čtvrtek 23. ledna 2014

Recenze: Milion malých střípků | Fascinující příběh, který by si měl přečíst každý..


Název: Milion malých střípků
Série: ---
Díl: ---
Autor: James Frey
Vydavatelství: Colombus
Rok vydání: 2007
Počet stran: 465
Anotace: Když James Frey ve věku třiadvaceti let přišel do pobytové léčebny, měl tělo a mysl skoro nenávratně poškozené. Musel si vybrat: nedožije se 24, nebo se pokusí něco udělat s troskou svého života a to hodně drasticky. Ocitne se mezi pacienty, kteří jsou ve stejných sračkách jako on sám - soudce, mafián, bývalý mistr světa v boxu, a bývalá prostitutka. Obklopen všudypřítomným dogmatem "Jak se vyléčit" si musí Frey najít svou cestu jak se vyrovnat s následky svého dosavadního života, a vybrat si svou budoucnost - pokud nějaká bude. Kniha popisuje příběh boje s drogovou závislostí. Začíná v sanatoriu, popisuje šest týdnů léčby, a ve vzpomínkách hlavního hrdiny se vrací k událostem, jež ho k léčbě přivedly. Pro zdůraznění naléhavého poselství a zrychlení děje nejsou v knize použity uvozovky, každá přímá věta začíná na novém řádku. To, že autor používá stejný postup pro vyjádření vlastních myšlenek a myšlenek jiných, dává knize unikátní styl, jenž odráží náladu jeho zkušeností z léčebny

Cocaine! Drugs! O téhle knize bych mohla povídat bůhví, jak dlouho. Je to skutečný příběh o bolesti, přátelství  a hlavně závislosti. Každý, kdo si tu knihu přečte, si z ní něco odnese. Lhala bych, kdybych řekla, že mi pár slz při čtení neukáplo. Příběh byl vážně dojemný a nikomu bych nepřála, aby si něčím takovým prošel. 

Jak lehce se vypěstuje závislost, všichni určitě víme, ale jak těžko se jí zbavuje, ví už málokdo. Drogy a alkohol jsou tématem dnešní doby. Mladí lidé to chtějí zkusit a potom už to dělají automaticky. Já jsem byla vždycky proti drogám a nechápala jsem lidi, co je berou. Ale každý to dělá z nějakého důvodu. Někdo z nešťastné lásky, úmrtí nebo proto, aby nic necítil a nic si nepamatoval.

James Frey je inteligentní, vtipný a zkazil si život tím, že začal chlastat. A to ve velkém. Jak o sám popisuje, nebylo moc chvílí, kdy by nebyl sjetej nebo ožralej. V léčebně se snaží bojovat, ale bez motivace a cílů to jde stěží. On sám dobře ví, že potřebuje pomoc. Po kokainu, LSD, heroinu a všeho toho humusu je mu špatně. Jeho tělo už je na to zvyklé, takže musí bojovat proti své vůli, aby se udržel. 



John se usměje.
Já jsem se taky jednou pokusil spáchat sebevraždu. 
To je zlý.
Nebylo to zlý, byla to legrace. 

Kniha je napsaná velmi podivným stylem, který nesedne úplně každému. Já jsem si na něj zvykla po pár stránkách a přišlo to velmi originální. Jamesovo pocity byly... strhující. Knihu považuji za unikát a úžasné dílo, které by nemohl napsat někdo, kdo si tím sám neprošel.

To wonderland!
Léčebna nabízí dvanáct kroků k abstinenci. James se snažil nebýt na nikom závislí, chtěl všechno vyřešit sám a na rodiče byl pořád naštvaný. Jenže je na čase, aby si uvědomil, co pro něj rodiče udělali  a také je načase, aby si uvědomil, co se z něj stalo. Je tu jedna osoba, dívka, která mu s tím pomáhala. 

Lili je také v léčebně a chce se zbavit své závislosti. Podporuje ji v tom babička, která je její jedinou rodinou. Matka prodala dceřino panenství a tak se Lili dostala k prostituci. V léčebně je zakázáno, aby muži mluvili se ženami. Můžou se pozdravit a to je konec. Jenže James se do Lili postupem času začíná zamilovávat. Je pěkné sledovat zakázanou lásku z jiného prostřední

Konec byl zajímavý a já se velmi těším, až se dostanu k jeho pokračování. Na konci knihy byly jména osob, a co se jim stalo. U toho jsem také pár slz uronila, protože některé postavy jsem si vážně oblíbila. Líbí se mi, že kniha se s ničím nemazlí a to jí dělá tak realistickou.



James Christopher Frey se narodil dne 12. září 1969 v Clevelandu, Ohio. Studoval na Denison University a Art Institute of Chicago. Žil v šesti zemích a deseti státech. Psal filmové scénáře, ale nyní se věnuje knihám. Jeden čas prodával skateboardy, dělal vedoucího na letním táboře, rámoval obrazy, byl vyhazovačem v baru, filmovým režisérem, filmovým producentem, řidičem autobusu, členem hotelové ochranky, hrál v supermarketu Santa Clause i velikonočního zajíčka. Nyní je ženatý a žije v New Yorku se svou ženou Mayou, děťátkem a se dvěma psy.


¨

Strhující kniha s dechberoucím bříběhem. Takhle nějak budu knihu v budoucnu popisovat, protože ona si to zaslouží. Já nemůžu jinak a knize dávám zasloužených 5 hvězdiček. 

3 komentáře:

  1. O této knížce slyším poprvé, ale zaujala mě. =)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to krásně a tvoje recenze mě rozhodně nalákala ke čtení, děkuju :)

    OdpovědětVymazat

Pokud se Vám článek líbil, napište mi to! Jsem ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, i tu negativní.