středa 16. ledna 2019

KING | Jane Doe a majetnický zločinec



King, zuřivý, vášnivý, odhodlaný. Vyrůstal v nelítostném světě a vždy žil na hraně zákona. Dnes je umělecký tatér, ale také kariérní kriminálník a drsný alfa samec, který byl právě propuštěn z vězení. Doe. Naprostý protiklad. Její vlastní minulost je záhadou. Poté, co se probudí v popelnici celá potřísněná krví, není schopna vybavit si jedinou vzpomínku na to, kým je a odkud pochází. 

"Novinka od nakladatelství Ocelot, román roku, který si nesmíte nechat ujít," ze všech stran se na mě valila upozornění, že kniha z pera T. M. Frazier míří do Čech. Byla jsem zvědavá, i když podobné knihy nevyhledávám tak často, většinou se jedná o oddechové čtení, u kterého se skvěle pobavím. Když se mi kniha dostala do rukou, byla jsem nadšená, design celé obálky je naprosto skvostný a mnohokrát lepší nežli originál. Kámen úrazu však přišel po první kapitole, kdy jsem zaváhla nad tím, jestli knihu vůbec dočtu. 

Brantley King byl právě propuštěn z basy a jeho kámoš mu uspořádal uvítací párty, jenže King už si je neužívá na tolik, jako před tím. Něco tomu chybí. S Preppym se seznámil v útlém věku a od té doby spolu podnikají v různých - většinu času ilegálních - věcech. Doe, dívka, jež ztratila minulost. Vlastně se ani Doe nejmenuje, ale když ji našla Nikki, bylo zázrakem, že ještě žila. S Kingem se seznámila na jeho uvítací oslavě, na kterou přišla kvůli jedinému účelu: najít si motorkáře, který by ji uchránil než vymyslí, co dál. Jeden z chlapů, Bear, chtěl aby potěšila Kinga, jenž se zašil v pokoji. Bohužel ten s Doe nic míc nechtěl. A pak se to zvrtlo. Všechno. Nikki Kinga okradla o šest táců, postřelila Doe, utekla a z Doe se stal Kingův majetek.

Protože já se totiž právě chystám prodat své tělo. A ten zbytek duše, co mi ješě zůstal.  
Nikki našli mrtvou, bez peněz. King trval na tom, že Doe zůstane jeho majetkem, dokud ho to nepřestane bavit, nakonec ji pustil. Jenže ne na dlouho. Doe neměla kam jít a naletěla jednomu z mnoha podivínů, King ji zachránil. Nárokoval si ji jako jeho majetek. Byla jeho a neměla na výběr. Jenže Doe chtěla svobodu, i když neměla nic. Neměla vzpomínky, přátele, peníze, střechu nad hlavou, ale stále chtěla být volná. S Kingem neprožili lásku na první pohled... a i přes to se nakonec sblížili natolik, že King odhalil Doe svojí minulost. Proč byl ve vězení a kdo je Max. 

Doe byla typickou hlavní hrdinkou. Zranitelná, naivní a tvrdohlavá. Její charakter se během knihy nijak nevyvinul, a proto jsem zvědavá na další díl, jenž rozhodně přinese mnoho nových překvapení a ztracenou minulost. King neměl v mládí štěstí, s kamarády se rozhodl podnikat, prodával trávu a byl velmi opatrný.. i tak nakonec skončil ve vězení na tři roky. Popsala bych jej jako majetnického, výbušného a vychytralého, přeci jen mě na konci zaskočil a nemile překvapil. Hlavní postavy jsem si nezamilovalo, jejich chemie mě sice neoslnila, ale i tak si další díl ráda přečtu. Autorka ví, jak na čtenáře... takový cliffhanger jsem u Kinga doopravdy nečekala.

Líbilo se mi, jak na mě leží.
Jak se mě dotýká. Jak po mně touží
Ne. Nestačí říci, že by se mi to líbilo.
Šíleně jsem po tom toužila.
Zbožňovala jsem spaní vedle jeho těla.
Zbožňovala jsem cítit se vedle něj tak malá. 
Tracey Marie Frazier je jednou z nejprodávanějších autorek v USA a její knihy byly přeloženy do mnoha jazyků a vydány po celém světě. Autorka si užívá psaní románů s odvrácenou stranou, románů s antihrdiny a odvážnými hrdinkami. Žije na Floridě se svým manželem a dcerou, když zrovna nepíše, tak se věnuje svým čtenářům, poslouchá country a cestuje. 

Drsné, temné a "raw", tak bych knihu popsala. Autorka se s ničím nepáře, své postavy nechala trpět a jejich život nebyl procházkou růžovým sadem. T. M. Frazier má zvláštní a dosti specifický styl psaní, takže se připravte i na pěknou dávku vulgarismů. Kvůli nim jsem po prologu a prví kapitole byla šokována a knihu na dlouhou dobu odložila. V tomto ohledu vyhrála zvědavost. Vždyť je kniha tak oblíbená a dobře hodnocená. Třeba se to zlepší. A věřte, že se to zlepšilo. Nebo jsem si na to zvykla a konečně se do knihy začetla. (Dalším rušivým elementem, jenž mi při čtení vadil, je formátování. Na tom by mělo nakladatelství Ocelot zapracovat.)

Nezdálo se mi o něm; v tom měl pravdu.
Protože King nebyl sen.
King byl noční můra. 
100 lidí, 100 chutí - přesně k téhle knize se to hodí. King je velmi dobře hodnocenou knihou, ale vždy se najde někdo, komu se nelíbí. Pokud máte rádi romantické knihy, jež jsou temné, drsné a dost přitažené za vlasy, tak si Kinga přečtěte, třeba se Vám bude líbit. A mít Kinga v poličce je potěšením pro oči, protože jak už jsem se zmínila v druhém odstavci, obálka je naprosto dokonalá. 

Sečteno a podtrženo: King není mým šálkem kávy. Neříkám, že jsem knihou byla naprosto zklamána a vůbec se mi nelíbila, to vůbec ne, jen mě neoslnila. Mnoho lidí hodnotí Kinga kladně, zamilovali se do příběhu a byli unešení hlavními hrdiny. Já knize dávám 3 hvězdičky. Další díl s názvem Tyran zůstává v mém hledáčku a já jsem zvědavá, co si pro nás T. M. Frazier připravila. 

Román King jsem dostala na recenzi od internetového knihkupectví Megaknihy. cz, kterému velmi děkuji za spolupráci. 
Prvotinu z nakladatelství Ocelot si můžete zakoupit zde


7 komentářů:

  1. Taky jsem četla, no četla jsem i surovější věci, tak mě to nijak nezaskočilo, za mě povedené dílo.

    OdpovědětVymazat
  2. Já se naopak nemohu dočkat pokračování. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze :) Na knihu se chystám, a jsem na ni docela zvědavá. Slyšela jsem dobré i špatné názory, tak kdo ví, jak na mě zapůsobí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Jsem zvědavá, zda-li se ti bude kniha líbit!

      Vymazat
  4. Tuhle knížku si chci přečíst!

    OdpovědětVymazat
  5. Knížka naprosto úžasná. Prosím nevíte kdy bude v prodeji Druhý díl tyran v českém jazyce?

    OdpovědětVymazat
  6. Psala jsem na ocelot s žádná odezva, na megaknihach nemají žádnou informaci o dalším díle. Tak uvidime .

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.