pondělí 23. listopadu 2015

Krycí jméno Verity | Řekla jsem pravdu

Krycí jméno VerityKrycí jméno Verity
Code name Verity #1 
Elizabeth Wein 
CooBoo 
Goodreads 4.10 | Databáze knih 88%

11. října 1943 se nedaleko Paříže, v okupované Francii, zřítilo britské špionážní letadlo. Jeho pilotka a pasažérka byly nejlepší přítelkyně. Jedna z dívek má naději, že přežije. Druhá hru o život prohrála dříve, než začala.
Když Verity chytne Gestapo, myslí si, že nemá žádnou šanci na přežití. Jako tajný agent chycený na nepřátelském území zažívá nejhorší noční můru jakéhokoliv špióna. Nacisté ji ale ihned nezabijí, dají jí na výběr: Buď jim odhalí svou misi, anebo ji strašlivým způsobem popraví.
A ona se rozhodne říct jim pravdu. Avšak ne takovou, jakou očekávají.

Na každém kousku papíru bojuje Verity o svůj život. Odhaluje svou minulost, vypráví, jak se skamarádila s pilotkou Maddie. Lituje svého selhání a ukazuje svou kuráž a zoufalou touhu dostat se domů. Ale budou její odhalení stačit SS? Pomohou jí její tajemství přežít?

Krycí jméno Verity vypráví trýznivý a zároveň nádherný příběh o silném přátelství, které je zkoušeno děsivým nepřítelem

Na knížku Krycí jméno Verity jsem byla velmi zvědavá. Víte, pokud čtu na nějakou knihu více jak dvě kladné recenze najednou, chci si ji přečíst. Naposledy to byla Fangirl od Rainbow Rowell, u které jsem měla velká očekávání a byla jsem po jejím dočtení lehce zklamaná. Elizabeth Wein se rozhodla pro prostředí druhé světové války, kniha mě lákala nejen tématem, ale i zajímavou obálkou. Bezmyšlenkovitě jsem se dala do čtení. 

Verity je dosti charismatická a cynická hlavní hrdina, se kterou si čtenář užije všechno v plné parádě. Její část vyprávění se mi líbila nejvíc, i když musím přiznat, že některé pasáže, například o letadlech, mě moc nebraly. Dost věcí mi nedávalo smysl, nevěděla jsem o co jde a chtěla jsem odpovědi. Autorka má příběh velmi dobře promyšlený, jelikož na konci se čtenář dozví úplně všechno, sesype se to na něj z každé strany a samotný konec ho nějakým způsobem  zasáhne. 

Kámen úrazu přišel na začátku knihy. Trošku jsem bojovala s tím, abych se začetla a ponořila do příběhu. Jak už jsem říkala, některé pasáže mě extra nebavily, ale naštěstí jsem se zhruba v polovině knihy konečně začetla a vychutnala si příběh v plné parádě. Jen mě mrzí, že jsem se do příběhu nedostala hned.

Druhá část, o trochu kratší než ta první, je věnována Madie, Veritině kamarádce. U některých knih mám pocit, jako kdyby hlavní hrdinky doopravdy existovali, jak jsou reálně zpracované. To je další plus pro knihu. I když autorka na konci knihy v jejím hlášení zmiňuje, že se jedná o fikci, pouhý výplod její fantazie, libí se mi, jak moc dobře má celou zápletku propracovanou. Dost mě překvapil fakt, že autorka je pilotkou a knihu napsala na podnět toho, co jí zajímalo; jaké by byla její uplatnění za druhé světové války.


Najít nejlepšího přítele je jako zamilovat se. 
str. 65 

Pokud máte rádi knihy z válečného prostředí a líbila se Vám například kniha V šedých tónech, rozhodně si Krycí jméno Verity dejte do svého to-read listu. Nechci říkat, jak je to skvělá kniha a že se Vám bude zaručeně líbit, obrázek si o ní musíte udělat sami, ale její koupí rozhodně neprohloupíte. Co Vám kniha nabídne? Velmi pěkně propracovanou zápletku, vtipné hlášky a přátelství až za hrob.

Přátelství je opravdu silná věc, pokud jde tedy o to pravé, nefalšované přátelství, které si mezi sebou vypěstovala Verity a Maddie. Po dlouhé době jsem četla knihu, ve které se neobjevil žádný milostný trojúhelník, žádná láska až za hrob a dokonce ani lechtivé scény, jenž mě donutí červenat se. Přátelství je také druh lásky, Maddie a Verity jsou ukázkovým případem, jak by se měli přátelé chovat. Čestně, nelhat si, pomáhat jeden druhému a být upřímní.

Naše verze obálky je jedna z nejpovedenějších, i když musím uznat, že každá obálka má jistou spojitost s dějem. Například čtvrtá je moc pěkná, svázané ruce znázorňujíc nepřekonatelné přátelství. Pokud bych měla vybrat jednu, která se mi líbí nejvíce, zvolila bych třetí, šedou obálku. Je jednoduchá a naprosto okouzlující.
Krycí jméno Verity Code Name Verity (Code Name Verity, #1) Code Name Verity (Code Name Verity, #1) Code Name Verity (Code Name Verity, #1)
Kodnamn Verity Code Name Verity (Code Name Verity, #1) Code Name Verity (Code Name Verity, #1)


Sečteno a podtrženo; Krycí jméno Verity je zajímavá knihy o silném přátelství a léčkách, které na dvě přítelkyně nachytala druhá světová válka. Ze začátku jsem měla problém se do knihy ponořit a vžít se do příběhu, ale naštěstí se to v polovině knihy zlepšilo. Konec mě, slušně řečeno, posadil na zadek, doopravdy jsem nic takového nečekala. Kniha má velký potenciál, mně však přišla lehce průměrná, a od toho se odvíjí i mé hodnocení - 3 hvězdičky. 

Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji Albatrosmedia.cz
Knihu zakoupíte zde

3 komentáře:

  1. Konečně nějaká recenze, která jenom nechválí. Na ten konec se těším ze všeho nejvíc a kvůli němu zvažuju, že se do knihy v blízké době pustím. Sice nadávám na ty ohranné mnohoúhelníky, ale poslední dobou zjišťuju, že bez trošky lásky to není ono. Fangirl ani V šedých tónech jsem zatím nečetla, takže asi tak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažila jsem se být objektivní :) Jsem zvědavá, co na knihu rekneš ty.

      Vymazat
  2. Krycí jméno Verity jsem měla v plánu si koupit. Bohužel dávám jiným knihám šanci. Ale musím říct, že tato recenze mě konečně dotáhla k tomu, abych si jí konečně už koupila ! :)
    Jinak moc pěkně napsáno :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.