čtvrtek 31. prosince 2015

Moje knižní nej za rok 2015


Rok 2016 je už za dveřmi a ani já si nemůži nechat ujít článek o tom, co jsem letos přečetla a co se mi líbilo nejvíce. Loni jsem přečetla 79 knih, letos 81. Svou výzvu jsem splnila s předstihem o jednu knihu a do příštího roku bych ráda přečetla stejný počet knih.  

Žebříček jsem sestavila z knih, které jsem za rok 2015 přečetla, ne všechny v tom roce i vyšly.

Nejlepší knihy, co jsem letos četla


Vybrat jen 3 nejlepší knihy, co jsem letos četla bylo těžké, protože všechno, co si přečtu se mi nějakým způsobem líbí a kniha ve mně něco zanechá. Kostičas byl jednoznačnou volbou. První díl této série jsem si maximálně užila, a i kdděsí, že se chystý sedm dílů, doufám, že další díly neztratí na kvalitě. Šepotání je bláznivý re-telling Alenky v Říši divů a v podání A.G. Hogward se mi opravdu hodně líbil. No a v poslední řadě je tu Krvavá Horečka, druhý díl série Horečka, který jsem četla v létě. Pro mě má celá tata série zvláštní význam, její čtení jsem si užila a hlavní hrdinka Mac mi přirostla k srdci. Jen škoda, že Jota se nechystá vydat další díly. 


Nejlepší knižní hrdinové 

Zůstanu u série Horečka, protože Barrons je tajemný hrdina, o kterém nic nevím, ale i tak jsem si ho - stejně jako Mac - oblíbila. Zlatá lilie = Adrian. K tomu ni nejde nic jiného dodat.

Nejlepší knižní pár 
V téhle kategorii nebudu moc originální a nevyberu nějaký pár, co skoro nikdo nezná. Eleanor &  Park  je milá kniha, která nenáročného čtenáře potěší a její konec nejednoho čtenáře rozbrečí. 

Největší slaďárny   

Zjistila jsem, že nejlepší slaďárny, co mám ráda, jsou od Kelly Oram. Cinder and Ella není výjimkou. Stepbrother Dearest je má srdcovka, u které jsem se smála, brečela a frustrovaně nadávala, že už by si ty dvě slovíčka konečně mohli říct do očí. Zůstaň se mnou od J.Lynn je jedna z těch slaďáren, které v sobě mají krom románku i zápletku, jejíž rozuzlení sice nepřekvapí, ale ani nezklame.

Nejlepší dystopie
Tak padne náš svět je asi jedna z mála dystopickoapokalyptických knih, co jsou psané v dopisech. I když to není kniha narvaná akcí a napětím, líbila se mi. Spáleniště: Zkouška je druhým dílem Labyrintu a o proti třetímu, závěrečnému, dílu se mi líbila mnohem víc.

Nejvíc creepy knihy 

Snow White Blood Re, kniha popisující lži bratrů Grimmů. Co když Sněhurka nebyla nic jiného než-li bestie lačnící po krvi? Insanity je od stejného autora a je to další re-telling Alenky v Říši divů. Proč neudělat z Alenky vraha a šílence zavřeného v sanatoriu, no ne? 

Nejvtipnější knihy 
To je život! je satirický román plný nevšedních věcí, nad kterými rozum zůstává stát. Mechanický anděl a Willův sarkasmus také stojí za zmínku.

Nejhorší knihy 
 Přiznávám, tuhle kategorii nemám ráda, avšak i letos se objevily dvě knihy, jejichž přečtení lituji - nic mi nenabídli, ale za to dokázaly, že opravdu jen někteří autoři umí vzít ohrané a napsat dobrou knihu. Blbá sázka o fajn kluka se mi nelíbila hlavně kvůli hlavní hrdince, která byla tak umanutá až to nebylo hezké. A kluk, do kterého se mají čtenáři zamilovat... noup. Falling for the Ghost of you je divná kniha, o které ani nevím, co přesně říct. Jo, smála jsem se, hodně. Ale tím to asi tak končí.

Nejočekávanější knihy roku 2016  
   17788401 15801287
19547856 16096824

Něco mi říká, že moje peněženka nebude tolik nadšená jak já. V roce 2016 vyjde strašn moc skvělých knih, tyhle jsou však mými favority a doufám, že si je všechny nějak pořídím. Hlavně Zrcadlení♥ 
Ode mě to bude v letošním roce všechno. Děkuji za přízeň a doufám, že do nového roku vkročíte všichni správnou nohou.  

16 komentářů:

  1. Teda, Tak padne náš svět taky řadím mezi nejlepší dystopie tohohle roku. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Koukám, že se těšíme na stejné knihy a asi by tam mělo být "Nejočekávanější knihy roku 2016" a ne 2015 :D

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek :)
    TOP knihy u mě budou na dlouho,protože tento rok byl na knihy a skoro všechny něco ve mně zanechaly a zamilovaly jsme se navzájem :-D Netuším jak to budu psát,protože je to 35 knih :-D Mimochodem Eleanor a Park tam na 110% patří :D
    Každopádně Tak padne náš svět mám doma (i druhý díl) a furt jsem se k ní ještě nedokopala :/
    Mechanického anděla mám na čtečce,ale prvně jsem se pustila do Nastrojů smrti a když jsem včera najednou zhltla první díl,tak jsem byla více než nadšená.
    No a Kostičas i Labyrint mám ve čtečce taky a moc se na ně těším :)
    Přeji mnoho štěstí a zdraví do roku 2016!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Na tvé shrnutí se těším! Ráda se podívám, jaké knihy si zvolila.
      Jinak děkuji a tobě - opožděně - také! :)

      Vymazat
  4. Skvělé shrnutí! :-). Temnou horečku si asi budu muset taky pořídit :).

    OdpovědětVymazat
  5. Podľa mňa si vybrala dobré knižky. Adrian je topkový! :) Len škoda, že som zatiaľ prečítala len Upírsku akadémiu. Labyrint je podľa mňa skvelý a na Ugly Love sa neviem vytešiť :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám zatím přečtené 3 díly z Pokrevních pout, ale je to fakt suprová série! :D

      Vymazat
  6. Super článek! S Kostičasem stále váhám, děsí mě tolik dílů.. Ale vždy v knihkupectví na něj koukám a moc se mi líbí ta obálka! S názorem na knihy od J Lynn souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  7. Super knihy (aj keď s niektorými nesúhlasím =D ). Na Insanity si brúsim zuby už dlho a Eleanor sa mi suší v kindly. Čítala si od nej aj Carry on? (http://prchavemyslienky.blogspot.com/2015/12/unspoken-carry-on.html) Ja som jedna z tých prá čo Rowellovú nezbožňuje ale táto mi sadla tak by ma zaujímalo či je viac ako Fangirl (čiže nič pre mňa) alebo viac ako toto.

    OdpovědětVymazat
  8. oj, tak to vypadá, že brigáda bude třeba :D

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkný výběr. :) Já mám zkušenost s Blbou sázkou o fajn kluka a upřímně byla vážně děsná. V tomto roce se nejvíc těším na Off the page a Bellangrand.

    OdpovědětVymazat
  10. Zajímavý výběr.
    Pokud byste chtěla dát tipy i dalším, tak Vás možná zaujme: Otázka pro dnešní den - které knihy mě nejvíce oslovily? https://www.facebook.com/zivotniitinerar/photos/pcb.1692458871034443/1692458734367790/?type=3

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.