čtvrtek 6. března 2014

RC recenze: Elyonova země - Temné hory

Největší obrázek výrobku ELYONOVA ZEMĚ – Temné hory
Temné Hory
Elyonova země
Patrick Carman 
2014 (2.vydání)
Goodreads 3.70

Všude tam, kde se oceán setkává se zemí, kde útesy jsou tajemné a skály rozeklané, leží Elyonova země plná magických tajemství.

Odhalte společně s Alexou, co se skrývá za vysokými hradbami chránícími město před zlem, které dříme v okolních Temných horách. Dokáže sama čelit prastarému prokletí, pravdě o sobě samé, a zachránit Elyonovu zemi před nebezpečím, které by ji mohlo navždycky změnit? 





Co skrývají vysoké hradby? Proč za ně nikdo nemůže a říká se, že to, co je za nimi, je nebezpečné. Ne všechno ale bývá tak, jak se na první pohled zdá být a někdy i dvanáctiletá hrdinka, zachrání svět před zlem. 

Na knížku jsem se strašně těšila a protože v poslední době ráda čtu tyhle fantasy, čekala jsem od ní něco nového. Anotace toho slibovala celkem dost a recenze, které jsem četla, knihu pouze vychvalovaly. Očekávala jsem něco podobného Narnii, ale bála jsem se, že se mi kniha o dvanáctileté hrdince líbit nebude. 

Hlavní hrdinka Alexa je mladá, dvanáctiletá dívka, která má ráda záhady. Vysoké hradby ji nikdy nenaháněly hrůzu, a proto není divu, že chtěla vědět, co se za nimi skrývá. Její nápady a chytrost ji vždy vytáhly z maléru s důvtipem. Vyjímka potvrzuje pravidlo, protože i tak mladičká hrdinka se dokáže postavit velkému zlu a statečně se snaží zachránit to, co je jí nejbližší. 

Petrick psal příběh o Elyonově zemi pro své dcerky, takže není divu, že kniha se bude víc líbit mladším čtenářům. V knize není žádný drastický zvrat, při kterém by se mi zastavilo srdce a scéna s mrtvolou, kterou Alexa najde, prohledá a potom oznámí, není také nijak děsivá. 

Ze začátku mi chvíli trvalo, než jsem se dostala do děje a trošku se to rozjelo. Ta poklidná linie příběhu mi sice nevadila, ale trochu víc akce by knize jen prospělo. Mluvící zvířata mi přišly vtipná, ale autorův nápad na celou knihu obdivuji a velmi se těším, až si přečtu druhý díl! 

Obálka je jednoduchá, pěkná a prostě kouzelná. V knize nemůže chybět ani mapa, ve které jsem se orientovala a zkoumala, kde se právě Alexa ocitá. Nejspíš jste si všimli, že mapy vždycky hrozně vychvaluji, ale pro mě je to velké plus, protože mi to pomáhá rozvíjet fantazii. 

Patrick Carman
Patrick Carman začal vyprávět příběh svým dcerkám před spaním. Hlavní postavy a místa však brzy začaly žít vlastním životem, a tak se zrodila Elyonova země. Předtím, než napsal tento svůj první román, pomáhal vytvářet stolní hry, webové stránky a výukové i hudební programy, které hrají na mnoha rozhlasových stanicích po celém světě. Žije na severozápadě Spojených států a manželkou a dvěma dcerami. 
Autorův styl je jednoduchý a čtivý, proto není divu, že jsem knihu přečetla tak rychle. Jestli si knihu chcete přečíst a rozmýšlíte se, jestli to nebude spíš pohádka pro děti, ani se do knihy nepouštějte. Autor pojal knihu jako pohádku pro menší, ale i starším, kteří dají prostor své fantazii, se bude Elyonova země zajisté líbit. Za mě 4 hvězdičky! 
Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete zakoupit zde. 

Zdroje:

8 komentářů:

  1. Elyonovu zemi jsem četla jako mladší, asi ve 12ti, a strašně moc se mi líbila :) a ty další díly... řekla bych, že se to stále zlepšuje :D taky miluju mapy! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knihu jsem si vždycky chtěla přečíst když jsem byla menší, jenže mě v té době moc knihy nebavily tak jsem si k ní nedostala. Teď jak ji zas začali vydávat nově, tak mě láká si to zas přečíst, takže mám v plánu si to brzo přečíst a uvidím jak se mi to bude líbit :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se ke knize dostaneš brzy! Je vážně skvělá!

      Vymazat
  3. myslíš, že je ještě někdo, kdo ji nečetl?:P:D

    OdpovědětVymazat
  4. Zrovna od včerejška mi kniha leží na stole jako recenzní výtisk :-) Už se na ní moc těším. Poprvé jsem ji četla před pěti lety, takže když mi bylo tak 10 let. Byla to moje první fantasy a byla jsem z ní naprosto unešená, tak jsem zvědavá, jestli to stále platí :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se ti líbit bude :D Já jí četla poprvé, a i když jsem už z dětského věku vyrostla, líbila se mi :)

      Vymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.