neděle 24. listopadu 2013

RC recenze: Konec a smrt Amelie Anne


Konec a smrt Amelie AnnNázev: Konec a smrt Amelie Anne
Série: ---
Díl: ---
Autorka: Kat Rosenfieldová
Překladatelka: Marie Fulková
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2013
Počet stran: 240
Anotace: Becca vždy toužila opustit ospalé malé městečko, ve kterém vyrostla. Nález neznámé mrtvé dívky u cesty však všemi obyvateli, včetně Beccy, otřese.  Becca stále nemůže pochopit, jak mohlo k něčemu takovému dojít nedaleko jejího domu, a poprvé v životě se nedokáže rozhodnout, co by měla udělat dál.
Krátké kapitoly popisující poslední dny Amelie Anne jsou provázány s létem, které prožívá Becca, a souběžné příběhy dvou mladých dívek, které mají potíže s vlastní identitou a vztahy na hraně, přivádějí čtenáře stále blíž a blíž k pravdě a postupně rozplétají skutečný příběh Amelie Anne.


Proč jsem si chtěla knihu přečíst?
Anotace zněla zajímavě a obálka tomu všemu dodávala tajuplný nádech. Mám ráda detektivky a tohle vypadalo jako oddechové čtení, které nepřekvapí a ani nezklame. 

Děj...
Rebecca chce opustit své rodné město a nechat svou minulost za sebou. Chce odejít z města, kde každý zná každého a drby se šíří rychlostí větru. Jenže když najdou mrtvou dívku u cesty, všechny plány jsou ta tam. Její přítel James se s ní rozešel v tu noc, kdy byla na cestě objevena dívka. 
“I have learned that knowing where you're going means remembering where you've been. I'm not afraid of what lurks behind me, or ahead.” 

Konec a smrt...
Líbí se mi, že kniha má dvě dějové lajny. Jedna vypráví o Becce a o její překažených plánech a ta druhá o Amelii Anne, mrtvé dívce, která kdysi mívala svůj život. Ameliiny kapitoly knihu zpestřovaly a vysvětlovaly, krůček po krůčku, co se jí stalo a jaký způsob života žila. 
James...
Nejdřív jsem si myslela, že ho nebudu mít ráda. Začalo to tak, že se s Beccou rozešel a nechal jí bezmocnou a ve vzteku. Jenže když jsem se dozvěděla proč, jeho důvody mi nepřišly sobecké a vlastně i docela oprávněné. Postupem knihy jsem si ho oblíbila víc než Beccu a vlastně se stal mojí nejoblíbenější postavou v celé knize.  
Becca.... 
Hlavní hrdinka, která neměla nadpřirozené síly, ale trochu mi připomínala ten typ holky v americkém hororu. I když jí zdravý rozum říká, ať tam nechodí, stejně tam jde. Někdy jsem s ní soucítila a chápala jí, ale někdy jsem pouze kroutila hlavou. 

Obálky...
Originální verze, kterou jsme převzali i my, se mi strašně líbí. Mrtvá dívka s růží....tahle obálka je podivná a pro mě i trochu děsivá.  

Amelia Anne is Dead and GoneKonec a smrt Amelie AnneAmelia Anne is Dead and Gone 

Slovo závěrem... 
Kniha mě mile překvapila, protože jsem si myslela, že to nebude nic extra. Příběh byl napínavý a po milostné stránce se mi to líbilo. Doporučuji nebo nedoporučuji? Jestli máte rádi slabší detektivky s chytlavým příběhem, tak doporučuji, ale jestli čekáte příběh, ve kterém se každou chvíli něco děje a budete zadržovat dech... tak potom by vás mohla kniha zklamat. Za mě krásné 4 hvězdičky.

Plusy
ü  James
ü  Zápletka
ü  Obálka
ü  Odlišnost od toho, co jsem kdy četla

Mínusy
§  Pár nudných scén
§  Skoro žádný zvrat
§  Občas jsem věděla, co se bude dít dál

§  Věci popisované moc dopodrobna 

Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji nakladatelství Egmont.
Knihu si můžete zakoupit zde. 


3 komentáře:

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.