pondělí 5. října 2015

Galgad | Příběh strážce země

Galgad
Příběh strážce země
Ergall 
Goodreads 3.88 | Databáze knih 84%

V dávných dobách, v dolině v prastarém lese obehnanými horami, se probudí nejmocnější strážce Gathary. Není to náhoda. Na svět přišli ti noví, odlišují se od ostatních, narušují snad křehkou rovnováhu?

Navíc se schyluje k válce mezi lidmi, nadvláda zdvojeného kříže rozpíná ruce. Galgad pátrá po pravdě. Nenalézá však vlky ani ostatní.


Nechte se okouzlit poutavým příběhem, nechte se uchvátit prastarými lesy, v nichž tečou čisté řeky. Budete mít pocit, jako byste sami chodili těmi místy, potkávali tvory z prastaré říše. Obdivujte hrdiny i obyčejné lidi, kteří se snaží bojovat s nepřízní osudu. Odhalte kruté pravdy našich činů.


Katerina Pimenidu | via TumblrNa knížku jsem se těšila jako malé dítě. Konečně se mi dostala pod ruku nějaká česká fantasy. Kámen úrazu však nastal, jakmile jsem začala číst. Prvních 30 stran jsem překousala za pár dní, měla jsem problém se do příběhu vžít a užívat si ho. Naštěstí jsem se asi ve třetině knihy probrala a tuhle jednohubku schlamstla za jeden den. 

Tajemný, napínavý, hezky napsaný - těmito třemi slovy bych shrnula celou podstatu knížky. Autor hezky vykreslil krajinu a zem, v níž žijí lidí nepoznamenaní moderní technologií. Už v dávných dobách lidé ničili stromy, zabíjeli se navzájem, využívali zvířata. Lesní ochránce se po probuzení nestačí divit, co všechno se změnilo. 

Na knize se mi nejvíc líbila originalita příběhu. Pokud čekáte knihu přes kopírák, budete se velmi divit, co Vám kniha nakonec nabídne. Popis a vykreslení přírody zajistí, že se do příběhu vžijete a budete si připadat, jako kdyby jste s hrdiny procházeli každým koutem lesa. 

Galgad není zvyklí na lidskou společnost, proto byl ze začátku trochu vykolejený, jak to mezi nimi vlastně funguje. Rozumí zvířatům, často s nimi rozpráví a snaží se pomáhat nejen jim, ale i přírodě. Od lidí se neliší příliš, ale už na první pohled by byla každému jasné, že je jiný. Vyčnívá nejen svým zevnějškem, ale i tajnůstkářstvím. 

UntitledAutorovi musím nechat smysl pro podivná jména. Zní to možná zvláštně, ale v některých případech jsem měla problém zapamatovat si jména hrdinů. V nejlepším případě jsem je komolila. Věděla jsem, že hlavní linkou byl zejména Galgad, ale nemohla jsem si pomoci a oblíbila si i ostatní postavi, u kterých mě mrzí, že neměli tolik prostoru. 

Pokud přemýšlíte, zda-li do knihy zainvestovat či ne, dejte jí šanci. Její poselství o soužití člověka s přírodou je v dnešní době horkým tématem a všichni bychom se nad tím měli zamyslet. Konec knihy ve mne vyvolal rozporuplné pocity, ale knihu Galgad hodnotím kladně a jsem velmi zvědavá, jestli se dočkáme pokračování.
!Za poskytnutí knihy na recenzi mnohokrát děkuji samotnému autorovi! 
Knihu si můžete zakoupit zde

6 komentářů:

  1. Ja som si tiež veľmi nevedela zapamätať mená, názvy, rody, mestá a pod. 8D ale tie hl. som ku po polke knihy už ovládala. No smrť podaktorých ma vôbec nezarmútila, dôležitosť som pripisovala vnímaniu ochrany prírody, zvierat a Galgadove myšlienky 8) Mne sa kniha veľmi páčila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se zapamatováním některých jmen a názvů jsem problém měla nejen já :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze. :) Taky jsem ji nedávno měla na recenzi a musím říct, že s tebou v mnohém souhlasím. Náměť je to rozhodně zajímavý, ale četlo se mi to tak těžkopádně a na to, jaká to byla knížečka, jsem to četla docela dlouho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) S tou délkou čtení souhlasím... trvalo dlouho než jsem se prokousala do té třetiny :D

      Vymazat
  3. O této knize jsem hodně slyšela (samou chválu). A navíc tématem mě velmi zaujala, asi si ji brzy přečtu :).

    Krásná recenze! :).

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.