čtvrtek 13. března 2014

Recenze: Erilian - Město čarodějů 1#

Město čarodějů (Erilian #1)
Město čarodějů
Erilian
Tereza Janišová
2010
Goodreads 3.56

Mocné město Erilian řídí Velká rada čarodějů a není vůbec jednoduché stát se jejím členem. Každý by jím chtěl být. Někteří i za cenu zločinu. To ale hlavní hrdinka Kiara, vyrůstající u svého poručníka lorda Tesiana, zatím netuší. Stejně tak nezná pravdu o smrti svých rodičů… 

S Kiarou se setkáváme v okamžiku, kdy vstupuje na Univerzitu magických věd jako studentka prvního ročníku. Od toho okamžiku je konec bezstarostnému dětství. Do jejího života vstupuje láska, zklamání a nečekané odhalení vlastní minulosti.

Erilian, město čarodějů – svět magie, území velké lásky, v němž dobro bojuje se zlem a místo, kde se nakonec ukáže, kdo je skutečně dobrým a kdo ne…


Ponořte se do nového světa, ve kterém je všechno možné. Chcete přeměnit jablko na hrušku nebo vázu na jablko? Není problém! V Erilianu všechno jde. Čarodějové jsou nebezpeční a kvůli místu v radě jsou schopni udělat cokoliv.

Kiara žije se svým opatrovníkem starým Tesim, její rodiče byly zavražděni před dvanácti lety a dodnes nikdo neví, kdo to udělal. Případ se rychle uzavřel a zůstal utajen, aby o tom Kiara nevěděla. Ona je inteligentní, paličatá a energetická dívka, která se dostala na Univerzitu magických věd. 

Nový fantasy svět mě do sebe vtáhnul a po dobu četby jsem se z něj nemohla dostat. Všechna dobrodružství jsem prožívala s Kiarou a hrozně jsem ji fandila. Tereza Janišová má jednodušší styl psaní, který není nijak náročný na přemýšlení a lehce se do něj dá vžít!

Obálka a ilustrace v knize jsou naprosto úžasné. Petr Vyvoral je nakreslil na jedničku a na každou kresbu jsem jako idiot koukala klidně i pět minut. Prozkoumávala jsem její detaily a představovala si tak určité scény. Na druhý díl se těším už hlavně kvůli ilustracím, které budou jistě stejně úžasné.

Myslím si, že Erilian by mohl být o něco delší a některé scény by mohly být trošku rozvinutější. Podle mě to bylo hodně uspěchané a když se objevil nějaký výraznější zvrat, za chvíli za příběh plynul stejně rychle, jako před tím.

Vtipné scénky, při kterých jsem se smála také nechyběly, a i když jich tam bylo méně, ději hodně prospěly a dodaly mu nový, svěží nádech. A co klišé? Bez toho se bohužel spousta knih neobejde a ani Erilian nebyl vyjímkou. Neříkám, že to bylo přeplněné klišé, to ne, ale sem tam se nějaké objevilo.
Tereza Janišová se narodila 30. května 1989 v krásné Praze stověžaté. Většinu svého dosavadního života strávila na Hradčanech. Petřín, Nový svět, Pražský hrad a malebně křivolaké uličky Malé Strany byla místa, kde prožila dětství. Právě magie prostředí, na jehož podobě se podepsala staletí, do značné míry ovlivnila její vnímání světa.

Čas plynul a po výtvarně zaměřeném gymnáziu nastoupila Tereza na Fakultu architektury ČVUT, kde se nyní věnuje magisterskému studiu. Psaní se ovšem věnuje od chvíle, kdy se naučila skládat slova do vět. Svou první povídku, obyčejnou tužkou, dětským písmem, v rozsahu právě jedné stránky papíru, napsala ve svých sedmi letech. Od té doby se do psaní vrhla po hlavě a své okolí zásobovala příběhy rozličných žánrů, vždy ji to však nejvíce táhlo k fantasy. Jejími spisovatelskými favority jsou například Neil Gaiman nebo Oscar Wilde

Možná dám knize až přehnaně vysoké hodnocení, ale popravdě se mi strašně líbila a přečetla jsem ji rychle. V poslední době se mi nestává tak často, že bych knihu slupla za víkend - s Erilianem jsem to však dokázala. Líbí se mi, že autorka bere její knižní sérii vážně a na jejích fb stránkách je dost fotek, které jsou speciálně nafoceny pro tuto sérii. Za mě 4 hvězdičky!
 Zdroje:
Obálka
Anotace
Obrázky

Enhanced by Zemanta

1 komentář:

  1. Univerzita magických věd .. hmm .. možná si ji přece jen někdy přečtu :DD Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.