úterý 21. ledna 2014

RC recenze: Poselství jednorožců - Záchrana Lilandgarie

Největší obrázek výrobku Poselství jednorožců – Záchrana LilandgarieNázev: Záchrana Lilandgarie
Série: Poselství Jednorožců
Díl: 3#
Autorka: Michaela Burdová
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2009
Počet stran: 392
Anotace: Vydejte se za dobrodružstvím do Lilandgarie, země posvátných jednorožců! Boj o záchranu Lilandgarie vrcholí! Elfí družina cestuje Tmavým lesem ke Stříbrnému jezeru, kde se má setkat s Aranis a Veraginem, který konečně svým přátelům odhalil své tajemství.
Královna Kasandra na hradě Santiel čelí novým hrozbám. Válka je sice zažehnána, ale zdaleka není vyhráno. 
Podaří se království zachránit a nastolit opět rovnováhu světa?





Aranis už konečně dospěla. Tohle bylo to první, co mě po dočtení knihy napadlo. V prvním díle a vlastně i v tom druhém se někdy chovala dětinsky. Aranis rozhodně není jedna z těch hrdinek, které jsou mi sympatické od začátku do konce. Veragin je pořád stejně po uši zamilovaný do Aranis a jeho tajemství vyplulo na povrch. Myslela jsem si, že to bude tajemství, které mi vyrazí dech, ale to bohužel nebylo. 

Z celé série se mi nejvíc líbil první díl. Bylo to milé uvítání v Lilandgarii a celkově v novém světě. Seznamovala jsem se s postavami a začínala si dělat obrázek o knize. Ve třetím díle jsem se konečně dočkala větší akce a napětí. Míša své příběhy umí dobře utnout a ve třetím díle se jí povedlo na jedničku. Někdo jí za ten konec může nenávidět, ale je fajn, přečíst si pro změnu smutnější konec

"Nebudu se tady hádat se špinavým, chlupatým, obtloustlým..." řekl Falien
"Já nejsem tlustej!" ohradil se Snížek dotčeně. 
"Jestli ty nejsi tlustej, tak já jsem horský troll," na to Falien. 
"V tom případě by sis měl co nejdříve pořídit kyj," pohotově dodal Snížek. 

Od třetího dílu jsem čekala možná moc, i když jsem věděla jak to skončí. Celou sérii bych popsala jako pohádku pro mladší, ale nesmím opomenout to, že já jsem si Lilandgarii zamilovala. Míša má bohatou slovní zásobu a pasáže, kde popisovala krajinu jsem měla nejraději. 

Záporná postava nesmí chybět v žádné knize a nebylo tomu jinak u Poselství jednorožců. Velký zlý čaroděj, který chce ovládnout Lilandgarii a jeho sluhové nejsou jen lidé. Zápletka celé knižní série nebyla nijak originální, dobro bojující proti zlu a hádejte kdo vyhraje.

Jednorožci mě nikdy příliš nelákaly. Jsou to bytosti dobra, stejně tak jako elfové, kteří dokonce nejedí ani maso, protože to maso bylo dřív součástí živého tvora. Míša měla děj propracovaný a je vidět, že k nadpřirozeným bytostem má blízko

Kladné věci převažují ty záporné, ale třetí díl nemohu popsat jako nejlepší. Líbí se mi autorčin styl psaní, ale v některých pasážích se toho dělo moc a v některých se prozměnu nedělo nic. Tahle knížka má prostě až moc ale. Po všech třech dílech jsem si uvědomila, že láska mezi Aranis a Veraginem mě nijak neuchvátila. Někdy mě dokonce štvala. 

Sečteno a podtrženo. Rozhodla jsem se, že knize dám nižší hodnocení než předchozím dílům. Třetí díl na mě neudělal takový dojem. Sérii Poselství jednorožců jsem si stejně oblíbila a mou nejoblíbenější postavou je Snížek. Také bych takovou mluvící kočku s rohem brala domů! Za mě 3,5 hvězdičky. 

                                 

Michaela Burdová se narodila v roce 1989 v Příbrami a vyrůstala v malé vesničce u Sedlčan. Miluje rekreační potápění a zvířata, ráda čte, a to především fantasy literaturu. Ke psaní ji přivedl její velký koníček kreslení. Jejím literárním debutem se stala v roce 2008 fantasy trilogie Poselství jednorožců, první díl začala psát už v šestnácti letech. Třetí díl Záchrana Lilandgarie se umístil na 3. místě v ceně dětí ankety SUK za rok 2009. S celou trilogií se potom umístila mezi dvaceti nominovanými knihami na Zlatou knihu 2010 a také mezi dvaceti nominovanými autory. Trilogie Poselství jednorožců prorazila i do zahraničí a koncem roku 2010 vyšla v srbském nakladatelství Evro Giunti.



Za poskytnutí RC děkuji nakladatelství Fragment. 

Knihu si můžete zakoupit zde. 


3 komentáře:

  1. Před několika lety jsem četla první díl a vím, že se mi nezdál špatný :) Skvělá recenze :D

    PS: Tagla jsem tě v tagu: http://blackwhite-diaries.blogspot.cz/2014/01/goodreads-tag.html ;)

    OdpovědětVymazat
  2. já jsem si ten třetí díl pujčila z knihovny a nelíbil se mi ale nečetla jsem ještě první a druhý tak si ho také pujčim.Hezká recenze

    OdpovědětVymazat
  3. Pravda, že kdyby tam nebyl Maxarel, ani bych to nedočetla, jak nudné by to bylo. Povedená recenze.

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.