úterý 21. července 2015

Fangirl | Velká očekávání nepřináší nic dobrého

FangirlFangirl
Rainbow Rowell 
Yoli 
Goodreads 4.19 | Databáze knih 88%

Ačkoli jsou až na fyzickou podobu každá úplně jiná, Cath odjakživa sdílela se svým dvojčetem Wren všechno: oblečení, trápení s rodiči i vášeň pro knížky o mladém kouzelníkovi Simonu Snowovi. Jenomže teď obě nastupují na vysokou školu a Wren poprvé nechala Cath na holičkách – nechce s ní bydlet na koleji.

Potíž je v tom, že Cath na rozdíl od sestry není právě společensky zdatná. Jejím přirozeným prostředím je internet, kde se nemusí nikomu dívat z očí do očí a kde tisíce fanoušků nadšeně čtou její povídky ze světa Simona Snowa. A to je svět na hony vzdálený bludišti školních budov, v němž číhají nástrahy v podobě všech možných fobií, děsivých spolubydlících s neodbytnými kamarády a profesorek tvůrčího psaní, které o fanfikcích nechtějí ani slyšet.
Co ale Cath zbývá než zachovat klid a nedat se?


Kniha vychvalovaná na každém rohu a každý z ní šílí. Většině čtenářů se líbila, napsali velmi pozitivní recenze a lidi jako já si je přečetli. Potom se na knihu začali megácky těšit a doufali ve fantastický příběh, jež je odrovná. Mezi těmi lidmi jsem bohužel byla i já. 

A proč říkám bohužel? Na Fangirl jsem se těšila dost dlouho, upřímně jsem se nemohla dočkat, až ji budu číst. Nádherná obálka, hlavní hrdinka trošku nerd, který ještě k tomu píše fan fikci! Na tom se nedalo nic zkazit. Po pár kapitolách jsem však zjistila, že se nudím. Příběh se hrozně táhl a já doufala, že už bude konec. 

Od poloviny knihy se všechno pořád dokola opakovalo a nestal se žádný zásadní zvrat příběhu. Všem přeci muselo být hned jasné, jak to skončí. Od Rainbow jsem čekala malinko víc a moje očekávání se nevyplnily. Takže pokud se do knihy teprve pouštíte, nečekejte nic velkého. 

Hlavní hrdinka Cath měla také své mouchy, někdy bych ji nejraději vzala něčím po hlavě, aby se vzpamatovala a začala uvažovat jako rozumná lidská bytost. A její sestru jsem většinu knihy neměla ráda. Oproti Eleanor&Park pro mě byla Fangirl zklamáním. 

Doufám, že mě teď nesežerete, jelikož kladné recenze jsou všude - zápornou jsem zatím četla jen jednu. Rainbow jako autorku neodsuzuji, myslím si, že její knihy stojí za povšimnutí a pokud se u nás přeloží další z jejích děl, velmi ráda si ho přečtu! 

Váháte stále, jestli si knihu přečtete? Dejte jí šanci. Nebudu říkat, že je to odpad a podobně, protože není. Dle mého je to průměrná kniha, jež si pozornost zaslouží. A knihomolům zaručeně vykouzlí úsměv na tváří. 

Fangirl jsem přečetla během dvou dní, čte se opravdu rychle. Příběh byl sám o sobě pěkný, jen chvílemi nudný a na mě až moc zdlouhavý. Tamtadadáááá... knize dávám 3 hvězdičky. 

18 komentářů:

  1. No zhodujem sa s tebou. Mňa knižka sklamala, dokonca som ju ani nedočítala, nič sa tam podľa mňa nedialo a postavy boli hrozné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedočetla, až tak, jo? :D Já jí dočetla tedy, ale souhlasím s tebou, že se tam nic nedělo.

      Vymazat
  2. Tak já se řadím mezi ty, kteří byli z knížky nadšení :) Je pravda, že tam nebyla žádná akce a nic moc se tam nedělo, ale vzhledem k tomu, že já čtu jen samé fantasy a právě akční knihy, bylo pro mě fajn si odpočinout u něčeho obyčejného :) Knížka se hned zařadila mezi moje nejoblíbenější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, hodně lidí je z knihy paf a upřímně jsem ráda, že se ti líbila :)

      Vymazat
  3. Ja som taká šťastná, že nie som jediná, ktorú kniha sklamala. Jednoducho to veľké BUM, čo z tejto knihy vzniklo, keď vyšla bolo neprehliadnuteľné. Myslela som si, že spadnem na zadok a budem to milovať...Teraz som rada, že som tú knihu vôbec dočítala, aj keď tá druhá polovica sa mi o niečo páčila viac ako prvá ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se více líbila první část příběhu, ta druhá už právě ne... nedělo se tam nic zásadního a příběh se pořád dokola opakoval.
      Ale jsem ráda, že nejsem jediná, co "nespadla z knihy na zadek" :D

      Vymazat
  4. Mne sa kniha páčila veľmi a aj postavy mi boli sympatickē. :) Ale pri E&P som bola ja jedna z mála tých, ktorým sa nepáčilo zas toto. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla jsem pár negativních názorů na E&P a u autorky jsem si všimla, že nepíše knihy, ve kterých by se pořád něco dělo. Jednoduše od nich asi nesmím nic očekávat, aby mne překvapily :D

      Vymazat
  5. Pěkná recenze, mám ji také doma a chci se do ní do konce září pustit, jsem na ni moc zvědavá a jsem ráda, že jsi napsala takovéto hodnocení, protože doufám, že se mi potom bude víc líbit, když z ní nebudu dopředu tak paf :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pak napiš, jak se ti Fangirl líbila! Jsem na tvůj názor zvědavá :))

      Vymazat
  6. Je to takové nenáročné, ale možná proto se mi to líbilo. Zas nějaká změna od všeho toho přemýšlení :D Pěkná recenze ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to se nedivím :D Girl Online jsem ani nedočetla... i když ta mi spíš potvrdila, že youtubeři by neměli vydávat knihy, pokud neumí psát :D

    OdpovědětVymazat
  8. Já si chci fangirl přečíst, toto je moje asi první recenze, kterou na fangirl čtu, ale nijak mě neodradila, protože přesně takle jsem to nějak čekala :D Já mám teď o prázdninách takové jednoduché čtení ráda, takže si myslím, že pro mě to bude ideální

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fajn, že tě má recenze neodradila... je lepší utvořit si vlastní názor než-li knihu odsoudit na základě jedné recenze :) Jsem zvědavá na tvůj názor!

      Vymazat
  9. Vlastně s tvou recenzí absolutně souhlasím. Na knihu jsem se strašně těšila, dlouho jsem si chtěla přečíst Eleanor a Park, ale pak se mi naskytla příležitost přečíst si Fangirl. Po asi sto padesáti stránkách jsem knížku odložila a už ji asi nedočtu. Prostě nuda.
    Mimochodem, dnes mi došel balíček s knihami, děkuji moc! A taky za záložky a tak! :) A to označení YA taky nesnáším - koho to zajímá? Ať to napíšou pod anotaci a nekazí tím obálku. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že balíček došel :) Snad se budou knížky líbit!

      Vymazat
  10. Fangirl jsem nečetla, vůbec mě to k ní netáhlo. Takže mě to ani nemrzí. Ale je super, že má někdo i negativní recenzi! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Máš pravdu příběh je moc hezký, takový nenáročný a čte se skoro sám, ale taky mi to místy přišlo až moc dlouhé..

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.