středa 20. července 2016

Marie Baťová | První dáma Zlína

Goodreads - | Databáze knih 70% | ČBDB -

Tomáš Baťa byl nesporně nejvýznamnějším československým podnikatelem, jemuž se povedlo oslovit svým zbožím - ale i svými lidmi - úspěšně celý svět. Víme ale něco o jeho ženě Marii Baťové? 

O sedmnáct let mladší Marie, vídeňská Češka z rodiny c. a k. dvorního bibliotekáře s nejlepšími školami by si - přesazena do napůl ještě valašské vesnice napůl už industriálního Zlína - měla spíš zoufat. Namísto toho se tam stala úžasnou osobností vyvažující racionalitu svého muže a zvládající diplomatiky i ty nejsložitější problémy. 

Nebylo jí ještě čtyřicet, když Tomáš havaroval s letadlem a ona zůstala sama. a brzy čelila další výzvě - musela se na začátku války vrátit do protektorátu, aby jí nacisté nezabavili celý majetek. Přestože se de facto stala rukojmím nacistů, dokázala pomáhat rodinám popravených a zatčených odbojářů. Byla to dáma, která dokonce pomáhala financovat Slovenské národní povstání. 

Že jste o tom v životě neslyšeli? - Není divu, předchozí režim měl na jméno Baťa spadeno. Tím spíše, že i všude jinde na světě zůstalo symbolem úspěchu. I na tom měla svůj podíl.

Marie Baťová první dáma Zlína je biografií o velmi významné osobě našich dějin. Všichni zajisté známe Tomáše Baťu, který město Zlín proslavil, ale o jeho ženě toho už moc nevíme. Chtěla jsem se něčemu novému přiučit, a proto jsem po knize s radostí sáhla a pustila se do opravdu - pro mě - netradičního čtení.

Dětství strávila Marie Baťová, rozená Menčíková, ve Vídni. S Tomášem se seznámila ve svém rodném městě a i přesto sedmnáctiletou věkovou bariéru si k němu dokázala vybudovat skvělý vztah - a na nedlouho po té spolu již žili ve Zlíně. Jaká to šťastná žena, mohl by si leckdo říct. Jenže Tomáš Baťa byl naprosto oddaný své práci, takže i druhý den po svatbě se ráno vydal do své továrny, ve které trávil většinu času. Obchodní cesty sice zahrnovaly čas strávený spolu, jenže on se jezdil do cizích zemí inspirovat. Marii z toho bývalo smutno, musela se smířit s faktem, že pro jejího muže bude na prvním místě vždy práce.

Po tragické nehodě,  ve které Tomáš zahynul, se Marie ocitla sama... válka se blížila a pokud by se znovu nevrátila domu a nechránila celoživotní dílo svého manžela, nacisté by jí ho velmi rádi zabavili. Nejenže se postavila na stranu a riskovala všechno, ale stala se z ní osoba, jež bychom měli všichni znát. Kdo má peníze, může je rozhazovat jak chce, to je pravda - ale co když by vás to mohlo stát život? Stále byste se rozhodli to riskovat? Marie ano a díky ní mnoho rodin našlo finanční podporu v krutých časech. Dokázala toho za svůj život mnoho. Věrně stála po boku svého manžela a v krutých časech, když ji lidé potřebovali, se rozhodla obětovat vše.

 Té májové noci, co se narodila Marie Baťová, byla bouře a spousty blesků křižovaly skoro a do rána oblohu. Její vitiněvská babička, která se o tom dozvěděla později, říkala o jarních bouřkách, že si v nich andělé podávají ruce s čerty, a děti, které se takové noci narodí, že potká štěstí. Také však prý za to ve svém životě zaplatí. Obojího se Marie, tehdy ještě Menčíkové, mělo opravdu dostat. 
str. 8

Abych pravdu řekla, do příběhu jsem se nedostala ihned. Chvilku mi trvalo, než jsem si zvykla na autorům styl vyprávění a chvilkami jsem v hlavě měla tolik jmen a událostí, že jsem se v tom až ztrácela. Rozhodně se mi ale líbí, jak autor, Pavel Hajný, dal životní příběh Marie Baťové do jednoho souvislého příběhu a snažil se ji vyobrazit tak, jak jeho zdroje ukazovaly. Chtěl, aby Marie nebyla známá pouze jako žena Tomáše Baťi, toho který proslavil Zlín, chtěl, abychom si ji do paměti uložili jako ženu, která ovlivnila kus našich dějin.

Pavel Hajný, spisovatel a scenárista řady filmů  má za sebou řadu knih a poměrně pestrou minulost. Narodil se na Valašsku, vystudoval elektrofakultu v Bratislavě a v Praze, ale pak už jej poznamenalo psaní. Po hrách pro studentské divadlo Fórum vystudoval i FAMU a ještě jako technik nastoupil do České televize. Tam uspěl se svými komediemi Domácí víno, Egyptologové či hudebním filmem Kdo je kdo s Václavem Neckářem.Málokdo také ví, že založil - a nějaký čas byl i jeho šéfredaktorem - český Playboy nebo že byl u zrodu učebnice znakového jazyka.Napočtvrté se vrátil opět k psaní. Už dlouho vyhledává po světě baťovské pamětníky a zaznamenává jejich vzpomínky. S podporou Nadace Tomáše Bati založil webový portál www. BataStory.net . Tomáš Baťa zblízka je po předchozí Marii Baťové jeho sedmou knihou.

Celkový design knihy je velmi povedený, zvláště obálka, za kterou děkuji Jiřímu Miňovskému. Dalším plusem jsou, řekněme, oddělovače etap života Marie. Fotografie rozhodně zpestřují děj a přiznám se, že jsem si je prohlédla ještě před samotným čtením, abych se mohla lépe vžít do děje a věděla, jak kdo doopravdy vypadal.

A tak tato jinak příjemná návštěva Marii jenom připomněla, že z těch, s nimiž se tady znala a které měla ráda, ubude další. 
str. 192

Komu bych knihu doporučila? Všem. Pokud jste zlínským rodákem/rodačkou či se o historii tohoto města zajímáte, nejspíš vás kniha v mnoha ohledech nepřekvapí. Jestliže jste však vyvedeni z míry, jako jsem byla já, a o osudech Marie Baťové nic nevíte, rozhodně se po knize poohlédněte. Taktéž to platí pro fanoušky válečné literatury faktu, pokud Vás zajímá jak tato žena přidala do mlýnku a snažila se pomoci tehdejšímu Protektorátu Čechy a Morava, dejte knize šanci, myslím si, že nebudete litovat.

Sečteno a podtrženo: čtení jsem si užila a jsem velmi ráda, že se mi kniha dostala do rukou a měla jsem možnost přiučit se něco nového o významných osobách mé země. Marie Baťová měla srdce na dlani a věděla, co udělat proto, aby alespoň trochu mohla našemu pomalu zanikajícímu státu. I když jsem měla ze začátku trochu problém začíst se, druhá polovina knihy mě bavila mnohem více než ta první.

Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji nakladatelství Omega.
Knihu si můžete zakoupit zde.

1 komentář:

  1. Knihu jsem také četla a byla opravdu zajímavá. Jak provedením, tak novými informacemi o Marii Baťové.

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.