neděle 9. února 2014

The Avery Shaw Experiment | Kelly Oram

The Avery Shaw ExperimentThe Avery Shaw Experiment
Kelly Oram
e-book
2013
Goodreads 4.11

Když Avery Shaw zlomil srdce její nejlepší kamarád, rozhodla se s tím vypořádat jediným způsobem, jaký zná – vědecky.

Blíží se vědecký veletrh a Avery chce použít její zlomené srdce jako téma experimentu. Chystá se najít lék. Přinutila se projít sedmi fázemi smutku prostřednictvím řady sociálních testů, Avery věří, že se dostane přes Aidena Kennedyho a bude schopná znovu milovat. Jenže experimenty se dělají ve dvojicích a její partner (ex-partner!) je ten, co jí zlomil srdce.

Avery najde řešení s pomocí Graysona, staršího bratra Aidena. Pohledný sukničkář, který býval dobrým hráčem basketbalu, dokud nepromeškal až moc hodin fyziky. Avšak když pomůže Avery s projektem, dostane od učitele potřebné kredity, aby mohl znovu hrát. Ne všechno půjde podle plánu, protože Grayson vlastní teorii: Avery nemá zapotřebí truchlit. Ona potřebu žít. A všem je obecně známo, že Grayson ví, jak žít naplno.

Od Kelly jsem četla již V is for Virgin a hrozně jsem se u knihy nasmála. Anotace The Avery Shaw experiment zněla zajímavě, ale nečekala jsem, že by se mi kniha mohla líbit ještě víc, než jsem očekávala. 

Avery a Aiden jsou nejlepšími kamarády už od narození. Oba se narodili ve stejný den a už v porodnici se jejich matky seznámili. Pro Avery byl život bez Aidena beznadějný, protože on byl jediná jistota, kterou v životě měla. Jenže je do něj zamilovaná a bojí se jeho reakce. Sama dobře ví, že by pro ni byl dokonalým partnerem po celý zbytek života.

"You think I am gross?" Grayson asked.
"Yes, I do. You are so horny it's unhealthy. You burb in my face every time you eat onions, and you don't bother to leave the room before you fart. This afternoon you dripped your sweat on me. On purpose!"
To by se však muselo její vyznání povést. Pro Aidena nikdy nebyla víc než nejlepší kamarádka a když ji poslal k vodě, úplně ji to zničilo. Byla smutná, utápěla se v depresích a pořád na něj myslela. Když jednou utíkala, omylem vběhla do sprchy, ve které byl Grayson - starší bratr Aidena. Bez přemýšlení vběhla nahému Graysonovi do náruče a tím to všechno začalo. 

Garyson je pro Avery jako starší bratr. Nikdy k němu necítila nic víc a nemluvila s ním, když nemusela. Dělal jí naschváli a choval se jako rozmazlený spratek, ale jeho pohled na Avery se změnil hned, jak ji držel ve své náruči. Grayson si myslí, že by se Avery neměla utápět v depresích a měla by žít naplno a on je schopný udělat co je v jeho silách, aby jí pomohl zapomenout. 

"He's my best friend, and I love him, but I'm not in love with him." 
Young aduld contemporary mě baví číst a ráda si vychutnávám kapitoly z pohledu klučičích rolí. Pro Kelly Oram tohle byla první kniha, co napsala z pohledu dvouch různých osob a podle mě se jí to povedlo. Graysona jsem si oblíbila už nazačátku, kdy dělal Avery naschváli a choval se k ní jako k malé holce. 

I když se mi kniha líbila, hlavní hrdinku jsem si moc neoblíbila. Chápu, že je pořád zamilovaná do Aidena, ale nemusela by být pořád tak protivná na Graysona a všechny okolo. Její chování bylo do půlky knihy pochopitelné, ale potom mi začala pít krev. Stručně řečeno: Avery mi lezla na nervy. 

Kelly Oram psala už od té doby, co byla dítě. Doteď má zápisník, ve kterém jsou její starší díla, která jsou prý tak špatná, až se musí smát. Její první dokončená novela byla o její tehdejší nejoblíbenější hudební skupině The Backstreet Boys.Od té doby napsala spousty fan fiction o oblíbených skupinách, seriálech a filmech. 

Kelly nikdy neplánovala stát se autorkou, ale když šla na mateřkou se svým synem, měla více času na psaní a po dokončení knihy ji přátelé a rodina říkali, ať knížku vydá. To se povedlo a  dokonce byla její kniha The Avery Shaw experiment mezi 20.nejlepšími romantickými knihami pro teenagery na Amozonu a V is for Virgin byla Whitney Award Finalist.Kelly žije ve Phoenixu, Arizoně s manželem a čtyřmi dětmi. 

Kelly Oram píše vtipně, stručně a umí si s příběhem pohrát. The Avery Shaw experiment může nabídnout víc než jen obyčejnou YA knihu. Líbí se mi, jak je příběh zpracovaný a love story se točí spíš okolo vědy než večírků a zábav. The Avery Shaw Experiment si ode mne odnáší zasloužené 4 hvězdičky!  
Děkuji samotné autorce za poskytnutí knihy na recenzi. 

5 komentářů:

  1. V is for Virgin bych si chtěla moc přečíst. Tahle knížka by se mi ale taky mohla líbit. :) Nevíš jestli náhodou nevyjde u nás?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli vyjde u nás? Těžko říct, ale zatím se to nejspíš neplánuje :/

      Vymazat
  2. Tahle kniha už mě zaujala dřív svou obálkou. :) A teď (po tvé skvělé recenzi) bych si knihu opravdu ráda přečetla! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oh, děkuji :) Přečti si ji! Je super a hlavně je vtipná :D

      Vymazat
  3. Young adult contemporary moc nečtu, protože jsem na to trochu stará, ale na tohle si mě slušně nalákala:) Navíc jsem koukala, že je to poměrně útlá kniha, takže je ideální pro takovou línou kůži jako jsem já:)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.