středa 7. října 2015

Nejkrásnější | Příběh zlé, sebestředné a ničivé královny

Nejkrásnější (Měsíční kroniky, #3.5)Nejkrásnější 
(Příběh Levany)
Měsíční kroniky 3.5
Marissa Meyer 
Egmont
Goodreads 4.04 | Databáze knih 85%

Čiré zlo má své jméno, skrývá se za maskou klamu a používá “osobní romantické kouzlo”, aby získalo moc nad ostatními. Ale kdo je doopravdy královna Levana? Dlouho předtím, než jí cestu zkřížily Cinder, Scarlet a Cress v Měsíčních kronikách, žila Levana úplně jiný příběh – příběh, který nebyl nikdy vyprávěn… až dosud.

Marissa Meyerová, autorka ságy Měsíční kroniky, odhaluje v knize Nejkrásnější ze všech život své magnetizující záporné hrdinky, nezapomenutelný příběh o lásce a válce, zradě a smrti.


Levana se objevila už v prvním díle Měsíčních kronik. Sehrála roli zlé královny toužící po moci. Jakožto měsíčňanka je půvabná a dokáže leckoho okouzlit. Všechno je však pouhá iluze. Svou totožnost skrývá pod maskou, dokáže měnit podoby, nikdy však nezvolí její pravou podstatu. Dokáže Nejkrásnější obměkčit srdce čtenáře a dokázat lidem, že není takovou stvůrou, za jakou jí mnohdy ostatní nenávidí? Obálka nejkrásnější je opravdu povedená a musím uznat, že se na ní grafici museli pěkně vyřádit. Oproti originální má v sobě onu podstatu celé knihy. Zrcadlo, jenž nedokáže lhát a Levana zahalená v červeném šátku, jejíž obličej se skrývá pod rouškou noci.

Na knihu jsem měla před čtením lehkou averzi. Nechtěla jsem mít Levanu ráda a za žádnou cenu jsem nechtěla připustit, že by mohla být hodná. Hodně mých očekávání se splnilo. Už od malička měla všechno, co chtěla - tedy skoro. Její nešťastná láska je sice politováníhodná, ale pokud budete číst dál, uvidíte, jak skvěle umí manipulovat s city. Channary, Levanina starší sestra a matka ztracené princezny Selen byla v mnoha ohledech ještě horší. Nezajímala jí ekonomika a politické vztahy k Zemi. Raději nakupovala. Své švadleně nechala useknout nohy, aby nemohla nikam chodit a mohla jenom šít. Zní to strašně? Svým způsobem ano, jenže na druhou stranu to, co se z Levany vyklubalo bylo ještě horší. 

Klišé. Nenávidím zápornou postavu. Víte, u jiných knih to tak nemám vždy, akorát jsem z Levany byla dost rozčarovaná. Její myšlenkové pochody mě dostávaly a já občas nevěděla, co si o tom mám myslet. Skrývá se před všemi. Svojí pravou podobu nenávidí. Má k tomu důvod. Mohla bych ji litovat za to, čím si musela projít. Možná právě to ji vedlo k těmto činům. Sečteno a podtrženo, jsem ráda, že jsem si knížku přečetla. Mám na Levanu maličko jiný pohled. Vím, čím si prošla. Obálka a celý design je velmi povedený a na Winter se strašně těším. Marrisa Meyer je skvělá autorka re-tellingů a Nejkrásnější se jí také povedla.

3 komentáře:

  1. Ach bože, už abych si Měsíční kroniky přečetla! Moc se na ně těším! :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu jsem si chtěla přečíst, neuvěřitelně mě zaujala, bohužel v knihkupectví jí neměli, takže si s ní budu muset chvíli počkat.

    Ethane, http://cz-wonderland.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, ale přečti si ji :) Jsem zvědavá, jak se ti bude líbit!

      Vymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.