čtvrtek 1. listopadu 2018

PESTILENCE | The Four Horseman

Pestilence (The Four Horsemen, #1)Název: Pestilence
Série: The Four Horseman
Díl: 1
Autorka: Laura Thalassa
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: CreateSpace
Goodreads: 4.08
Anotace: 

Přišli na Zemi - Mor, Válka, Hladomor a Smrt - čtyři apokalyptičtí jezdci na jejich  koních, uhánějící až na konec světa. Čtyři jezdci s mocí zničit celé lidstvo. Přišli na Zemi... a přišli nás vyhladit. 

Když si Mor přijde pro město Sary Burnsové, jedna věc je jistá: všichni, které Sara zná a miluje, jsou předurčení zemřít. Jedině, že by dokonale-vypadající jezdec byl zastaven, což je právě to, co má Sara v úmyslu, když sestřelí jezdce z jeho koně... škoda, že Mor se nedá zabít. 

Nyní je jezdec znovu naživu a velmi naštvaný. Vzal Saru jako zajatce a chce, aby trpěla. Jenže čím déle je s ním, tím méně jistá si je Morovými pocity pro ni ... a jejími pocity pro něj. 

Sara může být stále schopná zachránit svět, ale aby to udělala, bude muset obětovat své srdce. 

Na knihu Pestilence jsem narazila díky Vendee, jejíž hodnocení bylo více než kladné. Dlouho jsem žádnou New adult knihu nečetla, a proto jsem neváhala zabrouzdat na Amazon a knihu si pořídila. Do čtení jsem se ihned vrhla a doufala, že moje očekávání budou splněna - přeci jen jsem neměla tak vysoké požadavky, hlavně jsem se u knihy chtěla odreagovat a trochu nasmát. To se autorce povedlo.  

Svět není takový, jaký býval. Po té, co se na Zemi ukázali čtyři jezdci, spadl internet, elektřina byla luxusem a lidé se obávali o své životy. Avšak jezdci zmizeli a až po nějaké době se ukázal Pestilence (mor), který byl viděn na mnoha kontinentech a nechával za sebou masa mrtvých lidí. Nakazil se každý, Pestilece nebral ohled na nikoho. Sara je mladou hasičkou a pomáhá s evakuací svého města. Rozhodla se, že se obětuje ve prospěch lidstva a dá svým lidem alespoň nějaký náskok. Pokud její plán vyjde, Pestilence zemře. 

I've now got front row seats to the end of the world. 
Sestřelit jej z koně a zapálit. Tak zněl plán. Jenže Sára nečekala, že bude prosit o slitování... cítila se vinna, i když její čin mohl zachránit lidstvo. Na vlastní oči viděla, jak Pestilence shořel - viděla, jak zemřel. Více se mýlit nemohla. Druhý den, když se probrala, spatřila Pestilence, který žil. Sice byl popálený až na kost, ale žil. Apokalyptického jezdce totiž nejde zabít. Sara čekala, že zemře, ale Pestilence se rozhodl, že bude trpět. Nechá ji žít a prosit o odpuštění. Jak on sám říká; Suffering is made for the living. 

I přes to, že se v knize mine i pár vedlejších postav, nezůstanou v příběhu dlouho. Autorka se rozhodla soustředit pouze na jednu dějovou linku - a to Sáru a Pestilence (Mor). Jejich vztah byl sice přitažený za vlasy, ale autorka si dala na čas. Nechala čtenáře lačnit po nějaké akci a snažila se, aby mezi hrdiny byla hmatatelná chemie, to se jí povedlo. Člověk a jeden z Apokalyptických jezdců, koho by to kdy napadlo, že tak kontroverzní pár může dostat čtenáře do kolen. 

"After I put Pestilence's crown on my head (moterfucking queen right here), I hook my arms under his shoulders." 
Komu bych knihu doporučila? Všem vášnivým čtenářům, kterým nevadí angličtina a chtějí se odreagovat a přitom dobře pobavil. Bad boys jsou očividně pořád v kurzu, i když co se Pestilence týká, pojem bad boy nabral nového smyslu - protože on je doopravdy záporným hrdinou. Zabijí všechno živé a v některých pasážích... it is nasty. Takže doporučuji mít silný žaludek. 

"That boy out there has seen a lot of human nature, the bulk of it ugly. He's only now seeing the beuty of it, and largely through you. Show him humanity is worthy of redemption." 
Laura Thalassa mi představila nový alternativní svět - postaven je na tom našem, ale biblická apokalypsa a konec internetu? Skvělý námět pro knihu. Pestilence byla skvělá jízda od začátku až do konce, čtení rozhodně nelituji a těším se na další díl - tentokrát s druhým apokalyptickým jezdcem, Válkou. Pestilence je mojí první knihou od Laury, ale určitě ne poslední. Ode mne si kniha odnáší pěkné 4 hvězdičky. 

4 komentáře:

  1. Já se na knihu strašně moc těším. Kdybych si minulý týden nekoupila šest knih, už bych ji měla objednanou. :D Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám. :D Ale doufám, že si Pestilence pořídíš, stojí za to!

      Vymazat
  2. Tohle zní strašně moc zajímavě - přesně jako něco, co bych si děsně moc chtěla přečíst! :-O Po tomhle se určitě poohlídnu. :-)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.