středa 9. prosince 2015

Read a book instead | zpověď knihomola

Jednou za čas mám potřebu se vypovídat. Vždycky mi v hlavě uvízne nějaká myšlenka, nad kterou dokáži přemýšlet hodiny. Ehm, někdy se knih týká, jindy ne. Nedávno na mě upadlo "období smrti" - zní to strašidelně, ale nebojte, nejde o nic jiného než lidskou hloupost mé konspirační teorie, co se se mnou stane. O tom, jak lidé nečtou jsem si už v jednom článku stěžovala, ale v poslední době mě naopak rovnou několik věcí potěšilo! 

book and reality imageNa autobusové zastávce jsem potkala postaršího pána, na čemž by nebylo nic neobvyklého, ale nesl tašku plnou nových knih. Potěšilo mě to. Nevím proč, jak a vlastně ani nevím, proč jsem se tak divně uculovala. Všimla jsem si, že se jedná o válečnou literaturu faktu, pán se do jedné z knih pustil. No není to ideálně strávený čas, když čekáte na autobus? Další věcí, která mě potěšila je Knihotoč. Na škole se konečně ujala myšlenka veřejné knihovničky a máme ji rovnou ve dvou patrech! Zatím jsem tam vybrané knihy neodnesla a co jsem se tak koukala, žádné zajímavé tituly tam také nejsou, ale to se určitě časem napraví. 

Když už jsem u té školy - všimla jsem si, že v jedné třídě je zamčená knihovnička. Nikdy jsem se tam nekoukala, a proto jsem byla lehce v šoku, když jsem uviděla například V šedých tónech, Delirium HG a další... Podporuji snahu učitelů nakupovat nové knihy a nabádat své studenty, aby četli. Neříkám, že by jim neměli pod nos cpát povinnou četbu, ale pokud budou propagovat i literaturu jednadvacátého století, vůbec jim to neuškodí. 

Jednou za čas píšeme doma slohy, ze kterých dostaneme známku. Naposledy to byla charakteristika. Bylo to myslím na téma "Osoba, ke které vzhlížím," nebo tak něco. Jako první mě napadl Harry Potter. Vím, že to není zrovna osobo jakožto spíš fiktivní postava, ale i tak jsem se rozhodla něco napsat. Mile mě překvapilo, když mi učitelka sdělila, že se jí můj sloh líbí ♥ (popravdě jsem se bála, že mě seřve). Dnes jsme psali pololetku, taktéž charakteristiku a jedním z témat bylo "Má oblíbená literární postava," nechtěla jsem se opakovat, a proto jsem zvolila Percy Jacksona.

book, JAKe, and adventure time imageKdyž jdu ve škole po chodbě a vidím, jak má někdo v ruce knihu, natáčím se tak, abych zjistila, co je to za titul. Je pěkné prozměnu vidět někoho s knihou než-li s mobilem přišpendleným u obličeje. Jak už jsem párkrát v různých článcích psala, není pro mě překvapující vidět studenty, co čekají na hodinu a místo toho, aby si povídali, učili se nebo alespoň nějak komunikovali, všichni mají v ruce mobil a jednou si facebook, snapchat, insta...

!Jedno bezvýznamné plus tomu, kdo článek dočetl až do konce!

6 komentářů:

  1. Jsem ráda, že nejsem jediná, která se uculuje, když vidí nějakého člověka s knihou :D

    OdpovědětVymazat
  2. To aj mňa poteší, keď uvidím ľudí ako si čítajú. :3 Keď nastúpim do autobusu a vidím človeka čítať si, tak hneď obzerám čo a tiež sa usmievam jak šialená :)) Je pekné vedieť, že proste ľudia knihy ešte majú radi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také to mám tak :D Někdy si říkám, že to musí být pěkně trapné, když se všemožně nakláním, abych zjistila, co je to za knihu!

      Vymazat
  3. Taky mě těší, když nejsem jediná, kdo si během přestávek, při čekání na autobus nebo přímo v autobuse čte. :D :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nekdy se muze stat, ze clovek v mobilu cte knizku :) Jako treba ja :D

    OdpovědětVymazat
  5. V tom případě jsi na tom lépe než všichni ostatní. Já sem tu o člověka s knihou nezavadila hodně dlouhou dobu. Pořád jen mobil. Ne, že bych proti nim něco přímo měla, ale lidi jsou na nich už vážně závislí...
    Ten Knihotoč je dobrý nápad a stejně tak je dobrá ta knihovna s literaturou této doby. Škoda, že u nás na nic takového nenarazím :(

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.