čtvrtek 29. ledna 2015

RC recenze: Evita


Zemřela jsem. A teď vám budu vyprávět svůj příběh...
Ze dna až na vrchol. Ponižované nemanželské dítě, nevzdělaná chudá dívka, nepříliš úspěšná herečka, kráska zahrnovaná dary předních státníků a vítaná jako královna, nemilosrdná bojovnice, prezidentova choť a první dáma Argentiny... to všechno byla Evita Perónová. Ikona svého lidu, zahrnována poctami i šperky, v nitru však nejistá, zoufale toužící po lásce, již nikdy nepoznala...
A nyní promlouvá, plná hněvu, vášně, nevinnosti i viny. Naplno, bez příkras a bez milosrdných lží.
Ze záhrobí.

Evita pro mě byla další z těch knížek, u kterých jsem tápala. Nebyla jsem si jistá, jestli se mi bude knížka líbit. Věděla jsem, že se nepouštíš do obyčejného životopisu. Příběh, který se mi dostal do rukou byl netradiční, zvláštní a svým způsobem i tragický. Ne se všemi se život mazlil a Evita si prošla peklem. Byla to silná a vytrvalá žena.

Před měsícem bych si poklepala na čelo, kdyby mi někdo řekl, že se mi bude líbit něčí životopis. Většinou jsou pro mě totiž životopisy nudné. Jsou plné faktů, které nemusí být ani záživné a vypráví život a dané osobě. Někdy jsou psané v bodech, někdy se snaží vyprávět příběh. Evita má kousek od každého, ale stejně v ní bylo něco, čemu nikdo neodolá. 

Láska. Každý člověk chce zažít ten dokonalý pocit opětování a oboustranné lásky. Evita byla kráska, která neměla nejlepší děctví. Její otec byl velkostatkář, jenže ji nikdy neuznal za vlastí. Svůj půvab a ženské výhody si Evita uvědomila velmi brzo a naučila se je skvělé využívat. 

Po dočtení jsem se vrhla k počítači a začala si pročítat různé životopisy právě o Evitě. Překvapilo mě, jak se na internetu informace rozcházejí, některé jen trochu a některé mění skoro celý její život. Evita Perónová byla záhadná osoba, plna šarmu a tajemství. Myslím si, že její pravou osobnost asi nikdo nikdy nedokázal a proto si stále zachovává svůj šarm minulosti.

Obálka není špatná, i když na můj vkus je na ní dost věcí a není tolik výrazná. Tím myslím, že bych si knihy v knihkupectví nejspíš ani nevšimla, nijak se neodlišuje od ostatních. Ale i tak musím uznat, že po grafické stránce je kniha pěkná.

O životě první dámy Argentiny se těžko mluví. Některé věci by chtěl prožít každý a jiné bychom zase nepřáli nikomu. Názory jsou určitě rozporuplné, ale s čistým svědomím přiznávám, že na mě kniha udělala ten správný dojem. Nemůžu nic vytknout, jelikož o životopise napsat "Chtělo by to víc spádů", opravdu nejde. Přeci jen to není všechno fikce.

Jestli máte rádi pravdivé příběhy ze života a zrovna Evita Perónová Vás zaujala, dejte knize šanci. Neříkám, že se bude všem líbit, ale třeba Vy budete zrovna patřit do skupinky lidí, kterým se líbila.

!Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji nakladatelství Metafora. Knihu si můžete zakoupit zde

1 komentář:

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.