sobota 10. října 2015

Talon | Společenstvo draků - Zkouška věrnosti

Společenstvo draků – Zkouška věrnosti (Talon, #1)Společenstvo draků - Zkouška věrnosti 
Talon
Julie Kagawa
Fragment
Goodreads 3.78 | Databáze knih 72%

Před dávnými lety byli draci na pokraji vyhynutí. Legendární drakobijci z Řádu sv. Jiří je téměř vyhubili. Ti, kteří přežili, se skrývali v lidské podobě. Jejich počet pomalu rostl a moc sílila. Uběhla staletí a draci se připravují na okamžik, kdy lidem ukážou, kdo je skutečným pánem světa...

Sledovat, začlenit se, splynout.

Přesně to má za úkol dračí dívka Ember. Má za sebou základní výcvik a dokáže na sebe vzít lidskou podobu. Její budoucnost je předem naplánovaná: má poslouchat, nevyčnívat z řady a slepě plnit rozkazy. To vše pod taktovkou supertajné a nesmlouvavé dračí organizace s názvem Talon.

Talon je organizací pro draky. Žijí mezi lidmi, ale jsou vycvičeni k tomu, aby splynuli s davem. Nikdy nevíte, zda-li Vaším sousedem není právě drak. Jsou výbušní, jenže dost opatrní a zrádce nestrpí. Ti, kdo zjistili, co je vlastně Talon zač a nechtěli se mu podřídit jsou už dávno mrtvi nebo ještě pořád na útěku. Na venek organizace, která chce ochránit draky. Ale pod pokličkou chtějí ovládnout svět. 

Ember neměla nikdy ráda pravidla. Seď poslušně. Poslouchej. Udělej tohle, to nesmíš. Má toho už po krk. Drží se kvůli svému bratrovi. Draci normálně nemívají sourozence, Ember byla však ve stejné snůšce jako Dante a navenek jsou si hodně podobni. Až na to, že Dante se umí podřídit a to samé chce i po jeho sestře. 

Konečně opustili zatuchlé místnosti, ve kterých vyrůstali a můžou si užívat. Tedy ne doslova. Musí splynout s davem, odkoukat jejich chování a zařadit se mezi ně. Tak, aby je nikdo nepoznal. Záhadný cizinec na motorce se zjeví z čista jasna, ale Ember je hned jasné, že je to drak. Přesněji přeběhlík. Dante ho nahlásí, a proto musejí s výcvikem začít dřív, než bylo naplánováno. 


Obrátila jsem oči ke stropu. Ten "zatracený spěch" znamenal, že jsem skoro neměla čas jenom pro sebe. Chtěli, abych seděla, poslouchala, učila se, byla zticha, když se mi chtělo utíkat, křičet, skákat, létat. Můj život se skládal ze samých pravidel: tohle nemůžeš, tohle nedělej, dostav se v tuhle dobu, plň instrukce, a to naprosto přesně. 
str. 11

Garret patří k nejmladším, ale za to nejlepším drakobijcům z řádu Sv. Jiří. Je zvyklí útočit na draky a zabíjet je. Nejsou to lidi. Jsou to zrůdy. Už po staletí bojuje tento řád proti nim. Drží je dál od světa. I když vlastně netuší, kolik jich na světě pobíhá. Tristan a Garret jsou vysláni do civilu. Najít a zneškodnit mládě draka. 

Možní kniha zní jako jedno velké klišé - také jsem si to ze začátku myslela - ale věřte mi, že Vás mnoho věcí příjemně překvapí. Knihu bych maličko přirovnala k sérii Drakie, mají podobnou zápletku, postavy si však podobné nejsou. A romantický trojúhelník mi kupodivu nevadil tolik, jako jsem si myslela, že bude. 

Julie Kagawa je pro mě už známou autorkou, její knihy Železný král a Železná dcera jsem naprosto milovala, to byl také hlavní důvod, proč jsem si Talon chtěla přečíst. Knihu s draky, klišé milostným trojúhelníkem a trochu očekávajícím koncem bych nazvala unputdownable. Během jednoho dne jsem ji totiž měla přečtenou a chtěla druhý díl. 


Ale zřejmě jsem se ze své první zkušenosti z kocovinou ještě na sto procent nedostal, protože jsem si byl skoro jistý, že Ember zrovna něco řekla o střílení zombíků. 
str. 138

Společenstvo draků - Zkouška věrnosti je povedená kniha s lehkým spádem a akcí. Hlavní hrdinku Ember si nejde neoblíbit. Už díky tomu, jak se jí hnusí pravidla a nemá ráda, když ji někdo bere svobodu. Ode mě kniha dostává krásné 4 hvězdičky!
!Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji nakladatelství Fragment. Knihu si můžete zakoupit zde


2 komentáře:

  1. To mně se teda Železný král vůbec nelíbil, ale Talon jsem si opravdu oblíbila. I Drakii jsem měla rád, takže to bylo víceméně jasné :D

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.