čtvrtek 3. února 2022

Série o apokalyptických jezdcích | The Four Horsemen

Death or allegiance? Be brave, be brave, be brave. I glance up at the executioner and force out the one word I couldn't only moments before. "Death." ~ War

Pestilence 3.93 | War 4.10 | Famine 4.22 | Death 4.33

Bylo, nebylo, za sedmero horami a sedmero řekami existoval svět stejný jako ten náš. Lidé si žili v poklidu s moderními technologiemi a klidem v mysli, že jim nehrozí žádné globální nebezpečí. Jak se tato pošetilá stvoření mýlila. Na zem byli sesláni 4 apokalyptičtí jezdci, jejichž úkolem bylo vyhlazení lidstva. S jejich příchodem zanikly jakékoliv moderní technologie a lidstvo se ocitlo v nekonečném blackoutu. To však nebyl konec. Prvním jezdem, který začal s božím úkolem, byl Pestilence aka Mor. Dospělí, děti, zvířata... nedělal rozdíl a všude, kudy projel, zůstvála těla a neutichající zápach. Lidé se pokoušeli bojovat, avšak to vypadalo, že žádné zbraně Pestilence nezabíjí - alespoň ne na pořád. Sara byla jednou z  pošetilých lidských stvoření, které se pokusilo Pestilence zabít, avšak ani jí se to nepodařilo. Ne tak docela. 

"Of all the vile humas who've crossed my path, you just might be the worst." ~ Pestilence 

Na úvod bych ráda zmínila, že série The Four Horseman není pro každého. Nečekejte detailně propracované záplatky s detailně umírajícím světem. Laura Thalassa zpracovala apokalyptické jezde spíše do žánru New Adult nežli fantasy/scifi. Každý díl se točí kolem dvou postav - jednoho z apokalypckých jezdců a dívky, která mu dokáže, že lidstvo stojí za záchranu. Zní to jakože se opakuje stále jedna a ta samá zápletka? No, ono to tak svým způsobem je. Každý jezdec je trochu odlišný, to samé platí pro hlavní hrdinku, některé se Vám dostanou pod kůži více, jiné méně. Z mého pohledu se jedná o zajímavě zpracovanou sérii, vždy jsem se těšila, až vyjde nový díl a budu si moct přečít příběh dalšího jezde. Nedávno jsem dočetla poslední díl o Smrti a musím říct, že to byla jízda.

Pestilence, War, Famine a Death neboli Mor, Válka, Hladomor a Smrt. Každý z jezdců je pojménován po katastrofě, kterou s sebou přináší.  Jak Smrt v posledním díle řekla, pro každého z jezdců je na zemi jedna vyvolená dívka, žena, která se může přimotat do cesty tím, že bude ve správný čas na správném místě. Vždy mě fascinuje, jak si všechny dívky myslí, že mohou jezdce porazit - což se jim povede, ale tak nějak úplně jinak, než plánovaly. Mým nejoblíbenějším jezdem a nejoblíbenější knihou v sérii je jednoznačce Famine, dále Pestilence, Death a na posledním místě War. 

"You really should've stayed away. You may still be that same little flower who saved me, but then, I'm not known for letting flowers grow..." ~ Famine 

Komu bych sérii doporučila? Pokud máte rádi NA s fantasy/scifi námětem a nevadí Vám knihy v angličtině, rozhodně bych Vám sérii z pera Laury Thalassy doporučila. Osobně si knihy kupuji na Amazonu a čtu je pouze v aplikaci Kindle na telefonu (popřípadě v deskpot aplikaci na notebooku), pokud Vám to však nevyhovuje, můžete si je zakoupit třeba na Book Depository v paperbacku. Děj všech 4 knih sleduje jednu zápletku - jezdec a pozemská dívka. Jejich vztahy jsou zapeklité, často začínají tím, že z dívky se stane zajatec. Pokud si myslíte, že by Vás všechny 4 knihy nebavily, doporučuji je číst s odstupem času, mně tak vůbec nevadilo, že se kostra děje často opakovala, naopak jsem hledala rozdíly v charakterech a plynulosti jejich vztahů. 

Celou sérii hodnotím nadprůměrně. Každý díl se jakoby četl sám a já jsem velmi zvědavá na další tvorbu Laury Thalassy, která má rozdhodně co nabídnout. Pokud se ke knihám dostanete, určitě mi napište, kterého z jezdců jste si zamilovali Vy! 

My brows furrow together, and I rear back a little. "What are you doing?" His eyes gleam in the darkness. "Getting a head start." And then for the second time that day, the fucker reaches out and snaps my neck. ~ Death


0 komentářů:

Okomentovat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.