši - tou jsou Křišťály moci, o kterých se dozvíte  v dalším článku.

1 komentář:

  1. nevím zda čtete i ebooky novinka: tajneknihy.cz sekce Lit.faktu pecka: Inkvizice v Čechách po 400 letech nebo sekce Historie-Dějiny České , velmi stará kniha oskenovaná a našimi dějinami. Pokud znáte někoho kdo čte ebooky pošlete mu odkaz - tak dík e-knihmol

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.