neděle 14. února 2016

Proroctví | Být polobohem není zase tak super, jak to může znít...

 


 Šestnáctiletá Helen Hamiltonová si odmalička bolestně uvědomuje, jak moc se liší od svých vrstevníků – nejen nezvyklou výškou, ale i schopnostmi. Umí například superrychle běhat a má nadlidskou sílu. Zároveň se bojí, že tyhle její „abnormality“ značí, že je nějaká zrůda, a tak se snaží co nejvíc splynout s davem, nevyčnívat. Což je minimálně při její výšce opravdu těžké. Pak ale na americký ostrůvek, kde žije, zavítá početná rodina Délosových a obvykle mírná a klidná Helen přecitlivěle reaguje na jakoukoli zmínku o nich, přestože je vůbec nezná. Její okolí, táta, nejlepší kamarádi Claire a Matt, ji nepoznávají a nechápou, co se děje. Jenže rodina Délosových Helen nepřinese jenom neklid, ale taky jí pomůže zjistit, co je vlastně zač. Že není žádné monstrum, ale stejně jako atraktivní, výjimečně chytří a sportovně nadaní Délosovi pochází z linie potomků řeckých polobohů…

Četla jsem mnoho rozporuplných recenzí na knihu a popravdě jsem byla zvědavá, jak se bude příběh líbit mně. Percy Jackson, přesně toto jméno se mi vybaví, když někdo řekne polobůh, ale s touto sérií bych Percyho doopravdy nespojovala. Líbí se mi, jak autorka pojala námět a snažila se z něj vyždímat všechen potenciál, co mohla. Příběh okořenila vtipnými scénami, zakázanou láskou, zápornou postavou, kterou všichni nenávidí a mnohým dalším... 

Helena Hamiltonová žije na malém ostrůvku jménem Nantucked. Od malička nebyla ráda středem pozornosti, jenže v tom jí vzhled ani výška nijak nepomáhaly. Umí rychle běhat a uzvedne více než kterýkoliv z jejích vrstevníků. Ví, že není jako všichni ostatní - obyčejná. Když se přistěhuje početná rodinka Délosových, všechno začíná být ještě komplikovanější. Proč je chce zabít? A co jsou sakra zač?

Helen jsem si oblíbila už od začátku, její charakter mě oslnil a v některých věcech jsem se s hlavní hrdinkou ztotožňovala. Muselo pro ni být těžké se odmalička omezovat, snažit se zapadnout a nevyčnívat z davu. Její nejlepší kamarádka Claire je správně střeštěná vedlejší postava, která mi mnohokrát vykouzlila úsměv na tváři. Vždycky mě něčím překvapila. 

Lucas, hlavní protagonista, na mě však neudělal žádný dojem. Ze začátku jsem doufala, že bude typickým bad boyem s ochranářským pudem a bude sršet sarkasmem, ale nakonec se z něj vyklubal ufňukaný polobůh, kterému nepřeje osud ani historie. Mým oblíbeným hrdinou se stal Hektor, kterého jsem si sice v prvním díle moc neužila, a proto doufám, že se to v druhém díle zlepší. Líbí se mi jeho suché poznámky a smysl pro humor, musím uznat, že si mě omotal kolem prstu.

"Ty máš zabijáckej instinkt jak kytka v květináči," kvílel a zakrýval si oči. 
str. 253

Pokud máte rádi napínavé knihy, Proroctví je rozhodně to pravé pro vás, nabídne Vám trochu otřepanou love story, ale za to zajímavou zápletku. Autorka nás v prvním díle seznamovala s hlavní hrdinkou  a kladla důraz na její myšlenkové pochody. Jsem ráda, že se rozhodla pro psaní knihy v er formě, v některých pasážích dala prostor i myšlenkám jiných osob, což je rozhodně velké plus. Velmi se těším na druhý díl a doufám, že si Josephine udrží laťku. Byla by velká škoda, kdyby se u téhle série potvrdilo prokletí druhých dílů.

Design obálky je povedený, dle mého je kouzelný a čtenáře na první pohled zaujme. CooBoo udělalo dobře, že ponechalo originální obálku. Při čtení knihy jsem nenarazila na žádné kostrbaté věty, které by mi nedávaly smysl, a proto hodnotím knihu i po této stránce kladně. 

Josephiny Angelini mě přesvědčila, že její knihy za přečtení rozhodně stojí. Dočkala jsem se spádu, zrady, rodinných rozepří a řecké mytologie. Líbí se mi, jak si Trojské války přetvořila k obrazu svému a zasadila do nich bohy, jejich děti a opakující se historii.  Helen patří rozhodně k mým oblíbeným postávám, a doufám, že ji v dalších dílech dá prostor dospět. Nebyla bych to já, kdybych si po dočtení knihy nenaspoilerovala i další díly a na milostn trojúhelník se kupodivu těším. (Možná to bude tím, že nemám Lucase ráda). 

Sečteno a podtrženo; čtení jsem si maximálně užila a knihu bych doporučila úplně všem.  Proroctví, kniha o opakující se historii a polobozích, které si každý zamiluje. Nejvíce se mi líbil zajímavý námět a autorčino zpracování - sežrala jsem jí všechno i s navijákem. Ode mě si kniha odnáší pěkné 4 hvězdičky. 


Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy.cz
Proroctví si můžete zakoupit zde

3 komentáře:

  1. Ja jsem Percyho necetla (shame on me! :D), ale stejne mam ten dojem, ze s Proroctvim ma pramalo spolecneho. Kazdopadne Star-crossed serii jsem si oblibila, recke mytologii proste nemuzu odolat. Mne by se prave ze vic hodila ich-forma. Ono to na me totiz pusobilo lehce stroze, i kdyz je zas pravda, ze takhle clovek nahlidne do hlavy vice postavam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem Percyho četla a srovnávat knihy jen kvůli tomu, že jsou obě založené na řecké mytologii je kravina. U Percyho je to především o dobrodružství a ne opakující se historii či nepřejícímu osudu. :D

      Vymazat
  2. Knihu jsem už jednou zkoušela číst, ale neměla jsem na ní náladu a klid. Ale určitě se k ní vrátím, jen nevím kdy...

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.