neděle 6. dubna 2014

Recenze: Fly High! - Leť výš 2!

Meru se stala předsedkyní studentské rady a vyhrála první bitvu ve válce proti partě, která terorizuje školu. Spolužáci jsou nadšení, Meru získává nové přátele a mohlo by se zdát, že teď už bude jenom líp. Jenže nečekaný polibek od nejvěrnějšího spojence Ruky všechno zkomplikuje. Její nadlidská síla je totiž najednou pryč a Meru se marně snaží pochopit emoce, které se hlásí o slovo. A aby toho nebylo málo, Ičija ji vyzve na souboj, jehož výsledek rozhodne všechno. A do toho ještě přichází na školu nový učitel, který podobná alotria nehodlá tolerovat! Stane se z něj vítaný spojenec, nebo další protivník, kterého Meru bude muset porazit, aby ze školy udělala místo, kde spolu budou všichni vycházet?
Už jsem se někdy zmiňovala, že jsem velký fanda těchto japonských komiksů, zvaných mangy? Je to delší doba, co jsem je začala číst a popravdě jsem nikdy nepočítala s tím, že si pořídím nějaká česká vydání. Mangy čtu většinou v angličtině, protože v češtině to podle mého úsudku ztrácí svůj půvab.

Fly high se žánrově řadí mezi Shōjo mangy, neboli romantický žánr mang pro náctileté dívky. Tento žánr nepatří mezi moje nejoblíbenější, ale u Fly high je tomu jinak. Líbí se mi, že autorka tady nedává až tak velký prostor lásce a zabývá se spíš dějem, který je v prvním i druhém díle stejný - Meru chce napravit všechny zlé studenty a chce, aby spolu všichni vycházeli.

I když jsem řekla, že autorka nedává moc velký prostor lásce, neznamená to, že tu romantická stránka chybí. Hlavní hrdinka Meru to má po téhle stránce těžké, protože si neuvědomuje, komu se líbí. Popravdě je velmi naivní dvanáctiletá dívka, která přepere většinu kluků na škole. Na naivní hrdinky jsem sice alergická, jenže v podání autorky se mi to líbí už proto, že kniha je nacpaná humorem - nebo alespoň já jsem se u toho hodně nasmála.

Kresba je jedna z nejdůležitějších věcí na mangách, protože špatná a nepěkná kresba může zkazit celý dojem mangy, a i když je příběh jakkoliv dobrý, bez pěkné kresby by mohla spousty lidí odradit. Fly high je jedna z nejlepších mang, co jsem kdy četla a proto není divu, že kresbu si nemůžu vynachválit.

Autorka mi přijde strašně sympatická a když čtu její sloupečky, vždycky mám na tváři ten přiblblý úsměv. Ve všech mangách, co čtu, tak sloupečky pro autory skoro vůbec nejsou a to se mi na našem překladu právě velmi líbí!

A jak zní můj celkový rozsudek nad druhým dílem mangy Fly high? Kresba je velmi dobrá, děj sice trošku plytký a pořád jde jen o jednu věc, ale protože jsem se nad mangou hodně nasmála a pobavila, moje hodnocení bude krapet vyšší. Za mě 4 hvězdičky srdíčka!

Fly high!
Leť výš! 2 
Nacumi Óči 
Zoner press
2011
Goodreads 4.11 



Moje hodnocení:
♥ ♥ ♥ ♥/♥ ♥ ♥ ♥ ♥

0 komentářů:

Okomentovat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.